arch/ive/ief (2000 - 2005)

(PVDA) De deur in A'pen is opnieuw open, zowel voor Palestina als voor het recht
by Peter Mertens Saturday June 08, 2002 at 10:11 PM
mertens.peter@pi.be

De betoging vandaag heeft de deur opengezet om Palestina uit de verdoemhoek te halen en om Palestinabetogingen uit de illegaliteit te halen. Een deur openduwen tegen de wind is moeilijk.

Maar het Antwerps Pltaform voor een Rechtvaardige Vrede in Palestina heeft niet alleen een tegenwind moeten doorstaan, maar een heuse storm om de deur dicht te houden. De storm bestond uit:
- de zogenaamde socialisten met het betogingsverbod van Detiège (SP.A) en het eerste samenscholingsverbod van Patrick Janssens (SP.A). Detiège heeft zelfs een intimiderende brief laten verspreiden aan de moskees om ouders aan te zetten hun kinderen zaterdag thuis te houden.
- de liberalen met baron Delwaide die in Brussel zelf met de zionisten gaat betogen maar in Antwerpen de Palestijnse stem in de kiem wil smoren.
- de groenen waarbij fractieleider Dirk Geldof (Agalev) eerst fervent de inperking van de democratische rechten bepleitte en het betogingsverbod voorstond. Nadien ondertekende ze het platform, om opnieuw terug te trekken wanneer de betoging opnieuw verboden werd.
- de hele zionistische lobby in Antwerpen, met de meest rabiate vleugel van Rosenberg incluis, die onder luid aanvoeren van GVA-editorialist Roger Van Houtte en een deel van de liberalen de grootste moddercampagne op hun rekening mogen schrijven.
- het Vlaams Blok dat zich graag wentelt in deze strategie van opgeklopte spanning. Enkele maanden terug stond de hele Blok-fractie nog voor het stadhuis met de duidelijke spandoek: "Bush heeft gelijk: islam is terrorisme". Dewinter juichte elk verbod van Detiège toe en vroeg zich triomfantelijk af waarvoor hij nog nodig is. En omdat het Blok nooit iets zal doen tegen het grote geld, zogt het Blok deze keer toevlucht bij de zionistische lobby en de diamantgiganten.
- de Antwerpse politie die donderdag een brief aan de winkeliers verspreidde om zich klaar te houden hun winkel (op een zaterdag notabene) eventueel dicht te doen omwille van mogelijke "plundertochten" (sic!)
- mijnheer Leman die het nodig vind om twee dagen voor de betoging een klacht neer te leggen tegen zij die zeggen dat Antwerpen in de klauwen zit van de zionistische lobby. Nochtans een waarheid a ls een koe. In plaats van de wansmakelijke racistische website van Rosenberg aan te klagen tracht Leman een gevaarlijk principe in te brengen: wie het ‘zionisme' aanklaagt is racistisch
- en last but noch least, de voltallige pers met De Morgen, Gazet Van Antwerpen, Het Laatste Nieuws en de VRT op kop. Wie vandaag uit vakantie terugkwam moest wel denken dat in Antwerpen de burgeroorlog zou uitbreken: "politie waarschuwt voor plundertochten", "joodse gemeenschap wordt gevraagd om binnen te blijven", "er wordt aangeraden om zaterdag uit de buurt van de Leopold De Waelplaats weg te blijven", "Antwerpen houdt adem in". Als achterliggende boodschap geldt: de arabieren moeten de oliekraan open houden en voor de rest zwijgen.

Dit monsterverbond is er niet in geslaag om de deur dicht te houden. Ondanks de hele machinatie tegen de betoging, tegen de Antwerpse migrantengemeenschap en tegen de Palestijnse zaak hebben een kleine 1000 mensen toch nog durven betogen. En die kleine betoging is erin geslaagd om zich waardig te verzetten en Palestina ook in Antwerpen op de agenda te zetten. Burgemeester Detiège, en met haar het hele stadsbestuur en de schijn-oppositie, heeft twee keer ongelijk gehaald. Een eerste keer door te trachten de Palestijnse eisen te criminaliseren als ‘eenzijdig', ‘extremistisch' en ‘opruiend'. Een tweede keer door te trachten de solidariteitsbeweging te criminaliseren als ‘vandalen', ‘relschoppers' en ‘extremisten'. Dat is tweemaal mislukt.

