arch/ive/ief (2000 - 2005)

Palestijnen en Joden samen op Gaypride
by yvan Monday June 10, 2002 at 12:37 PM

Er was tegenkanting alom, maar de Israëlische homogemeenschap haalde haar slag thuis: vrijdag 7 juni stapte de eerste Gay Pride door de straten van Jeruzalem.

Orthodoxe Joden stelden alles in het werk om de eerste Israëlische Gay Pride te voorkomen. Vruchteloos, want vrijdag stapten zo'n 2.500 homo's door de straten van Jeruzalem.

De veiligheidsmaatregelen waren aanzienlijk. Er waren honderden agenten opgetrommeld om de optocht te begeleiden. Geen overbodige luxe: Israël is door de politieke situatie beducht voor aanslagen en er werd ook gevreesd voor een tegenbetoging.

Drie jongelui, die posters ophingen met de oproep om de optocht te bekogelen met eieren en tomaten, werden opgepakt. Sommige uitspraken van fanatieke groepen logen er ook niet om: "Homoseksualiteit is te vergelijken met een varken in een tempel. We moeten het vuil in ons midden opruimen", klonk het aan de vooravond van de optocht op de Israëlische radio. Een andere extreme groepering opperde een gelijkaardige mening: "We gaan naar de gay Pride en we zullen de 'pride' van de gezichten van de homo's halen."

Toch lieten de organisatoren zich niet afschrikken en temidden van het tumult kregen ze toch 2.500 homo's warm om mee op te stappen. Bovendien werd de Gay Pride bekeken door duizenden toeschouwers. Een overwinning in een stad waar homo's decennia lang noodgedwongen uit beeld bleven.

In elk geval toonde de homogemeenschap een sterk staaltje van solidariteit, waar de gespannen regio nog iets van kan leren. Terwijl er elke dag slachtoffers vallen in de strijd tussen Israël en de Palestijnen, stapten Israëlische en Palestijnse homo's zij aan zij in de parade.

Bron: Gaybelgium

free freedom
by gunther lippens Monday June 10, 2002 at 02:29 PM

free freedom...
_38061398_gay3_ap150.jpg, image/jpeg, 150x190

tweede poging
by gunther lippens Monday June 10, 2002 at 02:33 PM

tweede poging...
palestinar7ufwa.jpg, image/jpeg, 150x190

foto bbc