arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kutmarokkaantjes
by Frans Vanbelle Monday June 10, 2002 at 12:48 AM

Dyab Abou Jahjah van AEL viel de zionistische lobby in Antwerpen aan - niet het Joodse volk. Hij krijgt een kortgeding van het centrul Leman aan zijn been. Yves Desmet daarentegen mag het in De Morgen ongestraft hebben over 'kutmarokkaantjes'. Is die uitspraak niet racistisch? of ontgaan de nuances mij? Ik stuurde onderstaande brief naar Leman op centrum@racisme.be

Aan Dhr Leman

Ik vind uw klacht tegen de uitspraken van Dyab Abou Jahjah ongehoord. Alles wat die man zegt over de zionistische lobby in Antwerpen is bij mijn weten correct. Dit wordt trouwens ook bevestigd door de weliswaar kleine minderheid van Joden in Antwerpen die de zionistische staatsideologie van Israël niet delen.
Zionisme heeft NIETS te maken met Jodendom, even zomin als nazisme iets te maken heeft met het Duitse volk (hoewel een meerderheid van dat volk gedurende een korte historische periode die ideologie aangekleefd heeft).
In alle uitspraken van Dyab Abou Jahjah heb ik GEEN ENKELE letter tegen het Joodse volk gevonden.

Wat Dyab Abou Jahjah zegt is maar al te waar. Op de pro-israëlische betoging een paar weken geleden in Brussel waren schepen Delwaide en Antwerps VLD-voorzitter Ludo Van Campenhout aanwezig. VLDer Delwaide en SP-A-er Kathleen Van Brempt vonden dat ‘sancties tegen Israël ook sancties tegen Antwerpen' zijn. En een laffe SP-A-er Patrick Janssens verklaart dat de Antwerpenaren niet in Antwerpen, maar in Brussel moeten gaan betogen. In Antwerpen vergt het een enorme strijd en een dosis moed om voor de rechten van het Palestijnse volk te kunnen opkomen. De poen, de diamant is belangrijker dan de mensenrechten. België is na de Verenigde Staten, de tweede handelspartner van Israël, vooral door de Antwerpse diamant. Ik vind het dan ook een gevaarlijke evolutie dat uw centrum de diamantlobby bijspringt en de mensenrechten van het Palestijnse volk schoffeert.

Dyab Abou Jahjah deed geen uitspraken tegen het joodse volk (zie edito van Roger Van Houtte – zeker geen vriend van Dyab Abou Jahjah- in GVA van zaterdag 08-06-2002: "We menen dat het centrum Leman weinig kans maakt met zijn klacht wegens racisme. De AEL was slim genoeg om niet te spreken over joden. De aanval is gericht tegen het zionisme, een politieke denkrichting.") Yves Desmet in De Morgen daarentegen mag het ongestraft hebben over ‘kutmarokkaantjes'. Heeft uw centrum klacht neergelegd? Of is de uitspraak van Desmet niet racistisch? Of ontgaan de nuances mij?

De klachten van Belgische en Marokkaanse mensen over de gebeurtenissen op de Grote Markt tijdens het samenscholingsverbod op zondag 21 april zijn - naar ik vernam - door u onontvankelijk verklaard. Ik was daar die dag. Nietsvermoedende allochtonen bevestigden mij dat ze door politiemensen verzocht werden de Groenplaats en de Grote Markt te verlaten (er waren honderden dagjesmensen, op de duur bijna alleen blanken). Bij de aanhouding van onschuldigen stonden Vlaams Blokkers toe te juichen en te applaudisseren; sommigen gingen zélf Marokkaanse mensen provoceren... ‘Ordehandhaving' door politie mét de actieve hulp van Vlaams Blokkers... Huiveringwekkende toestanden, waar geen sprake meer is van ‘gelijke kansen'... Voor u dus blijkbaar geen probleem. Wél een probleem vormen zij die de militaire bezetting van Palestina door het zionisme aanklagen.

Mag ik een persoonlijke afrekening vermoeden met iemand die u en uw centrum niet spaart? Iemand die gefundeerde kritiek heeft op de plicht tot integratie en assimilatie van de allochtonen, een lijn die door uw centrum gevolgd wordt? Die kritiek tegen de ‘integratielijn' werd vroeger al door de professoren Blommaert en Verschueren geformuleerd, die er een vorm van racisme, een vorm van Westers superioriteitsdenken in zien.

Ikzelf ben een Westerling, en ben opgevoed in het Westers superioriteitsdenken. Ik poog dat wel bij mezelf tegen te gaan. Ik vraag me vaak af wat niet-westerse landgenoten moeten denken over de cocktail van mediacampagnes en politie-optredens waarvan zij het slachtoffer zijn.
Ik vermoed dat er in uw centrum mensen van Arabische origine tewerkgesteld zijn. Wat moeten zij niet vinden van uw aanval tegen een bestrijder van het zionisme? Of moeten ze zwijgen omwille van hun job? Of zijn ze in die mate ‘geïntegreerd' dat ze zelf ook een stuk slachtoffer geworden zijn van het Westers eenheidsdenken?

Ik hoop dat u die klacht ongedaan maakt.

ik onderschrijf het artikel
by pat.perquy@pandora.be Monday June 10, 2002 at 08:13 AM
antroposofischebib.brugge@pandora.be

Hoewel je er niet om vraagt, wil ik toch je artikel onderschrijven.Ook ik hoop met vele anderen dat de klacht ongedaan wordt gemaakt.

ook ik onderschrijf deze 'mooie' aanklacht
by TUc Monday June 10, 2002 at 02:21 PM


Ikzelf heb vrijdag ook een mail gestuurd naar het Centrum-Leman. Haar interventie was gewoon ongehoord.

