arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ook de FARC is nu terroristisch
by standaard/tijd Friday June 14, 2002 at 05:32 PM

De Europese Unie heeft de Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc) op de lijst van terroristische organisaties geplaatst. Meteen worden alle bankrekeningen en financiële transacties van de Colombiaanse rebellenbeweging in de EU bevroren.

De beslissing om de Farc bij de nieuwe herziening op te nemen in de lijst van terreurorganisaties is genomen door zogenaamde experten. De nieuwe lijst wordt maandag officieel gepubliceerd naar aanleiding van de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Vooral het Spaanse EU-voorzitterschap pleitte heel sterk voor de zaak, maar de Scandinavische landen, met Zweden op kop, hebben de beslissing lange tijd geblokkeerd. Zij wensten de Farc niet uit te sluiten als mogelijke gesprekspartner in nieuwe vredesonderhandelingen.

De uittredende Colombiaanse president Andres Pastrana bestempelde de beslissing als ,,geweldig nieuws''. In februari 2002 blies hij na drie jaar onderhandelen de vredesbesprekingen met de Farc op. ,,Ze zullen vervolgd worden, want de hele wereld is verenigd in de strijd tegen het terrorisme en de misdaad'', zei hij.

In het Zuid-Amerikaanse land woedt al tientallen jaren een burgeroorlog. Tot op heden prijkten enkel de extreem-rechtse Verenigde Zelfverdedigingseenheden (AUC) op de Europese lijst. Europa buigt zich intussen ook over het lot van die andere linkse rebellenbeweging, het Nationale Bevrijdingsleger ELN. Voorlopig is nog onduidelijk of ook die groepering maandag aan de lijst wordt toegevoegd.

http://www.farc-ep.org ligt momenteel plat

Inderdaad (maar)
by Peter Morlion Saturday June 15, 2002 at 07:40 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Ik heb sinds kort contact met Diego, een anarchist uit Colombia. Die zegt dat de FARC inderdaad niet terroristisch is. Het is een guerrilla-beweging en volgens hem nog steeds idealistisch (en dus geen maffia-doordrongen organisatie).
Als marxistisch-leninistische guerrillagroepering zijn ze wel deel van autoritair links.

Dit is een stukje die hij mij onlangs schreef (vergeef hem zijn engels:).

Hola Peter! Have you seen all the manipulation with the FARC´s denomination of terrorism? The European Union said months ago that they were no terrorist...then there was this massacre of 120 people in chocó (department of colombia) in a fight between guerrilla and paramilitary..although people were killed and it was both groups fault...i mean we are in war...the E U just issued a letter signaling FARC as terrorist...shit I don´t agree with their methods...but come on they are a marxist-leninist guerrilla..not terrorist and that form is obvious..but for my parents, rest of family, university friends...FARC=terrorism.