De PVDA heeft, als enige oppositie-partij in Antwerpen, al haar krachten ingezet om de stadscensuur te doorbreken (proces), als om te mobiliseren én om de betoging te doen welslagen (animatie en ordedienst). Alleen wordt dat door het enige effectieve cordon sanitaire, dat rond de PVDA, niet in de media gebracht. Alle krachten zijn vernoemd: van de SP.A, de liberalen, Agalev, en het Blok aan de ene kant tot AEL aan de andere kant. Over de verantwoordelijkheid die de communisten van de PVDA in Antwerpen op zich hebben genomen werd geen letter geschreven. Ten onrechte.

Nu de deur is geopend, en eindelijk zoals in zowat alle steden ter wereld kan betoogd worden tegen de nieuwe wereldorde die Bush en Sharon ons trachten op te leggen, wacht er ook in Antwerpen nog veel werk om de beweging uit te bouwen. Maar met dezelfde gedrevenheid als voor 8 juni moet dat een haalbare kaart zijn. Met dank aan alle mensen en organisaties die de storm hebben getrotseerd.

Peter

AEL militanten groeten echte solidaire krachten
by Nadia S. Sunday June 09, 2002 at 01:38 AM
nasim716@yahoo.com

De PVDA was inderdaad vandaag de meeste geëngageerde partner samen met AEL militanten. Denk niet dat wij dat niet zien en appreciëren, in tegendeel, wij verschillen van ideologie maar respect hebben wij wel voor elkaar. Als het aan mij ligt mag ons Zohra premier worden ;-)
In Solidariteit
Nadia

Zionistische propaganda
by Sunday June 09, 2002 at 01:47 AM

Hoe de Zionistsiceh progaganda werkt.
___________

Het is klassieker uit de handboekjes van het zionisme.
Iedereen die kritiek heeft op zionisme wordt anti-semiet (of beter anti jood).

Onder dit artikel kregen we een prachtig staaltje van dergelijke propaganda en verdachtmakingen binnen.
We laten U mee lezen opdat U zelf zou kunnen oordelen.

Wie wil weten waar het zionisme voor staat kan terecht op der website van merip : http://www.MERIP.ORG
http://www.merip.org/palestine-israel_primer/zionism-pal-isr-primer.html

------------------------
DE ONDERSTAANDE TKESTJES ZIJN VAN ENE PETER ZEGERS
--------------------

"[M]ijnheer Leman die het nodig vind om twee dagen voor de betoging een klacht neer te leggen tegen zij die zeggen dat Antwerpen in de klauwen zit van de zionistische lobby. Nochtans een waarheid als een koe."

Dit melodietje klinkt me erg bekend in de oren. Nochtans kende ik het tot dusverre vooral van extreem-rechtse zijde van voor de Tweede Wereldoorlog (zie hierover bv. Lieven Saerens, Vreemdelingen in een wereldstad. Een geschiedenis van Antwerpen en zijn joodse bevolking (1880-1944). Lannoo, Tielt 2000).

-------------------
EN OOK NOG
---------------------

Dacht u werkelijk dat de Nazi's of hun Vlaamse geestverwanten nooit geloof hebben gehecht aan de "zionistische samenzwering", die overal haar filialen had? Het was toch één van hun belangrijkste propaganda middelen, getuige de massale verspreiding van de beruchte "Protocollen van de wijzen van Zion".

gezocht website Rosenburg
by Sartre Sunday June 09, 2002 at 11:51 AM


u spreekt over de wansmakelijke racistische website van Rosenberg. kan iemand mij dat adres bezorgen?

Redactioneel ingrijpen
by Peter Zegers Sunday June 09, 2002 at 01:24 PM
peter_zegers@runbox.no

Blijkbaar heeft de redactie van Indymedia het nodig geacht om mijn bijdragen hier te verwijderen en er een eigen bericht van te maken. Het is jammer dat ze het nodig hebben geacht om mijn kritische opmerkingen aan het adres van "Han" geheel en al te verwijderen. Hij blijft koppig weigeren om zijn stelling dat zionisme racistisch zou zijn te onderbouwen. Blijkbaar dient men er zonder argumenten in te moeten geloven. De straf voor kritische vragen hierover is verdachtmakingen.