arch/ive/ief (2000 - 2005)

Senaat VS: desnoods militaire interventie in Nederland
by jaime Monday June 10, 2002 at 04:16 PM

De Amerikaanse Senaat is akkoord gegaan met een wetsontwerp dat onder voorwaarden militair ingrijpen in Nederland autoriseert. Geweld zou kunnen worden gebruikt om Amerikaanse gevangenen van het Internationale Strafhof, dat in Den Haag komt, te bevrijden.


Het Internationale Strafhof (International Criminal Court, ICC) moet verantwoordelijken van misdaden tegen de menselijkheid, ongeacht de nationaliteit van de daders of slachtoffers, gaan berechten wanneer een land waar de misdaden zijn begaan dit nalaat. De Verenigde Staten doen niet mee aan het Strafhof.

,,Het lijkt hoogst onwaarschijnlijk dat de wet ooit zal worden toegepast'', reageerde gisteren een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het wetsvoorstel moet nog worden behandeld in een gezamenlijke vergadering van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden; pas daarna wordt het ter ondertekening voorgelegd aan de Amerikaanse president.

Het wetsontwerp is onderdeel van de de American Servicemembers' Protection Act (ASPA) en stelt verregaande maatregelen voor om Amerikaanse militairen buiten de jurisdictie van het Internationale Strafhof te houden. Zo wordt het de Amerikaanse regering verboden deel te nemen aan VN-vredesoperaties in landen die het ICC-verdrag hebben geratificeerd, tenzij de aansprakelijkheid van Amerikaanse militairen voor het ICC is uitgesloten.

Het Internationale Strafhof begint 1 juli. Dan kunnen klachten over misdaden tegen de menselijkheid bij het hof worden aangemeld.

vraagje
by iphi Monday June 10, 2002 at 08:00 PM

kan iemand me misschien vertellen welke argumenten de U.S. aanhaald om te verklaren waarom ze Den Haag niet erkennen? of weegt gewoon hun ego weer te zwaar door? (overgewicht is in de U.S. precies niet enkel bij de gewone burger een probleem...)

ICC
by TUc Tuesday June 11, 2002 at 09:36 AM


http://www.internationaalrecht.be

hier vind je denk ik een stukje van de leuvense prof Jan Wouters over de VS en het ICC.

Alleszins, de VS zijn bang dat er en masse Amerikaanse militairen voor het Hof gesleepd zullen worden op verdenking van oorlogsmisdaden...
groeten,
TUc