arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zes uren voor Palestina in Jubelpark, Bxl
by bruno Sunday June 16, 2002 at 04:18 PM

"Zes uren voor Palestina": solidariteitsfeest in het Brusselse Jubelpark

Vandaag, 16 juni, heeft in het Jubelpark in Brussel de solidariteitsactie 'Zes uren voor Palestina' plaats. De Association-Belgo Palestinienne (ABP) is samen met de Franstalige ngo-koepel CNCD de belangrijkste organisator van het evenement.
Rond vier uur heerst er in het Jubelpark een rustige sfeer en zijn er ongeveer 100 mensen aanwezig. Er zijn allerhande pro-Palestijnse workshops die de deelnemers laten kennis maken met de situatie in het Midden-Oosten. Op een podium is een cultureel programma aan de gang.
De solidariteitsactie gaat verder op het elan van de pro-Palestijnse betoging van 7 april, waarbij volgens de politie 10000 en volgens de organisatoren 30000 mensen in Brussel op straat kwamen.
Voor één van de organisatoren, Pierre Galand, voorzitter van de ABP, komt het er vooral op aan de Palestijnen uit hun isolement te halen. Op de manifestatie circuleert een petitie waarin aan de Europese ministers van Buitenlandse Zaken wordt geëist het associatieverdrag met Israël op te schorten. De petitie zal op 17 juni worden overhandigd op de Europese Raad voor Algemene Zaken in Luxemburg.
Om 18 uur begint in het Jubelpark een reeks toespraken, waarna om acht uur enkele optredens plaats hebben van onder meer Faudel, Kheb Khaled en Cheb Mami.

update (17u00)
by Françoise Sunday June 16, 2002 at 05:10 PM

Er is nu al heel wat meer volk aanwezig (meer dan duizend volgens mensen ter plaatse). Het publiek is gemengd - Franstaligen, Nederlandstaligen (heel veel Belgen). Er zijn ook orthodoxe joden aanwezig, die hun steun komen betuigen.

De workshops van de NGO's aanwezig in Palestina trekken veel belangstelling.
Het publiek was heel enthousiast voor het theaterstuk van Rage.

update 2 (17u45)
by Françoise Sunday June 16, 2002 at 05:58 PM

Volgens de laatste berichten zijn er een goede 1500 personen aanwezig op de zes uren voor Palestina.

De concerten zijn nu bijna afgelopen. Het rap-groepje Intifada uit Charleroi, dat strijdbare en politieke teksten brengt waarin wordt opgeroepen tegen racisme, kan rekenen op veel bijval van de talrijke toeschouwers. Ze zingen vooral a-capella, en valt in goede aarde.

Op dit ogenblik treedt 'Rithme des fourmis' op met veel slagwerk op olievaten.

Rond 18u zullen de politieke interventies beginnen. De dag wordt afgesloten door een optreden van Faudel. Ook hiervoor wordt veel volk verwacht.

In het publiek kan onder meer de vrouw van Marwan Barghouti (de rechterhand van Arafat die al maanden gevangen zit) op veel sympathie rekenen.
De progressieve joden van de Union des Juifs Progressistes zijn ook aanwezig. Zij willen hun dissidente stem laten horen: in de media en binnen de joodse gemeenschap worden ze nauwelijks gehoord, terwijl ze toch een niet onaanzienlijk deel van de joodse bevolking in België uitmaken. Momenteel zijn ze ook aan het kijken wat er allemaal nog kan worden gedaan in Antwerpen.