arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een mooie zondag te Antwerpen. En daar zijn de helikopters
by Nico volckeryck Monday June 17, 2002 at 01:56 PM

Vandaag is het eindelijk eens mooie weer boven Antwerpen. We waken ons op voor een dagje genieten, een lekker etentje op het dak met een pilsje en de dag kan weer niet meer stuk. We genieten van een mooie luchtballon die boven ons dak hangt en de stilte die dit veroorzaakt. Plotseling trilling op het hoogste verdiep een oorverdovend lawaai en wie komt daar onze rust verstoren.

Inderdaad onze zwevende diender. Hoe is dit toch in godsnaam mogelijk? Hier boven Antwerpen. Zelfs respect voor de zondagsrust kent men hier niet meer. Is er weer een zware misdaad gepleegd? Of zijn ze weer aan het rondvliegen om te zien dat er weer geen 'chaccoskes-trekkers' op het pad zijn. En waar kunnen we klacht gaan indienen? Nergens mijnheer want het is de politie zelf die U die overlast bezorgt.

Kun U zich nu inbeelden dat onze democratische gekozenen een aantal dagen geleden het proefproject met de helikopter nog eens voor 5 maanden hebben goedgekeurd?
En wat beweerden onze gekozenen "er zijn beperkingen opgelegd wat hoogte en lawaai betreft" Wel ik merk er niets van. Zo far so good de democratie... al die lapzwansjes die hier bij hoog en bij laag beweerden dat dit ondemocratisch was en ook niet wiste wat dit ding daar hing te doen!
Wel wij weten het, ons koeioneren op de enige vrije dagen die we hebben. En dan dat gezever van we kunnen niet anders want we moeten iets doen tegen de criminaliteit het Vlaams Blok gaat er anders op vooruit. Het Vlaams Blok!!
Het Vlaams Blok!! ze zijn hier al baas godverdomme.. Wat wil je nog meer om de sfeer van een politiestaat hier te krijgen? Laat ze dan maar baas worden; het maakt toch geen verschil meer uit dan. Saluut democratie en als het zo
verder gaat, saluut Antwerpen. Het word tijd dat we weer eens van ons gaan laten horen mijn beste vrienden! We hebben ons vertrouwen teveel gesteld in de huidige democratische verkozenen. En gedacht dat we redelijke mensen waren. Geef toe: "De logica van meer voetpatrouilles op straat en geen vliegende dienders in de lucht, is een staatsgevaarlijke eis, die we vooral niet moeten aanvaarden", zeggen onze democraten.

In ieder geval we hebben nog tijd om ons te organiseren: 5 maanden daar kan je veel mee doen om die waanzin hier boven Antwerpen te stoppen. Vriendelijke groeten en voor iedere Antwerpenaar een stingerraket : is onze slogan voor de volgende verkiezingen.

No Apocalypseno!
by Rebekka Monday June 17, 2002 at 07:25 PM

Ja, ook ik heb me gisteren weer gestoord aan de helikopter! Maar waar halen jullie het in godsnaam vandaan dat er meer blauw op straat moet ? De laatste tijd is er werkelijk overal politie! Ik meen een hele tijd geleden in Terzake (een bijdrage naar aanleiding van het bezoek van Verhofstadt aan Antwerpen in het kader van het veiligheidstoernee) gehoord te hebben dat er in Antwerpen meer agenten per inwoners zouden zijn dan in NEW YORK!!! Zou de schreeuw om meer blauw op straat dan niet een beetje een voorbeeld zijn van de megalomanie van onze stad ?

Meer blauw op straat
by Nico volckeryck Monday June 17, 2002 at 10:27 PM
nicovolckeryck@skynet.be

Wel naar aanleiding in het parlement is er een vraag gesteld aan de bevoegde minister over Antwerpen en politie op straat.
Nu zoals je weet is er in Antwerpen een probleem met het onveiligheids gevoel.
Van de 2300 agenten die Antwerpen rijk is zouden er tijdens de kantoor uren een 160 tal zich op straat bevinden. Je kan niet ontkennen dat er een probleem met het onveiligheids gevoel is en dat we in Antwerpen met een fractie binnen de politie zitten die niet liever wil dan het Amerikaanse model van politie hier in Antwerpen in te voeren. Dat wil zeggen veel high tec snufjes, helikopters en ander repressieve dingetjes die peperduur zijn en nu ten koste zullen gaan van zij die het SIF geld echt nodig hebben. Wij pleiten voor agenten op straat, laat ons zeggen het Engelse bobby model. Maar daar wil men niets van weten. Een politie agent moet volgens ons, niet alleen een repressieve functie hebben maar ook een dienende rol in een stad als Antwerpen. Wij pleiten daarom niet voor meer politie maar een beter management van die Antwerpse politie. Als het kan moesten ze voor ons niet meer bestaan hoor, maar helaas is dit een utopie, die we nooit zullen halen.
Vriendelijke groeten
Voor http://www.apocalypseno.be
Nico Volckeryck

