arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holebi-beweging voorkomt zelfmoord
by yvan Wednesday June 12, 2002 at 08:03 AM

De professoren J. Vincke en K. Van Heeringen (RUG) presenteerden in september 1998 schokkende cijfers. Uit een onderzoek bleek dat holebi-jongeren aanzienlijk meer pogingen tot zelfdoding ondernamen dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. Bijkomend onderzoek leert dat de holebi-jongerengroepen een belangrijke rol spelen bij zelfmoordpreventie.

Bij lesbische of biseksuele meisjes tussen de 15 en 25 jaar ging het om 25 %, bij hun hetero tegenhanger om 5,4 %. Of bijna 5 keer zoveel. Bij homo- of biseksuele jongens ondernemen 12,4 % een zelfmoordpoging, terwijl dat hij de heterojongens 5.9 % is. Voor homojongens dus nog steeds meer dan twee keer zoveel als bij heterojongens. Uit bijkomend onderzoek door de Universiteit van Gent blijkt nu dat de factoren die leiden tot zelfdodingpogingen of -gedachten afnemen als die jongeren hebben deelgenomen aan een holebikamp. Depressiviteit, hopeloosheid, gebrek aan zelfvertrouwen zijn onder meer factoren die leiden tot zelfdoding - (sgedachten). En die worden door een holebikamp in positieve zin beïnvloed. Of met andere woorden een holebikamp is een erg goed preventiemiddel.

Holebi-organisaties krijgen vaak het verwijt een eigen vakje te creëren en zich af te scheiden van de maatschappij. Blijkt nu dat een aparte holebi-werking heilzaam is voor het welzijn van holebi's. Dit werd nooit eerder wetenschappelijk aangetoond. Zo'n kamp biedt een waaier van activiteiten die jongeren de kans geven iets met hun 'geaardheid' te doen. Ze ontmoeten lotgenoten die dezelfde ervaringen hebben, krijgen de kans na te denken over toekomst en relaties, krijgen rolmodellen aangeboden... Maar vooral de vriendschappen die op het kamp ontstaan, hebben een erg positieve invloed op de jongeren en blijken ook veel meer voldoening te geven. Daardoor kunnen de jongeren beter omgaan met stresserende omstandigheden als een onbegrijpende omgeving of discriminatie.

De resultaten van het onderzoek verschijnen in de 'Journal of Homosexuality' en in de 'Journal of Community and Applied Social Psychology'.

Meer informatie in onze uitzending van donderdag 13 juni a.s, 20u30, Radio Centraal, 103.9 FM (Antwerpen en omgeving)

Zie ook:
by yvan Thursday June 13, 2002 at 01:56 PM

http://www.gaybelgium.be/magazine/102390030687303.shtml