arch/ive/ief (2000 - 2005)

Fort Europa gevaar voor mensenrechten - A.I.
by A.I. (VAKA) (posted by raf) Saturday June 15, 2002 at 02:37 AM

Hieronder een dringende en belangrijke oproep van Amnesty International aan haar leden n.a.v. de Europese Top van Sevilla (Europees asiel- en migratiebeleid). Vaka/Hand in Hand ondersteunt deze actie ten volle en vraagt aan alle sympathiserende verenigingen en individuen om hier gevolg aan te geven en deze oproep verder te verspreiden.

DRINGENDE OPROEP AAN DE EUROPESE TOP VAN SEVILLA - De 'oorlog' van de EU tegen illegale immigratie brengt de mensenrechten in gevaar

Aan alle antiracistische organisaties en bewegingen
Aan alle sympathisanten van Vaka/Hand in Hand

Beste Leden,

Europa lijkt zich steeds meer op te maken voor een totale oorlog tegen de zogenaamde "illegale immigratie". Deze thematiek zal ook het belangrijkste
agendapunt zijn voor de komende Europese Top van Sevilla op 21 en 22 juni aanstaande. Men wil komaf maken met de taboes en eindelijk werk maken van een effectief gemeenschappelijk Europees asielbeleid.

De regelrechte oorlogsretoriek tegen illegale immigratie die daarbij de laatste tijd door diverse Europese staats- en regeringsleiders wordt gehanteerd, vormt echter een ernstige bedreiging voor een effectieve bescherming van vluchtelingen in Europa. Amnesty International maakt zich grote zorgen dat het toekomstige Europese migratie- en asielbeleid het
noodzakelijke evenwicht tussen enerzijds migratiecontrole en anderzijds bescherming van vluchtelingen definitief zal verstoren.

In naam van de strijd tegen illegale immigratie dreigt het recht om in Europa bescherming te vragen tegen vervolgingen en schendingen van mensenrechten te worden opgeofferd. De cijfers wijzen nochthans uit dat de meerderheid van de zogenaamd "illegale migranten" die asiel zoeken in Europa, effectief afkomstig zijn uit landen waar oorlog heerst of waar de mensenrechten op grote schaal worden geschonden.

Amnesty International heeft daarom aan alle Europese staats- en regeringsleiders een open brief gericht, waarin zij worden opgeroepen om het belang van de mensenrechten en van een effectieve
vluchtelingenbescherming op duidelijke en ondubbelzinnige wijze te herbevestigen.

Bij deze willen wij ook al onze leden oproepen om een mail te richten aan Premier Verhofstadt, die België zal vertegenwoordigen in Sevilla, alsook aan de Spaanse Eerste Minister Aznar, in zijn hoedanigheid van Voorzitter
van de Europese Raad. In heel Europa krijgen op dit moment alle leden van Amnesty International een soortgelijke oproep.

De steun van elk van jullie is ontzettend belangrijk opdat in de toekomst mensen die op de vlucht slaan voor oorlog en schendingen van mensenrechten in Europa nog bescherming zouden kunnen vinden.

Wij vragen jullie daarom de onderstaande, in het Nederlands opgestelde brief voor de 19de juni te willen versturen naar de volgende mailadressen:
guy.verhofstadt@premier.fed.be en, in cc., naar sevilla@aivl.be

De onderstaande Engelse versie van de brief, gericht aan de Spaanse Eerste Minister, moet verstuurd worden naar jmaznar@presidencia.gob.es en, in cc.
, eveneens naar sevilla@aivl.be

Copy, paste, en naam invullen. Het is zo gebeurd! De cc naar sevilla@aivl.be dient om het aantal verzonden mails te kunnen tellen. Die
aantallen kan Amnesty dan later via de pers bekendmaken om de Europese leiders nog verder onder druk te zetten.

Meer info over deze actie vinden jullie op onze website,
http://www.amnesty.be

We rekenen op jullie. Met strijdbare groet,


Jan Brocatus,
Directeur van Amnesty International Vlaanderen

EU-propaganda
by Rob Swolfs Saturday June 15, 2002 at 10:19 AM
robswolfs@hotmail.com

Heeft er iemand die nieuwe spotjes (lees propaganda)over vluchtelingen al gezien op TV? Het is een spotje van de Europese Commisie en het gaaat erover dat voor vluchtelingen naar' hier komen, dat er bij hen al iemand aan de deur is geweest...Ze vertellen er wel niet bij dat die "iemand" dikwijls de EU en Amerika zelf zijn, maar soit...Ik vind het schandalig dat de EU op de vooravond van het geodkeuren van een onmenselijk asielbeleid zo'n spotjes de ether instuurt...

Mooi staaltje van Europese propaganda...Walgelijk

Rob

Niet de EC maar de IOM
by christophe c. Saturday June 15, 2002 at 10:45 AM

Rob,

Ik denk dat je het hebt over de campagne van de Internationale Organisatie voor de Migratie (IOM). Deze organisatie heeft niets te maken met de Europese Commissie.
De IOM is zeker geen radicale, onafhankelijke NGO, maar ze doen af en toe wel lovende dingen. De campagne vind ik bijvoorbeeld zelf wel geslaagd.

het kan...
by Steven Van Wortswinkel Saturday June 15, 2002 at 09:27 PM

Het word tijd dat de Westerse wereld de ogen opent en de mens niet langer als een product, maar een individu beschouwt. Een eerste stap in deze richting is het toekennen van de universele rechten van de mens aan ieder persoon in welke omstandigheden dan ook. Hier mag het echter niet met ophouden... Wij kunnen pas mens zijn als wij ons individu kunnen loskoppelen van deze materialistische wereld. Ik geloof dat we ons kunnen differentiëren van onze medemens op basis van karakter en persoonlijkheid, zonder ons hiervoor op materiaal dus onherroepelijk op geldbejag te storten.