arch/ive/ief (2000 - 2005)

' Tja, dan zullen we maar voor Senegal supporteren'
by Jeroen Marckelbach Thursday June 13, 2002 at 03:45 PM

Op zoek naar een Afrikaans café om de wedstrijd Duitsland - Kameroen te volgen belanden we in Café Medjar, ofschoon een arabisch staminee, is de keet voor de gelegenheid gevuld met Afrikanen, hoodzakelijk Kameroeners.


Club Medjar, in de Liverpoolstraat, kuregem. Tegels met Arabische motieven kleuren de muren. Toch is het vijftigtal aanwezigen vandaag vooral zwart gekleurd. Alle gezichten verraden een zekere spanning. Alle ogen turen naar het gekende beeld- en klankkastje, omhoog gehangen in een hoek. Ja, ook hier is iedereen in de ban van een spelletje met twee teams met elk elf spelers en een bal. Vandaag, dinsdag 11 juni, staat de wedstrijd Duitsland – Kameroen op het programma. In het kader van één of andere wereldbeker is de wedstrijd niet zonder belang, Kameroen moet winnen om de volgende ronde te halen.
Vlaggen, toeters en ander carnavalesk supportersmateriaal vind je hier niet. Één enkeling heeft een soort rastamutsje op met de kleuren van Kameroen. Daniël is zijn naam, hij denkt dat zijn team het moeilijk gaat krijgen, maar het moet toch lukken stelt hij. " Wij zijn de ontembare leeuwen, winnaar van de laatste twee Africacups, het beste team van het Afrikaans continent." Ook de rest van het gezeldschap schat de kwalificatiekansen van hun team hoog in, al weet je het met de Duisters nooit. Bovendieng hebben de Ontembare Leeuwen nog niet echt kunnen overtuigen op deze wereldbeker.
De wedstrijd begint en de positivo's lijken het gelijk naar zich toe te kunnen trekken. De Duitsers spelen het heel fysiek. Er zullen maar liefst 16 gele kaarten vallen. Toch is Kameroen baas in de openingsfase, vooral spits Mboma, weet enkle kansen te versieren. Maar de Duitse Goallie Khan is geen makkelijke jongen, hij is van het soort ijzervrter wiens blik laat vermoeden dat hij nog liever zijn eigen kinderen opeet dan een bal in zijn doel toe te laten. In de 26ste minuut krijgen we een vrije trap van Wome, hij krult de bal mooi over de muur en veel van de aanwezigen zien de bal al over de doellijn, maar plots, uit het niets, verschijnt er een hand aan de bal, jawel keeper Khan weet de ebbenhouten feestvreugde op het laatste moment nog in de Kiem te smoren. Even later mogen de Afrikanen toch juichen, niet om een doelpunt, maar Romelovv wordt na een aanslag op het benenswerk van Geremies uitgesloten. Als de scheidsrechter het rode karton bovenhaalt springt iedereen recht, begint te juichen en te applaudiseren. Het lijkt wel of Kameroen net de wereldbeker gewonnen heeft. Niet echt sportief merk ik op. Daniel wijst me er echter op dat de Duisers al de hele tijd ‘vuil' aan 't spelen zijn en dat er al veel langer rood had mogen getrokken worden. Kameroen trekt nu nog meer het laken naar zich toe en aanvoerder Song heeft net voor de rust nog de 1 – 0 aan de voet maar hij besluit rakelings naast.
Tijdens de rust wordt er druk nagekaart, optimisme is troef, na de rust gaan de Duitsers met haar en huid door de ontembare leeuwen opgepeuzeld worden. Het café is nu bijna leeggelopen, iedereen is de straat opgetrokken om wat te discussiëren, een sigaretje te roken, de buren op de hoogte brengen van de tussenstand....
Gespannen kijkt iedereen naar de tweede helft, het café is nu nog voller de de patron moet stoelen bijhalen. Boven de vensterbank turen twee paar ogen door het venster naar het tv-scherm. Te jong om al op café te zitten waarschijnlijk. De tweede helft begint zoals de eerste eindigde, met een kans voor aanvoerder Song, Khan ranselt het schot uit de linkerbovenhoek. Mijn gezldschap begint nu toch zenuwachtig te worden. Zoveel kansen missen, dat gaan we ons nog bekopen vreest Raymond, een Kameroener uit Yaoundé.
In de 50ste minuut krijgt Raymond zijn gelijk. Het is Bode die een messcherpe Duitse counter mooi afront. Handen worden onbegrijpend ten hemel gericht, er wordt naar het hoofd gegrepen en gevloekt bij zoveel onrechtvaardigheid. Kameroen's kansen krijgen nog een fikse knauw als in de 76ste minuut Suffo tegen zijn tweede geel en dus rode kaart aanloopt. Helemaal getemd zijn de Ontembare leeuwen als Klose met zijn 5de wk-treffer Kameroens hoop op de tweede ronde helemaal aan flarden schiet. Zelfs een eerreddend doelpunt is de Afrikanen niet gegund. In de 91ste minuut wordt er no een Kameroens doelpunt afgekeurd wegen buitenspel.
Het café is er ondertussen een stuk leger opgeworden. De achterblijvers besluiten om de rest van het WK maar voor Senegal te supporteren.