arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nul-migratie is bullshit, zegt EU-Commissie
by raf Thursday June 20, 2002 at 02:52 PM
raf.custers@euronet.be

Ook de Europese Commissie bouwt mee aan Fort Europa. Woensdag - 19 juni - keurde ze een nieuw voorstel goed over de asiel-procedure. 's Middags werd de pers daarover ingelicht. In niet mis te verstane termen.

"De boodschap is niet : de jacht op illegale migranten is open. De boodschap is : we hebben legale migranten nodig". Zo vatte Commissie-woordvoerder Leonello Gabrici het samen. Letterlijk zei hij het volgende : "We need economic immigration. Zero immigration is bullshit. There should be legal immigration, but it should be business oriented and market driven". Anders gezegd : als de patroons in de Europese Unie handen of brains tekort komen, moeten ze die van elders laten komen.
In de aanpak van de de inwijkelingen is economie volgens de Commissie even belangrijk als gerecht en repressie. Gabrici onderstreepte het meermaals : de Commissie bouwt haar migratie-politiek op die drie pijlers, en geen van de drie mag worden vergeten.

De Europese Commissie werkt intussen wel mee aan Fort Europa. Woensdag nam ze een voorstel van Richtlijn aan over de asielprocedure. De Commissie ziet het duidelijk als een onderdeel van een gecoordineerde aanpak door de 15 EU-lidstaten.

Een van de bedoelingen is het terugsturen van asielzoekers te vergemakkelijken. Een denkbeeldig voorbeeld van Gabrici : een Koerd die via Albanie naar Italie gaat en vandaar naar Duitsland, zou vanuit Duitsland rechtstreeks teruggestuurd moeten kunnen worden naar Albanie, in plaats van via het eerste EU-land (Italie) te moeten passeren.

Tegelijk moet natuurlijk ook het hele politie-arsenaal worden ingezet. Zo onder meer de EU-databanken, namelijk die met de visa die door alle lidstaten worden uitgereikt, en die met de vingerafdrukken van de asielzoekers. Met de hulp van die databanken zou - volgens Gabrici's voorbeeld - Duitsland dan snel kunnen zien of de Koerdische asielzoeker soms met een wettig visum Italie is binnengekomen.

Deze en andere maatregelen noemde Gabrici "de meerwaarde" (community added value) die de Commissie aan het Europese migratie-beleid te bieden heeft.