arch/ive/ief (2000 - 2005)

De antwoorden van het anti-antiglobalisme
by lize Wednesday June 12, 2002 at 11:16 AM

Yves Desmet brengt ons vandaag (De Morgen 12/6) een voorproefje van het recuperatieoffensief van de VLD. De broer van Guy Verhofstadt, Dirk, schreef een boek als antwoord op de kritiek van de antiglobalisten op het liberalisme. Bij nader inzien blijkt dit ‘antwoord' vooral veel inzichten van het antiglobalisme over te nemen. Of hoe het anti-antiglobalisme niet overtuigend anti is.

Het strategisch plan van Guy Verhofstadt om politiek profijt te halen uit het nieuwe politieke élan van de antiglobaliseringsbeweging zou als volgt kunnen zijn :

‘Bestudeer goed wat die gasten te vertellen hebben en gebruik al je macht en je middelen om hun verhaal zodanig om te buigen dat het alleen maar lijkt alsof het eigenlijk ons verhaal is.'

Tja, wie anders dan je eigenste broer geef je deze glorieuze, leerrijke en ‘strategische' opdracht. Dirk Verhofstadt wordt via het kabinet van Patrick Dewael (hoogstwaarschijnlijk dik) betaald om alles te lezen wat maar van ver of dicht te maken geeft met globalisering en antiglobalisering. We zullen wij wel ploerten om dit in onze vrije tijd te doen…

Yves De Smet steekt het niet onder stoelen of banken : Dirk Verhofstadt is meer begaan met de antiglobalistische dan met de globalistische ideëen : migrantenstemrecht, bestraffen van milieuvervuilers, afstaan van een deel van onze rijkdom aan diegenen die niets hebben. Maar.. - zo blijkt nu uit het boek van Verhofstadt - ..deze ideëen zijn eigenlijk niet de verdienste van de antiglobaliseringsbeweging (!), maar van het enige echte oorspronkelijke – maar spijtig genoeg theoretische – ‘MENSELIJK' liberalisme !! Tja, zo kan ik het ook…

Yves De Smet is zich bewust van de paradox tussen de theorie en de praktijk : van veel migrantenstemrecht moet Karel De Gucht niet weten en van het onmogelijk maken om ‘groene zones' vol te bouwen Jaak Gabriëls (en Patrick De Wael) nog minder. En het herverdelen van rijkdom ? Oei oei oei…

Toch kan Yves De Smet het blijkbaar niet maken de verdienste van deze Dirk Verhofstadt helemaal belachelijk te maken (wat zou de baas daar van zeggen..). Op het einde van het artikel sluit De Smet zich aan bij de slogan : "het antiglobalisme, dat zijn wij, de ‘menselijke' liberalen !".

Alleen moet de VLD natuurlijk nog leren omgaan met deze nieuwe identiteit. Vandaar het ‘wervend' ideetje van De Smet aan de VLD : geef de nieuwelingen, die nu ‘in drommen' de VLD komen opzoeken (ah ja ? het zijn toch nog geen verkiezingen geweest ?), dit prachtige boek cadeau, zodat die hardleerse liberalen steeds hun handleiding bij de hand hebben mochten ze weer eens geneigd zijn hun persoonlijk hebzucht en eigenbelang te laten primeren.

Verrijkt met al deze ‘antiglobalisten' kennis wordt de strijd van de VLD tegen het antiglobalisme met gelijke wapens gestreden, zo is ongetwijfeld de redenering van Verhofstadt geweest…

Maar wat als de mensen deze strategie doorhebben ? Wat als ze beseffen dat niet de VLD, maar anderen de enige echte antiglobalisten zijn ? Tja, dan rest er alleen nog het criminaliseren en marginaliseren van de oorspronkelijke krachten, zodat hun stem niet meer wordt gehoord...

Ook hiervan alvast een voorproefje in het artikel van De Smet : "Diegenen die zich antiglobalist noemen, die doen dat eigenlijk uit eigenbelang" (let op de omkering van de feiten !) : "vanuit syndicale hoek ontwaart men achter de slogans voor een rechtvaardiger wereld corporatistische eisen voor het behoud van verworven rechten (inderdaad : stakingsrecht, sociale zekerheidsrecht,.. wat is daar ‘egoïstisch' aan?) en groepsbelangen".

En - hoe kon het ook anders – : "de ‘andere' variant van de antiglobalisten, ‘de extreem-linkse', tja, dat verhaal kennen we : dat brengt niets dan goed, daar is iedereen het toch over eens…".

De boodschap van De Smet en de VLD is duidelijk : "lieve mensen allemaal, natuurlijk hebben de antiglobalisten gelijk, maar geloof asjeblieft niet dat het probleem bij de liberalen ligt, want wij zijn de enige echte antiglobalisten, die anderen, dat zijn maar ‘vakbondslui' en ‘communisten'. Stem op óns !"

Eindelijk hebben ze het gesnapt
by Libby Wednesday June 12, 2002 at 10:17 PM

Newsflash, de liberalen hebben eindelijk door dat ze de meest progressieve sociale beweging in België zijn. Misschien hebben ze het nog niet gemerkt dat er sedert dat moment zo'n paar honderd jaar voorbijgegaan zijn, dat er sedert een arbeidersbeweging geweest is en een paar socialistische internationales, socialisten, communisten, anarchisten, die toch ook wel hun duit in het zakje gedaan hebben.
Misschien bedoelen ze wel het anarchisme,ook wel eens de meest extreme vorm van liberalsme genoemd, maar een anarchist zie ik ook nog niet zo rap voor de VLD stemmen.

Leuk stukje Lize.

Dirk en yves: als de bliksem in die teletijdmachine, jullie zitten in het verkeerde tijdvak.