arch/ive/ief (2000 - 2005)

Racisme weerhoudt rode duivels van een overwinning
by han Monday June 10, 2002 at 02:30 PM
han@indymedia.be

België Japan 2-2,België Tunesië: 1-1, twee wedstrijden die de Belgen hadden moeten winnen volgens de kenners. Als je het mij vraagt mogen de rode duivels van geluk spreken dat ze niet verloren. Het publiek in Japan was danig geshockeerd van het racisme van Belgische commentatoren dat het voor Tunesië supporterde.

Maandag 10 juni, 11u België - Tunesië
In het café op de hoek was het redelijk rustig, ik had verwacht dat de zaak overvol zou zitten, maar dat was geenszins het geval.
Ik was ervan overtuigd dat de Belgen die wedstrijd zouden winnen. Tunesië was volgens de media immer geen groot voetballand.
Ik ben geen specialist, maar ik vond dat die Tunesiërs er anders wel mochten zijn. Zeker de Belgen hadden het overwicht maar de counters van de Tunesië waren toch wel zeer mooi.

Maar de Belgen hadden het publiek tegen zich.
Gisteren werden op de Japanse televisie de beelden uitgezonden van de Belgische commentatoren tijdens de wedstrijd Japan België. Deze werden door het Japanse publiek zo kwetsend bevonden dat ervoor kozen om niet voor de Belgen te supporteren. En dan hadden ze die reclame spotjes nog niet uitgezonden waar alle Japanners als gekke kamikazes in worden geportretteerd.

In het café zijn er een paar mannen die heimelijk voor Tunesië supporteren. Af en toe slaken ze een kreet en kijken dan snel en angstig om zich heen. Wat gaan die wittekes daar wel niet van denken? Ze moeten geen schrik hebben, ze hadden 100% gelijk om voor Tunesië te supporteren.

jajaja
by Bosgeus Monday June 10, 2002 at 03:38 PM

Ja Han,

we weten het al : "WEG MET ONS" is je lievelingsdevies. Nuja, ook ik vond de Tunesiens stukken beter en kan het me geen rotte bal schelen dat de "Belgen" absoluut suckten.

Maar wat jij (frustratie ???) toch o zo graag doet is vooral zaken ENOOORM overdrijven, om vervolgens te besluiten dat iedereen best wel "cool" is behalve wijzelf natuurlijk. Je weet wel "ik ben Vlaming en daar heb ik het schijt aan !" Wat is eigenlijk de bedoeling van je tekst : Tunesische zieltjes winnen voor de PVDA ? Proficiat Han, alleen spijtig dat geen kat je ernstig neemt......

Zever in pakskes
by Peter Morlion Monday June 10, 2002 at 03:53 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Han, voetbal is vanouds een spel van het volk (zie maar eens hoe Class War in Engeland het bekijkt). Daar hoort aggressie en wedijver bij. Wedijver, concurrentie en strijd, glorie voor de winnaars en diepe teleurstelling voor de verliezers zijn deel van het voetbal.
Akkoord, een ticketje kost bakken geld, maar we bekijken dan maar even enkel de mensen die het op het scherm volgden.
Je moet volgens mij voetbal nog leren kennen. Het heeft helemaal niks met racisme te maken, wel met hoog oplaaiende gekte. En dat mag wel eens. Ik zou wel eens de commentaren willen horen, weet jij die? Denk maar aan Sergio die geen steun meer kreeg van de Zweden omdat hij ze op voorhand had gefeliciteerd met hun tweede plaats. Volgens mij zal het allemaal weer overdreven zijn.
Nog zoiets: de Engelse supporters begonnen met beogeroep en gefluit bij het inzetten van het Argentijns volkslied. Racisme? Niks van! Gewoon opboksen tegen elkaar. Slechts enkele uitzonderingen tussen al die fans zouden niet te vinden zijn om achteraf een pintje (te veel:) te gaan drinken met de tegenstrever.

