arch/ive/ief (2000 - 2005)

Leman antwoordt op 'kutmarokkaantjes'
by Frans Vanbelle Friday June 14, 2002 at 09:18 PM

Dyab Abou Jahjah van AEL viel de zionistische lobby in Antwerpen aan - niet het joodse volk. Hij kreeg prompt een klacht van het centrum Leman aan zijn been. Ik schreef een protestbrief naar Dhr Leman (zie onder ‘racisme: twee maten en twee gewichten' ‘Yves Desmet... kutmarokkaantjes'). Ik kreeg nu een antwoord, dat ik u niet wil onthouden. Nadien geef ik enkele punten commentaar. Tot slot geef ik mijn oorspronkelijke brief.

Hier volgt het antwoord van Dhr Leman
"Geachte heer,
Wees eens zakelijk aub.
De klacht betreft uitspraken op 4FM, gekoppeld aan zijn website net voor de betoging.
Straks schrijft u nog dat het Centrum óók linken heeft met het zionisme en de Antwerpse diamantwereld. Sorry, dit is niet zo.
We zijn echter wèl uiterst gevoelig - gelet op Europa's recente geschiedenis en de lafheid toen van Europa's intelligentsia - voor alles wat naar antisemitisme ruikt.... De heer Dyab, door geen enkel onderscheid te maken tussen het zionisme en de Joodse gemeenschap, opent de deur op een kier voor het antisemitisme en die deur wensen we onmiddellijk dicht te klappen. Uw andere insinuaties, over Dyab als criticus van het Centrum, vind ik geen antwoord waard. Misschien zijn dit zaken die bij u opkomen, maar bij ons speelt dat absoluut niet. Jammer, dat dit bij u wel leeft....

Johan Leman

PS:
Het is voorlopig een eenvoudige klacht, geen klacht met b.p.-stelling. Gaat hij verder met het gelijkstellen, zonder onderscheid, van alle Joodse mensen met zionisten, dan kan ik b.p.-stelling niet uitsluiten. Men zegge het voort....

PPSS: Waar u die onzin haalt over onze onontvankelijkheidsverklaring van die klachten van Belgische en Marokkaanse mensen, mag Joost weten. Hier bereikte ons één klacht (op 23.04.02) over het politieoptreden van 21.04.02 te Antwerpen, maar de dame die het ons toen telefonisch meldde en ons beloofde meer informatie via email over te maken, heeft nadien ieder contact verbroken; dit in tegenstelling met de vele klachten die we kregen over de website van de heer Dyab."

Een paar bedenkingen over dit (niet zo beleefd) antwoord – mijn brief was hevig, maar wel een stuk beleefder, vind ik.
1. Van nu af is het woord ‘zionisme' taboe. Leman geeft geen enkel antwoord op de kern van mijn brief. Ik schreef: "Zionisme heeft NIETS te maken met Jodendom, even zomin als nazisme iets te maken heeft met het Duitse volk (hoewel een meerderheid van dat volk gedurende een korte historische periode die ideologie aangekleefd heeft).
In alle uitspraken van Dyab Abou Jahjah heb ik GEEN ENKELE letter tegen het Joodse volk gevonden."
Toch wordt Dyab vervolgd. Daarmee zijn we in een situatie gekomen dat het woord ZIONISME NIET MEER MAG GEBRUIKT WORDEN. Je MOET er een hele uitleg bijgeven, namelijk dat niet allen Joden Zionisten zijn. Zoniet krijg je naast de zionistische lobby , het Antwerpse grootkapitaal en het Antwerps stadsbestuur, nu ook het centrum Leman op je dak...
Dyab wordt in de PS gewaarschuwd: als hij nog eens het woord ZIONISME gebruikt, is naast een eenvoudige klacht een burgerlijke partijstelling niet uitgesloten. "Men zegge het voort...", zegt Dhr Leman. Dit is met deze dan ook gebeurd!

