arch/ive/ief (2000 - 2005)

Goedkope Ryanair, Easyjet en Go!!!
by j. Tuesday June 18, 2002 at 06:06 PM

Piloten die voor een aantal goedkope luchtvaart-maatschappijen -als Ryanair en Easyjet- werken, zijn ongehoorzaam aan de luchtverkeersleiding instructie´s omdat ze onder zware druk, aan strakke schema´s gebonden, door het luchtruim jakkeren, aldus een geheim veiligheidsrapport uit de UK.

Ze worden beschuldigd van te laag en te hard aanvliegen op luchthavens, soms moeten ze deze landingspogingen afbreken omdat ze de landingsstrip al te dicht genaderd zijn. De piloten zouden van de hun gestelde langere vliegroute afwijken om tijd te sparen, de korste route nemend, overmatig geluidsoverlast veroorzakend en te dicht en/of te laag over bevolkte gebieden vliegend.
Sommige piloten gebruiken de radio om ruzie te maken met het luchtverkeerscentrum over zicht, weer, en welke landingsbaan te gebruiken omdat hun voorganger kort daarvoor deze baan ook succesvol gebruikt heeft.
Het gaat zelfs zover dat ze per radio twisten over wie als eerste mag landen, en beweren als buitenlandse maatschappij zijnde dat andere vliegtuigen voorrang krijgen omdat ze de UK nationaliteit bezitten.
Volgens een medewerker van de luchtverkeersleiding gebeuren de incidenten met steeds grotere regelmaat, hij wijt het aan het agressieve commercieele ethos van sommige luchtvaartmaatschappijen, en kun je op die manier wachten op ongelukken.
Ryanair werdt gisteren belaagd door haar aartsrivaal Easyjet over de leeftijd van haar luchtvloot, met twintig Boeings ouder dan 20 jaar, afdankertjes van Lufthansa en anderen. Een bestuurder van Easyjet heeft gisteren gezegd; combineer een goedkope luchtvaartmaatschappij met een goedkope luchtvloot, en de kansen dat je reputatie overleefd bij een ongeluk zijn tegen je. Hij doelde op het lot van Valuejet, dat na een crash in 1996 de helft van haar business verloor, en gedwongen was haar naam te veranderen.
Woordvoeders van Easyjet en Go hebben gezegd dat veiligheid voor alles gaat, en beloofde naar eventueel onnodig gevaarlijke gedrag van haar piloten te kijken.
Als je je vakantie nog niet geboekt hebt, ben je weer op de hoogte, bon voyage

Times online: Budget airline pilots accused of putting safety at risk