arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sevilla staakt
by Mara Thursday June 20, 2002 at 11:16 AM

Sevilla staakt. En daarmee ook vele andere Spaanse steden. Vooral de openbare diensten leggen het werk neer. Dat weet Peter Degand van D14 te vertellen, die ter plaatse is.

Sevilla staakt. En daarmee ook vele andere Spaanse steden. Vooral de openbare diensten leggen het werk neer. Dat weet Peter Degand van D14 te vertellen, die ter plaatse is. Gisteren is hij met het vliegtuig in Sevilla toegekomen zonder al te veel problemen. Vannacht liep hij met een aantal Spaanse syndicalisten mee, die de stakingen van vandaag aan het voorbereiden waren voor Sevilla. "We reden van stakingspiket naar stakingspiket en praatten met o.a. mensen van het openbaar vervoer. De syndicalisten legden nog eens uit waarom het belangrijk is dat iedereen het werk neerlegt vandaag."

De 24-urenstaking is opgeroepen door de twee grote vakbondsfederaties, de communistisch gezinde CCOO (Commisiones Obreras) en de linkse UGT (Algemeen Verbond van de Arbeid). Zij zien in de plannen een uitholling van
de sociale zekerheid. De vakbonden protesteren tegen de geplande hervorming van de werkloosheidswetgeving, waarbij geen salaris meer uitbetaald zou worden aan werknemers die ontslagen zijn en hun ontslag gerechtelijk aanvechten. De staking is ook erg voelbaar op toeristische eilanden zoals Grand Canaria. Mensen die daar uitsluitend van seizoensarbeid leven hebben nauwelijks sociale voorzieningen om de minder actieve maanden te kunnen overbruggen. De regering wil die uitkeringen nu nog verminderen.
De actie is de eerste algemene staking in Spanje sinds de conservatieve premier Aznar in 1996 aan de macht kwam. Ook de anarchistische vakbonden CGP en CNT doen mee aan de mobilisatie.
"Voor zover ik kan zien loopt de samenwerking tussen de verschillende vakbonden erg goed. Dit is echt strijdsyncalisme.", aldus Peter.

"Deze ochtend probeerden we nog de bedienden van de groot warenhuizen te overtuigen mee te staken. Maar dat is minder gemakkelijk. Zo staan we nu voor El Corte Ingles, die volledig is afgezet door politie. Ze willen vermijden dat de vakbonden daar ook gaan ingrijpen. Mensen die toch willen gaan werken worden aangesproken en soms zelfs uitgefloten."
"De synidicalisten hebben zojuist een hele bidon stront voor de politielinie uitgekapt. De stank is niet te harden. Dat is eens een andere actievorm... .
Over het algemeen ligt Sevilla plat. De meeste winkeltjes hebben hun deuren gesloten, bedienden geraken niet op het werk omdat het openbaar vervoer zo goed als niet uitrijdt. De belangrijke historische stadsdelen zijn afgezet.

Hoe algemeen is de staking in Spanje?
"Ik heb de indruk dat de openbare diensten over het algemeen het werk hebben neergelegd in Spanje. Maar dat is afhankelijk van stad tot stad. Zo heeft het vakbondsfront de staking heel goed voorbereid in Barcelona."

Vanmiddag om 1 uur is het de grote vakbondsbetoging. Peter belt nog zeker terug voor meer nieuws.

LSP en Internationaal Verzet nemen deel aan de acties
by José Thursday June 20, 2002 at 11:53 AM

Een tiental leden van LSP en Internationaal Verzet voeren actie in Sevilla. Lees meer over hun activiteiten via http://www.lsp-mas.be/lsp/index.html

update 12:30
by Mara Thursday June 20, 2002 at 12:37 PM

Volgens Peter is de staking ook erg voelbaar op toeristische eilanden zoals Grand Canaria. Mensen die daar uitsluitend van seizoensarbeid leven hebben nauwelijks sociale voorzieningen om de minder actieve maanden te kunnen overbruggen.
In Sevilla zijn de syndicalisten erin geslaagd een aantal winkels te sluiten. Iedereen loopt nu richting grote betoging.
Meer info Peter: 0497 376 737

WIJ ZIJN DAAR OOK
by BOSVOS Thursday June 20, 2002 at 07:09 PM

WIJ ZIJN DAAR OOK ZULLE ....