2. Daarmee gaat het centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding wel verregaand mee in de ideologische mystificatie die de extreem-rechtste staat Israël (4de sterkste leger ter wereld; essentiële pion van Bush in de controle van het strategische Midden Oosten) gebruikt om haar staatsterreur tegenover de Palestijnen te verrechtvaardigen. Het antisemistisme van en de gruwelijke vervolgingen door de nazibendes worden dekmantel om dezelfde politiek in praktijk te gaan brengen. De staat Israël gebruikt bv al sinds haar stichting de Holocaust als verrechtvaardiging van haar terreur tegen het Palestijnse volk. Ik citeer professor Arno Mayer: "De herdenkingen van de Jodenmoorden worden gemanipuleerd en verdraaid om het vluchtige heden een voet aan de grond te geven op weg naar een onzekere toekomst. Het ophemelen van collectieve herinneringen is niet zozeer bedoeld om een onafwendbaar verdwijnend verleden te bewaren dan wel om het te verlevendigen en om te buigen tot politieke argumenten voor vandaag en morgen. Wie daarbij de instrumentale aspecten van het collectieve of sociale gehuegen ontkent of minimaliseert, wordt verketterd. In 1976 omschreef de toenmalige stafchef van het Israëlische leger, Mordechai Gur, aan de herinneringsmuur van Yad Vashem de Holocaust als ‘de legitimatiebron van onze onderneming'. Hij legde er de nadruk op dat het leger zijn macht en zijn kracht ontleent aan... ‘de heilige martelaars van de Holocaust en aan de helden van de revolte (van het Ghetto van Warshau)." (De Hakenkruistocht, Arno Mayer, uitg. EPO, p. 263; Arno Mayer, zelf Jood en slachtoffer van de nazi's, klaagt het perverse gebruik van de Holocaust aan door de zionisten. Sindsdien worden zijn colleges geboycot).

3. Feit is dat er in onze contreien in bv Antwerpse politieke en zakelijke middens meer begrip is voor de zionistische agressor dan voor het palestijnse volk (de autonome gebieden van dat volk zijn nu herleid tot 2% (!!!) van de totale oppervlakte van Palestina). Ook de opvatting van ‘tegen het geweld aan beide kanten' wordt ruim verspreid. Men weigert kamp te kiezen voor het onderdrukte palestijnse volk, dat met de Intifada moedig verzet pleegt. Een Intifada die de plannen van Bush in de war stuurt. Zonder die Intifada was Bush wellicht nu al Irak binnengevallen.

4. Over de ‘kutmarokkaantjes' van Yves Desmet zwijgt Leman wijselijk...

Ter informatie hieronder mijn oorspronkelijke brief.

"Aan Dhr Leman

Ik vind uw klacht tegen de uitspraken van Dyab Abou Jahjah ongehoord. Alles wat die man zegt over de zionistische lobby in Antwerpen is bij mijn weten correct. Dit wordt trouwens ook bevestigd door de weliswaar kleine minderheid van Joden in Antwerpen die de zionistische staatsideologie van Israël niet delen.
Zionisme heeft NIETS te maken met Jodendom, even zomin als nazisme iets te maken heeft met het Duitse volk (hoewel een meerderheid van dat volk gedurende een korte historische periode die ideologie aangekleefd heeft).
In alle uitspraken van Dyab Abou Jahjah heb ik GEEN ENKELE letter tegen het Joodse volk gevonden.

Wat Dyab Abou Jahjah zegt is maar al te waar. Op de pro-israëlische betoging een paar weken geleden in Brussel waren schepen Delwaide en Antwerps VLD-voorzitter Ludo Van Campenhout aanwezig. VLDer Delwaide en SP-A-er Kathleen Van Brempt vonden dat ‘sancties tegen Israël ook sancties tegen Antwerpen' zijn. En een laffe SP-A-er Patrick Janssens verklaart dat de Antwerpenaren niet in Antwerpen, maar in Brussel moeten gaan betogen. In Antwerpen vergt het een enorme strijd en een dosis moed om voor de rechten van het Palestijnse volk te kunnen opkomen. De poen, de diamant is belangrijker dan de mensenrechten. België is na de Verenigde Staten, de tweede handelspartner van Israël, vooral door de Antwerpse diamant. Ik vind het dan ook een gevaarlijke evolutie dat uw centrum de diamantlobby bijspringt en de mensenrechten van het Palestijnse volk schoffeert.

Dyab Abou Jahjah deed geen uitspraken tegen het joodse volk (zie edito van Roger Van Houtte – zeker geen vriend van Dyab Abou Jahjah- in GVA van zaterdag 08-06-2002: "We menen dat het centrum Leman weinig kans maakt met zijn klacht wegens racisme. De AEL was slim genoeg om niet te spreken over joden. De aanval is gericht tegen het zionisme, een politieke denkrichting.") Yves Desmet in De Morgen daarentegen mag het ongestraft hebben over ‘kutmarokkaantjes'. Heeft uw centrum klacht neergelegd? Of is de uitspraak van Desmet niet racistisch? Of ontgaan de nuances mij?

