arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pro-Palestina betogers trotseren hetze van Antwerps stadsbestuur en de pers.
by christophe, Mara & han Sunday June 09, 2002 at 06:43 PM

1000 betogers eisen hun democratische rechten op in Antwerpen. Een kleurrijke en militante manifestatie legt de basis voor toekomstige pro-Palestina acties in deze stad. Indymedia.be was er bij.


betoging

Pro-Palestina betogers trotseren moddercampagne van Antwerps stadsbestuur en de pers.



Een betogings- en samenscholingsverbod kon de manifestanten in Antwerpen niet tegenhouden. Zij trokken naar de rechtbank en haalden er hun slag thuis. Toen ze het niet via de wet kon halen, probeerde het stadsbestuur dan maar de betoging tegen te houden met een moddercampagne tegen de organisatoren. Detiège aarzelde niet om de Vereniging van Antwerpse Moskeeën voor haar kar te spannen. Vrijdag werd in alle moskeeën gewaarschuwd voor de betoging. De pers deed ook aardig haar best. Telkens het over de betoging ging, werden beelden getoond van de rellen van begin april. Ondanks die campagne kwamen toch nog een kleine duizend mensen opdagen voor een sfeerrijke en militante betoging. Dit is een overwinning voor de pro-Palestijnse beweging en voor alle democraten. Het Antwerpse gemeentebestuur met de SP.a, Agalev, VLD en CD&V, lijdt serieus gezichtsverlies.
We interviewden de woordvoerders van het Antwerpse Platform voor een Rechtvaardige Vrede in Palestina en vroegen naar hun eerste evaluatie.




Zohra
Zohra Othman: "Vandaag hebben we in Antwerpen het stilzwijgen doorbroken.
Zohra Othman (PVDA) is één van de woordvoerders van het Platform voor een Rechtvaardige Vrede. Als advocate is ze zeer tevreden dat de manifestanten uiteindelijk via de rechtbank hun gelijk haalden op het stadsbestuur

# Lees het interview
# Luister naar het interview



Tarik
Tarik Fraihi: "Het tijdperk van de brave allochtoon is voorbij."
Tarik Fraihi is het gezicht achter www.kifkif.be. Twee jaar geleden schreef hij een controversieel standpunt in De Morgen. Volgens hem zijn de mensen die toen achter dat standpunt stonden vandaag in actie geschoten.

# Lees het interview
# Luister naar het interview



tijl
Tijl De Clercq

Tijl De Clercq is voorzitter van het Vlaams Palestina Komite : over het goede verloop van de betoging, de opgeklopte spanningen tussen de verschillende gemeenschappen en zijn tussenkomsten ivm Palestina in zijn vroegere politieke carriere bij de CVP.

# Luister naar het interview



Dyab
Dyab Abou Jahjah: "Die hele integratiesector moet opgedoekt worden."
Dyab Abou Jahjah is voorzitter van de Arabische Europese Liga. Door zijn ongezouten mening en zijn radicale standpunten krijgt hij heel veel tegenwind. Echt onder de indruk is hij daar niet van.

# Lees het interview
# Luister naar het interview



Het volledig overzicht over deze betoging vind je hier:
Overview Palestina protest Antwerp [NL][FR][EN]

.

Tof
by Pieter Sunday June 09, 2002 at 07:03 PM

Goed werk van jullie.
Het doet deugd.