arch/ive/ief (2000 - 2005)

40.000 betogen in Sevilla
by Mara // Peter ter plaatse Thursday June 20, 2002 at 02:53 PM

Een grote vakbondsbetoging trok vanmiddag door de straten van Sevilla; de grote bonden liepen voorop. Er werd geprotesteerd tegen het antisociaal Europees beleid. Ook de oorlogsmedeplichtigheid van de Europese regeringen werd zwaar onder vuur genomen.

Een grote vakbondsbetoging trok vanmiddag door de straten van Sevilla; de grote bonden liepen voorop. Er werd geprotesteerd tegen het antisociaal Europees beleid.
Ook onafhankelijke vakbonden en sectorbonden, waaronder de STC, het Spaans syndicaat van de communicatiesector, hadden sterk gemobiliseerd.
Vanuit Frankrijk waren ATTAC en de kleurrijke vakbond SUD aanwezig. Belgen liepen natuurlijk ook mee: een 15tal mensen van LSP, mensen van het collectief Charleroi Solidarité Nouvelle en een kleine PVDA-delegatie.
Niet alleen het economisch beleid, maar ook de oorlogsmedeplichtigheid van de Europese regeringen werd zwaar onder vuur genomen. Daarvan getuigden ook de aanwezigheid van anti-imperialistische organisaties, zoals het International Action Center dat met de ANSWER-campagne (Act Now to Stop War and Racisme) vorig jaar van start ging in Washington. Ook een delegatie Grieken vanuit Thessaloniki liep mee met Peace Action Greece. Een groep Andalusiërs was solidair met het Cubaanse volk.
De slogan van de betoging was "Somos el futuro nos deis por culo/ We are the future, no fuck", of vrij vertaald: Wij zijn de toekomst, we laten niet met ons sollen.

onderschatting
by gc Friday June 21, 2002 at 12:52 PM

Hallo,
Dit is nog een onderschatting, er wordt gesproken over 200.000 betogers in Sevilla!
GC

inderdaad
by Mara Friday June 21, 2002 at 01:06 PM

Ja, ik heb zonet Peter aan de lijn gehad en die spreekt nu van 100.000 betogers gisteren en vandaag zijn er nog meer mensen op de been. Gisteren heeft hij een beetje te voorzichtig geschat :-)
In de Spaanse pers wordt het aantal ook dramatisch onderschat.