De klachten van Belgische en Marokkaanse mensen over de gebeurtenissen op de Grote Markt tijdens het samenscholingsverbod op zondag 21 april zijn - naar ik vernam - door u onontvankelijk verklaard. Ik was daar die dag. Nietsvermoedende allochtonen bevestigden mij dat ze door politiemensen verzocht werden de Groenplaats en de Grote Markt te verlaten (er waren honderden dagjesmensen, op de duur bijna alleen blanken). Bij de aanhouding van onschuldigen stonden Vlaams Blokkers toe te juichen en te applaudisseren; sommigen gingen zélf Marokkaanse mensen provoceren... ‘Ordehandhaving' door politie mét de actieve hulp van Vlaams Blokkers... Huiveringwekkende toestanden, waar geen sprake meer is van ‘gelijke kansen'... Voor u dus blijkbaar geen probleem. Wél een probleem vormen zij die de militaire bezetting van Palestina door het zionisme aanklagen.

Mag ik een persoonlijke afrekening vermoeden met iemand die u en uw centrum niet spaart? Iemand die gefundeerde kritiek heeft op de plicht tot integratie en assimilatie van de allochtonen, een lijn die door uw centrum gevolgd wordt? Die kritiek tegen de ‘integratielijn' werd vroeger al door de professoren Blommaert en Verschueren geformuleerd, die er een vorm van racisme, een vorm van Westers superioriteitsdenken in zien.

Ikzelf ben een Westerling, en ben opgevoed in het Westers superioriteitsdenken. Ik poog dat wel bij mezelf tegen te gaan. Ik vraag me vaak af wat niet-westerse landgenoten moeten denken over de cocktail van mediacampagnes en politie-optredens waarvan zij het slachtoffer zijn.
Ik vermoed dat er in uw centrum mensen van Arabische origine tewerkgesteld zijn. Wat moeten zij niet vinden van uw aanval tegen een bestrijder van het zionisme? Of moeten ze zwijgen omwille van hun job? Of zijn ze in die mate ‘geïntegreerd' dat ze zelf ook een stuk slachtoffer geworden zijn van het Westers eenheidsdenken?

Ik hoop dat u die klacht ongedaan maakt."

Mooie brief & veelzeggend antwoord
by han Friday June 14, 2002 at 09:36 PM

Misschien wist je dat nog niet Frans, maar het centrum Leman nam een patent op het antiracisme. (@antiracisme.be)
Wie ben jij dan ook om dat centrum eens te komen uitleggen dat ze het verkeerd hebben.

ZO werkt de democartie Frans. je mag wel tegenpruttelen , maar oh wee als je teveel tegenpruttelt of te dicht bij de waarheid komt, .... dan Frans dan ben je een oproerkraaier.

Dat is toch de boodschap van Leman.

"Straks schrijft u nog dat het Centrum óók linken heeft met het zionisme en de Antwerpse diamantwereld. Sorry, dit is niet zo."

Of er linken zijn mijnheer Leman, dat weten we niet. We stellen enkel vast dat U dezelfde logica hanteerd.

Gij zijt heel stout geweest Frans, want gij hebt de waarheid durven spreken.

Groeten

han

reactie
by Peter Friday June 14, 2002 at 11:24 PM
.cisse33@hotmail.com


Vele mensen begrijpen nog altijd niet dat arabieren
ook gewoon mensen zijn en derhalve ook hun emoties hebben.
Het is toch de normaalste zaak dat wanneer iets gebeurt
met arabieren dat zeer onrechtvaardig is hun emiotioneel
raakt. Men zou dit enkel moeten kunnen toejuichen.
Solidariteit stopt niet aan de grenzen.
Men streeft wel naar één Europa maar al wat over de grenzen
gebeurt mogen we blijkbaar niet weten of aanvoelen.

4FM
by Woody Sunday June 16, 2002 at 08:25 PM

Een harde maar me dunkt toch wel beleefde brief van Frans aan Dhr. Leman. De reactie van Leman zelf daarentegen, tjaa...lange tenen misschien?

De kritieken van Jahjah op het integratiebeleid en het Centrum Leman ... daar heeft Christophe ons een maand of wat terug van laten proeven. En ze mochten er inderdaad wezen.
Maar waar kan ik kennis maken met de bewuste uitspraken van Jahjah over het zionisme? Volgens Leman gaat het om uitspraken gedaan op 4FM. Kan Indymedia ons daar 's een samenvatting van geven? Ben echt benieuwd.

Voorlopig dit...het onderscheid tussen het zionisme en het Joodse volk lijkt me de evidentie zelf. Wil Leman soms dat we daar in elk zinnetje op hameren? 't Is ver gekomen...

Woody.