arch/ive/ief (2000 - 2005)

Goede toespraken van Platform voor Palestina en AEL
by Han (per telefoon met Françoise) Saturday June 08, 2002 at 05:28 PM

De woordvoerders van de organisatoren van de Palestina-betoging in Antwerpen blikken tevreden en strijdbaar terug op deze eerste toegelaten betoging. Ze benadrukken dat dit in Antwerpen maar een begin is: ze hebben nu kunnen bewijzen dat het kon!

Op het einde van de betoging hielden de woordvoerders van het Platform voor Palestina en van de Arabisch-Europese Liga een paar zeer goede toespraken, die enthousiast werden verwelkomd door de aanwezigen.

Het Platform voor Palestina benadrukte dat dit geen betoging was tegen de joodse gemeenschappen in Antwerpen of in Israël. Het was een betoging tegen de politiek van Sharon, in solidariteit met het Palestijnse volk.

Zohra Othman was vorige maand nog in Jenin, en ze vertelde over de schrijnende omstandigheden van de Palestijnen. Een onafhankelijke Palestijnse staat is volgens haar de enige uitweg voor de Palestijnen. Dit werd luidkeels toegejuicht door de vele migrantenjongeren.

AEL-woordvoerder Dyab Abou Jahjah zei verder nog dat deze betoging een uiting van solidariteit was met het Palestijnse volk. Dit kan echter niet zonder solidariteit met het Palestijnse verzet. Verder zei hij dat deze betoging, de eerste die volledig legaal kon worden gehouden in Antwerpen, slechts een begin was. "We hebben nu bewezen dat we het kunnen."

correct, maar...
by opnieuw tsss Saturday June 08, 2002 at 09:20 PM

waren moeten jullie per se één organisatie uit het hele platform apart vernoemen, net zoals alle landere media.

triestig is dat voor iedereen die in het platform de naad uit zijn lijf heeft gewerkt om deze betoging te doen slagen: alle 24 organisaties samen. Die ene organisatie heeft daarin gewerkt, net zoals zovele andere. En iedereen die ogen had en kon zien heeft vandaag ook de werkelijke kracht van die mensen gezien. Er waren organisaties aanwezig die met meer waren ! (en waarover trouwens bijna geen woord op de website hier)

maar jullie schrijven toch ook niet: het platform én 11.11.11., of het platform én RAAF, of het platform én de PVDA, of het platform én Indymedia, of het platform én Tyl Declerck, of het platform én Tarik Fraihi, of het platform én Zohra Othman, of het platform én Josephine Markussen...

tssss amaai zunne
by han Saturday June 08, 2002 at 11:35 PM

# Niets weerhoud mensen als tss zelf een "politiek correct" verslag te maken van acties. Doen dus in plaats van anderen met het vingertje te wijzen.
# Doen alsof AEL één van de organisaties was is natuurlijk een beetje absurd na de media de afgelopen dagen. Tsss kan doen alsof zijn neus bloed, ik doe daar niet aan mee.
# Het is zeker zo dat een ploeg mensen van het platform zich voor deze betoging uit de naad werkte, wie zegt hier iets anders of zou iets anders laten verstaan.

Groeten
en in blijde verwachting van dat "politiek correct" verslagje.

han

Jalousie is niet gezond
by Nadia S. Sunday June 09, 2002 at 02:20 AM
nasim716@yahoo.com

1- "waren moeten jullie per se één organisatie uit het hele platform apart vernoemen, net zoals alle landere media."
omdat AEL is de enige Arabisch organisatie die aanwezig was, dat is niet onbelangerijk gezien dat de media hetze vooral tegen AEL gericht is ook.
2- "alle 24 organisaties samen. Die ene organisatie heeft daarin gewerkt, net zoals zovele andere" sorry maar dat is niet waar, de enige ORGANISATIE die zeker even veel als AEL heeft GEWERKT is de PVDA(misschien zelfs meer gezien ze groter en over meer middelen beschikken), sommige individuen hebben ook hard gewerkt maar zeg mij niet dat 11 11 11 of agalev even hard hebben gewerkt als ons.
3- "En iedereen die ogen had en kon zien heeft vandaag ook de werkelijke kracht van die mensen gezien." ah ja? En wat wilt dat zeggen? AEL had 100 mensen orde dienst ingezet, dat is toch niet op een twee drie geregeld, ik vind dat toch vrij krachtig in die omstandigheden. Buiten PVDA heeft geen ander ORGANISATIE iets gedaan voor de orde dienst.

godverdomme is het weer van 'tzelfde?
by TUc Sunday June 09, 2002 at 02:18 PM


echt wel kleine kindjes, extreem-links. Er wordt iets georganiseerd. Iedereen roept op, iedereen mobiliseert. Daags na de betoging begint de discussie over wie dat allemaal achter zijn/haar naam mag schrijven. grotesk, niet?

En de meest uitgebouwde organisaties staan het eerste klaar om te beginnen schreien na de activiteiten.

