arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dyab Abou Jahjah: "Die hele integratiesector moet opgedoekt worden."
by christophe Sunday June 09, 2002 at 05:11 PM

Dyab Abou Jahjah is voorzitter van de Arabische Europese Liga. Door zijn ongezouten mening en zijn radicale standpunten krijgt hij heel veel tegenwind. Echt onder de indruk is hij daar niet van.

Was u zenuwachtig voor het begin van de betoging?

(brede glimlach) Nee.

Mocht er iets gebeurd zijn, zou het wel uw schuld geweest zijn.

Ja, dat zouden ze waarschijnlijk zo naar voor brengen. Maar mocht er iets gebeuren, dan weten we wie daar achterzit. En aangezien de politie zich aan de afspraken heeft gehouden, weet je dat er niets zal gebeuren.

Wat vond u van de sfeer van de betoging?

Ik vond het een goede sfeer. Natuurlijk een beetje anders dan wat wij gewoon zijn. Het was een redelijk gemengde betoging en dat is positief. Iedereen heeft zich kunnen uitspreken met verschillende en diverse slogans. Zo hoort het.

De opkomst was wel niet zoals u verwacht had.

Nee, een kleine duizend, dacht ik. Maar dat is ook te begrijpen. Dat is vooral een gevolg van de manier waarop men de Arabische gemeenschap heeft geïntimideerd. Die leugencampagne die wordt gevoerd. De mensen werden vrijdag nog eens nadrukkelijk gevraagd om thuis te blijven.

Door wie dan?

Door de imams die zelf ook slachtoffer zijn van de valse informatie die naar hen verspreid wordt via de organisatie UMIVA die eigenlijk een pion is van het stadsbestuur. Via die organisatie probeert de stad greep te krijgen op de gemeenschap. De mensen dachten dat de betoging toch verboden was en zijn thuis gebleven. Enkel de militanten zijn komen opdagen. Maar na deze betoging zullen ze het toch moeilijk hebben om nog eens zo'n foute informatie te geven. In de toekomst moeten we daar iets aan doen, zodat die organisatie niet meer haar spelletje kan spelen. Vooral vanuit de moskee, want de moskeeën kunnen een heel positieve rol spelen.

Had u die campagne verwacht?

Het was logisch dat dit zou gebeuren. Ze hebben dat met elk individu gedaan die tegen het establishment protesteert of die een onafhankelijke stem laat horen. We hadden dus wel een lastercampagne verwacht, maar van de scherpte en het lage niveau zijn we toch een beetje geschrokken. Nu denken we dat het misschien nog erger zal worden. We zullen zien, hé.

U lijkt wel niet echt onder de indruk?

Nee, we liggen daar niet wakker van. Dat zijn feiten. We hadden er misschien rekening mee moeten houden qua strategie, maar de kern van onze boodschap veranderen we niet.

Wat vindt u van de klacht van Leman?

Tja, typerend, hé, zou ik zeggen. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen heeft twee functies. De ene functie is zeer latent en de andere is openlijk. De latente functie was altijd ventilatie van terechte klachten en het reduceren van die klachten tot niets om te beletten dat er echt politieke standpunten naar buiten komen. Tot nu toe heeft hij dat zeer goed gedaan, waarbij "zeer goed" voor ons "zeer slecht" betekende. De nieuwe rol van het Centrum is echt openlijk onderdrukken. Wij hebben altijd gezegd dat het Centrum een onderdrukkingsmiddel is en nu zien we dat echt heel duidelijk.

Hoe gaan jullie reageren op die klacht van het Centrum?

Opdoeken, hé. Net als alle andere organisaties die eigenlijk dienen om onze gemeenschap in kaart te brengen. Die hele integratiesector moet opgedoekt worden.