NY vs. Antwerpen
by suppur Tuesday June 18, 2002 at 04:15 PM


New York is natuurlijk ook een totaal ander soort stad dan Antwerpen hé. Vrij normaal dat A'pen meer flikken per inwoners heeft dan NY, lijkt me...
je zou de bevolkingsdichtheden eens moeten checken...

wishy washy argument dus, spijt me...

groetjes,
suppur

http://www.occupation101.com

No Apocalypseno bis
by Rebekka Tuesday June 18, 2002 at 11:56 PM

Ik blijf toch bij mijn eerdere bedenkingen.
1) Antwerpen is natuurlijk "een totaal ander soort stad" als New York, maar dat was dan ook mijn punt. Niet alleen de bevolkingsdichtheden verschillen! Ook de absolute bewonersaantallen verschillen: vergeleken met een (echte) metropool als New York is Antwerpen een provinciestad. En die heeft logischerwijs een lagere bevolkingsdichtheid, maar ook een lagere criminaliteit! Als je dan nog bedenkt dat sociale zekerheid zo goed als onbestaande is in de VS en de kloof tussen rijk en arm er bijgevolg zeer groot is, kan je niet anders dan concluderen dat er verhoudingsgewijs meer criminaliteit moet zijn in New York dan in Antwerpen (want we weten allemaal dat het repressieve zero-tolerance beleid criminaliteit niet doet verdwijnen) . Of vergelijk: New York (7770 inw./km2) - Antwerpen (2330 inw./km2) - Lier (622 inw./km2) (in dit rijtje is Lier niet toevallig gekozen: het heeft ongeveer 16x minder inwoners dan Antwerpen, dat op zijn beurt 16x minder inwoners dan Antwerpen heeft).
2) Er is wel degelijk een probleem met een onveiligheidsgevoel in Antwerpen, maar dat staat niet in verhouding tot het veiligheidsprobleem. Wat mij betreft zijn er wel degelijk voldoende agenten op straat (tijdens een kort ritje met de fiets daarstraks kwam ik 3 patrouilles tegen – niet slecht zou ik zo zeggen) en ze dragen wat mij betreft ook niet bij aan het oplossen van het onveiligheidsgevoel. Als voorbeeld kan ik het optreden van de Antwerpse politie (onder aanvoering van de Lamine himself) op de dag van de verboden AEL-betoging aan en rond de Grote Markt aanhalen. Antwerpen leek opnieuw bezet, alle allochtonen met een bruin kleurtje werden opvallend uit de menigte gehaald, gecontroleerd en al dan niet preventief gearresteerd met handboeien (alhoewel niemand enig verzet durfde te bieden). Het was een warme en zonnige zondag en de terrasjes zaten propvol. En de meeste mensen zullen gedacht hebben: "Die politie-bezetting zal wel nodig geweest zijn, want ze moeten er al arresteren!" Met als gevolg dat hun onveiligheidsgevoel weeral sterker is geworden. Voor mij is een zeer zware politiehervorming nodig om nog meer blauw te kunnen aanvaarden!
3) De kleine criminaliteit los je niet op via meer politie. Dat is alleen maar symptoombestrijding. En het is toch die kleine criminaliteit die het onveiligheidsgevoel veroorzaakt niet ? Ik ben er ook al enkele keren het "slachtoffer" van geweest, maar met een beetje relativering, kan ik toch niet anders concluderen dan dat er andere prioriteiten zijn dan meer blauw. Om echt de problemen aan te pakken zijn er fundamentelere veranderingen nodig. Het is een beetje zoals het vluchtelingenprobleem: je mag dan nog de grenzen van Fort Europa sluiten, zolang wij niet echt helpen in de Derde Wereld, zullen de vluchtelingen blijven komen (en gelijk hebben ze).
Ik vermoed dat we niet echt veel van ideeën verschillen, maar dit wou ik toch nog kwijt!

Politie
by ApocalypseNO Monday August 05, 2002 at 12:57 AM
nicovolckeryck@skynet.be

Wel Rebekka, ze moeten niet in die combi's zitten maar op straat patrouilleren, in dat opzich spreekt ApocalypseNO zich duidelijk uit tegen meer politie maar anders inzetten.
We zijn niet voor niets aanwezig geweest op de betoging van de sociale sector in Antwerpen, die woedend is omdat er een miljard belgische franken worden overgeheveld van hun pot naar die van de politie.