arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS mogen verdachten folteren en vasthouden zonder proces of aanklacht
by christophe c. Friday June 14, 2002 at 12:07 PM

De Amerikaan wou vermoedelijk een aanslag plegen met een "vuile" bom. Dit adjectief slaat op de radioactieve stoffen die Padilla in zijn bezit zou gehad hebben.

Padilla werd in Chicago gearresteerd toen hij van het vliegtuig stapte dat hem via Zurich uit Pakistan naar de VS had teruggebracht. Het gerecht beschuldigt Padilla er van een verkenningsmissie gemaakt te hebben in het kader van een complot om een vuile bom in de VS tot ontploffing te brengen. Zijn advocate beweert dat er geen bewijzen zijn. Het Amerikaanse Justice Department diende geen klacht in tegen Padilla, maar leverde hem over aan het Defense Department als een "ennemy combattant". Dit Departement heeft daardoor nu het recht om Padilla vast te houden zonder proces en zelfs zonder juridische aanklacht.
U.S. Defense Secretary Donald Rumsfeld liet al weten dat Padilla misschien wel nooit voor de rechtbank zal gebracht worden. Padilla heeft als "enemy combattant" geen rechten. Hij mag "harder" aangepakt worden tijdens ondervragingen (lees "mag gefolterd worden"). Hij mag zijn advocaat niet zien.
De categorie "ennemy combattant" werd geïntroduceerd tijdens de tweede wereldoorlog tegen nazi's die sabotage-acties in de VS planden. Sinds Bush de war on terror verklaarde, is de categorie opnieuw van kracht. Padilla lijkt een voorproefje te zijn. Dat wordt zelfs gevreesd door ex-official Victoria Toensing: "Whether Padilla's detention will foretell a future where many Americans are detained indefinitely because of U.S. knowledge of terrorist plans remains to be seen. Today, we don't know that because the combat zone is all around us. It's a real new paradigm we find ourselves in." (CNN, 11/6/2202)