Ik weet hoe de situatie ligt in 'ons' Antwerpen, Jahjah heeft overschot van gelijk, al drukt hij het een beetje 'plat' uit. Maar dat maakt het niet minder waar, lijkt me...

mvg,
TUc

ook een handtekening van mij
by lize Monday June 10, 2002 at 04:16 PM
lize.declercq@wvc.vlaanderen.be

Goeie tekst, ook ik sluit me er bij aan.

En om nog eens te herhalen wat het Centrum Leman beweert : (cfr De Standaard online, 6/6/2002)

"Het zit het Centrum hoog dat in de tekst geen onderscheid gemaakt wordt tussen de joodse
gemeenschap en radicalen"

Juist WEL de tekst spreekt alleen over het Zionismen, de Zionisten en de Zionistische lobby!

,,De tekst spreekt enkel over de joodse gemeenschap als een bastion van extreem-rechts en zionisten. Er is geen sprake van enige nuance. De tekst zet aan tot haat''

Juist NIET dus. Wat een onzin. Nog eens de passages waarop de klacht is gebaseerd :

"Het feit is dat in Antwerpen een gecombineerde lobby van extreem-rechtse extremisten en zionisten de burgemeester onder druk zetten om geen enkele pro-Palestijnse en anti-zionistische actie toe te laten''.
,,De maskers zijn weggevallen en we weten nu dat in Antwerpen de macht in handen is van de zionistische lobby en de extreem-rechtse racisten. De burgemeester is niets meer dan een zwakke en onbekwame politica die tracht de mensen die echt de macht in deze stad in handen hebben, tevreden te stellen door de meest verdrukten verder te verdrukken, met name de Arabisch-islamitische gemeenschap.''
,,Antwerpen is het bolwerk van zionisme in Europa, en dat is waarom het het Mekka van Pro-Palestijnse actie zou moeten worden. Er bestaat in Europa geen logischere plaats om te betoging voor Palestina dan in een stad waar de pro-Sharonbendes van zionistische fanatici de wet dicteren.''

Alleen uit het opiniestukje van Yves De Smet in de Morgen van 7/6/2002 lees ik, samen met Jef Heyvaerts (indymedia 7/6) een aanzet haat :

"De "vredelievende" ngo's moeten - aldus Desmet - "goed weten met wie ze in zee gaan, zeker als de oproepen van hun medeorganisator AEL zouden leiden tot gewelddadige anti-joodse straatacties..." Op het einde van zijn betoog roept hij eigenlijk onverholen op voor rellen... . Of tenminste een aanmoediging voor krachten die rellen kunnen uitlokken. We weten ondertussen wat de rol van het Black Block in Genua was, een heruitgave van deze infiltratie lijkt mij niet uitgesloten... want achteraf zal iedere "democratische Antwerpenaar" zich kunnen beroepen op de prachtige mening van Yves: "Zie je wel!" "

Ik stuurde mijn mail niet naar het juiste adres van Leman - sorry!
by Frans Vanbelle Monday June 10, 2002 at 09:45 PM

Ik kreeg zopas mijn mailtje naar Leman terug, maar nu is het goed en wel vertrokken naar het juiste adres: centrum@antiracisme.be. Gebruik dus dit adres, als je ook een mailtje wil sturen!

oneerlijk
by robert_avonds Wednesday June 12, 2002 at 10:47 PM
robert_avonds@yahoo.com

Een man met de verantwoordelijkheden van Jahjah had beter moeten weten. Als hij Antwerpen bestempeld als een zionistisch bolwerk weet hij goed genoeg dat die boodschap op zijn minst dubbelzinnig is. Antwerpen is de enige West-Europese chassidische gemeenschap en heeft een duidelijk herkenbare Joodse gemeenschap. Door te insinueren dat Antwerpen een zionistisch bolwerk is in West-Europa, verbindt hij een demografisch feit met een politieke strekking. Daarom ook is de wrange associatie Joods bolwerk snel gemaakt. En hier mag Jahjah op gewezen worden.

Zeg Robert
by han Wednesday June 12, 2002 at 10:53 PM

Zionisme is niet hetzelfde als jood.

Bovendien heeft JahJah in deze 100% gelijk, zelfs Gantman beaamd wat JahJah zegt.

ANtwerpen als enige Europese stad waar geen betoginge voor Palestina mogen doorgaan. Belgiê en voor al Antwerpen als tweede handeslpartner van Israël, .....

Oneerlijk zijn zij die een amalgaan maken tussen jood en Zionisme.

Groeten

sterke tekst
by Tiene Sunday June 16, 2002 at 07:38 PM

Beste Mr. Vanbelle,

u schreef een sterke tekst en nu deze op het centrum is aangekomen, hoop ik dat hij daar ook wordt begrepen.
Eerlijkgezegd denk ik dat dat wel degelijk het geval is, maar of er een koersverandering aan vast hangt, valt te betwijfelen. Vergeten we niet dat het centrum is opgericht door en voor de staat, m.n. om de spanningen inzake racismeklachten 'op te vangen' zonder op de 'root-causes' te moeten ingaan...
Kritiek op het centrum zal dan misschien geen direct resultaat opleveren, de preiding van die kritiek kan wel het begin zijn van een bredere en fundamentelere maatschappelijke verandering (naar meer tolerantie).

Blijven doen, dus.
Groeten,
Tiene