Racisme tov de Japanners of mag er nog gelachen worden?
by Pieter Monday June 10, 2002 at 04:16 PM

Het is waar dat de Japanners beledigd zijn door de denigrerend opmerkingen over hen op de Vlaamse TV.
Wij denken dat het schattig bedoelt is (die japannertjes met hun korte beentjes die luid roepen en gekke grimassen trekken).
Maar eigenlijk zijn die opmerkingen even erg dan wat de mensen vroeger zeiden over de negerkes.Politieke correct Vlaanderen denkt dat nog wel te mogen doen over onze Aziatische medemens. "Het is toch niet slecht bedoelt.
We zijn toch maatjes?"
Tja, ..maar de Japanners willen nu eenmaal met respect behandelt worden en gelijk hebben ze. Dat wil niet zeggen dat we geen grapjes mogen maken he. Maar er zijn grenzen en vooral... we moeten er ons bewust van zijn dat het eigenlijk racistische grapjes zijn.
Die reclamespotjes zijn zielig en bewijst dat de humoristen van dienst inspiratieloze leeglopers zijn. Een beetje zelfrelativering zou wel mogen.
Of dat de reden is waarom de Belge vandaag verloren zijn? GDat durf ik niet zeggen. De Tunesiers waren beter dan verwacht en de Belgen zijn eigenlijk niet zo goed.

de reacties spreken boekdelen
by han Monday June 10, 2002 at 04:26 PM

Jah ....

Van mij mag je best voor België supporteren, ... no problemos.

Van de Bosgeus had ik trouwens iets anders verwacht. Die zit waarschijnlijk te chronometreren of het balbezit bij de Belgen wel volgens een 60% - 40% verhouding verloopt.

Wat de PVDA hier bij komt doen, is me al helemaal een raadsel, wat is dat toch met U bosgeus.Is het omdat ge dan zelf Vlaams Blok praat kunt uitkramen.
Iedereen die tegen racisme is, is tegen het eigen volk.
Dat is een van de geliefde dooddoeners van het Blok.
Voor jou moet je blijbaar ook goed gek zijn om anti-racist te zijn. Er kan volgens blijkbaar maar één goede reden zijn waarom mensen antiracisten zouden zijn , namelijk om zieltjes te winnen. Is het om je eigen racisme te verbergen en goed te praten dat je er de PVDA bij sleept.
Voor mij is het eens meer duidelijk hoe verderfelijk dat Vlaams Nationalisme van jou is.

Overdrijf ik in mij artikeltje?

Absoluut niet.

Deze ochtend werd wat ik vertel bevestigd op zowel TV-Brussel als radio 927live. Namelijk dat de Japanners die geschockeerd waren door de racistische praat van de de Belgische omroepers.
Men toonde er enkele fragmenten en ondertitelde die ....

En Peter, het zou leuk zijn moest je ook lezen wat er geschreven wordt alvorens je over zever in pakskes begint.

Ik heb het helemaal niet over de fans, ik denk zelfs dat die zich zeer correct gedragen, op een aantal uitzonderingen na die we njatuurlijk in het lang en het breed op onze TV scherm te zien krijgen. In Parijs vierden ze samen feest met de Senegalezen, iets dat nauwelijks te zien kregen.

Het gaat mij om de media.
En het was ook daar over dat de Japanners struikelden en niet over die Belgische supporters.

En eh ....

Je hebt in één ding gelijk. Ik vind het maar al te spijtig dat de wedstrijden in de voormiddag gespeeld worden (voor ons althans).
Tijdens het Europees kampioenschap had je na elke wedstrijd een feetsje op de trappen van de beurs.

Tot ... de Brusselse de politie de pret kwam bederven.

.

Oké
by Peter Morlion Tuesday June 11, 2002 at 11:00 AM
dikkexpierre@yahoo.com

Toch vindt ik dat het er allemaal bijhoort, en dat de media daaraan meedoet lijkt me logisch. Maar het kan zijn. Ik weet nog steeds niet wat er gezegd is geweest. Dat de Japanners er aanstoot aan namen twijfel ik niet aan. Daarin geloof ik je. Maar of het terecht was zou ik wel zelf willen uitmaken.
Maar goed, laten we het daarbij laten.
Het is inderdaad spijtig dat de matchen zo vroeg zijn, en nog spijtiger dat velen onder ons nu moeten blokken voor examens!

Groeten,peter