Voila, hierbij dank aan Sharon die toch wel heeft mogelijk gemaakt dat deze betoging heeft plaatsgevonden. als we het dan toch flauw spelen...
TUc

tja
by christophe Sunday June 09, 2002 at 02:25 PM

TUc, ge hebt er blijkbaar weer niets van begrepen, maar dat zijn we van u ondertussen wel gewend.
In plaats van altijd te memmen, zoudt ge beter eens een artikeltje schrijven. Dit is een nieuwssite, geen virtueel kapsalon voor oude zagen.

extreem-linkse zandbak
by hans Monday June 10, 2002 at 03:18 PM
hans_dc@linuxmail.org

Beste Christophe,
Ik vind uw commentaar beneden alle peil, so fuck off.
Beste TUc,
Ik vind comments en de discussies op Indymedia op zich niet interessant, maar ik vind precies hetzelfde als jij van extreem-links.
Tot nooit meer,
Hans

Virtueel kapsalon ?
by Josephine Markussen Monday June 10, 2002 at 07:15 PM

Beste Christophe, Nadia

Jullie 'gepassioneerde commentaartjes' beginnen mij op de zenuwen te werken.
Het Antwerps Platform is een verzameling van zeer diverse groepen met uiteenlopende visies. Belangrijk bindmiddel is onze basistekst (platformtekst). Binnen het platform hebben we met alle betrokken partijen/individuen (desondanks de grote verscheidenheid en de externe druk : criminalisering,moddercampagnes,enorme tegenwerking...)relatief goed kunnen samenwerken. Via een kortgeding hebben we het recht op betogen afgedwongen en het goede verloop van de betoging heeft Detiège, de politie, de reguliere media, de zionistische lobby ongelijk gegeven.
Een aantal partners rond de vergadertafel wilden ons onderwerpen aan een 'examen' waarbij de punten zouden worden uitgedeeld na de betoging. Hieraan heeft de meerderheid van het platform niet willen meedoen.
Ik vind het dan ook spijtig dat mensen die comments posten wel punten gaan uitdelen en de betoging beschouwen als een examen : wie heeft het beste gescoord, wie mobiliseerde de meeste mensen, wie droeg de meeste vlaggen, wie kan de 'betoging' op zijn hoed steken ?
Niemand van de drijvende krachten achter de betoging bezigen deze tactieken : iedereen draagt bij naar vermogen !
Bijgevolg kan ik Tuc's kritiek en deze van Hans begrijpen en vind ik de opmerking van Christophe en de commentaren van Nadia buiten proportie. Opmerkingen die mijn inziens enkel kunnen gemaakt worden door mensen die de vermoeiende vergaderingen en voorbereidingen niet van nabij hebben meegemaakt.
Verder wil het platform ook na 8 juni de Palestijnse kwestie op de politieke agenda blijven plaatsen, evenals het daaraan verbonden recht op vrije meningsuiting en recht op actie. In het huidige Antwerpse klimaat is dat een pittige opgave. Daarom wil het platform tot een verbreding komen, zie ondertekening van Agalev-Antwerpen en 11.11.11-Antwerpen. In principe bestaat er altijd een machtsstrijd en een enorm spanningsveld tussen de racicale en niet-radicale vleugel binnen dergelijke verbredingsprojecten. Dat is binnen het platform ook gebleken. Agalev maakt deel uit van het Antwerps bestuur en heeft veel te verliezen. We moeten een middel vinden om deze tegenstellingen produktief te maken waarbij elke partij/organisatie/individu niet ingekapseld wordt of de eigen politieke identiteit kwijt raakt.
Als anarchist voel ik mij niet erg verwant met de meeste organisaties/partijen rond de tafel wegens gebrek aan onderlinge verwantschap, gezamelijke power en radicaliteit.
Het blijft bijgevolg een enorme opgave om ongewild te moeten meedenken en meepraten over zaken die ik onvoldoende zie zitten.
Anderzijds zie ik dagelijks dat onze 'open' samenleving een politiek conformisme verlangt van haar onderdanen waardoor zij voor veel andersdenkenden een gesloten samenleving wordt. Deze geslotenheid staat niet alleen haaks op de grondbeginselen van de democratie, maar ook op de verscheidenheid die inherent is aan de multiculturele samenleving. Wat dat betreft kenmerkt de 'multiculturele' samenleving zich door een groot democratisch tekort. Zolang dat tekort blijft bestaan zullen allochtonen en autochtonen elkaar iets te verwijten hebben.
Een soort impasse dus !
De geschiedenis maakt duidelijk dat mensen niet in beweging komen vanuit een politieke overtuiging of economische analyse, maar door wat hen raakt, of dat nu zichzelf betreft of een ander. Het platform kan als taak hebben die mensen te ondersteunen en het bevorderen van het lot van diegenen die macht proberen te krijgen over hun leven (hier in Palestina of waar dan ook).
Een platform die de verschillende gebieden waarop werk geleverd wordt met elkaar verbindt, communicatie en gemeenschappelijke actie mogelijk maakt. Ik geloof erin dat wanneer we onze ideeën scherp weten te stellen, er meer dan genoeg voedingsbodem is voor een dergelijk project.
Every tool is a weapon if you hold it right !

Josephine

Vreemd
by christophe Monday June 10, 2002 at 07:40 PM

Blijkbaar zien jullie teksten staan die ik met mijn computer niet opmerk.
Een zekere Tsss verwijt ons hier dat Indymedia de AEL in een voetlicht plaatst.
TUc komt er dan direct tussen dat het hier weer een kleinlinkse discussie is. Wel, ik ben die zever beu. Ik zie hier geen kleinlinkse discussie. Zoek eens waar kleinlinks hier is tussen gekomen.
Ik word moe van al die mensen die voortdurend van die zeurende opmerkingen posten, maar verder nooit een letter op papier krijgen (en dat geldt dus zeker NIET voor jou, Josephine).
Veel mensen steken veel van hun vrije tijd in dit medium en worden dan een beetje kregelig van al die rotverwende commentaarschrijvertjes. Jullie lijken verdorie soms die twee oude zageventen uit de muppetshow.