arch/ive/ief (2000 - 2005)

Palestina betoging in Antwerpen - Breaking News
by Françoise // Bruno Saturday June 08, 2002 at 02:14 PM

Overzicht van het verloop van de betoging... Deze pagina zal tijdens de betoging regelmatig worden vernieuwd.

Palestina betoging i...
palestinaphaost.jpg, image/jpeg, 120x147

Palestina-betoging in Antwerpen

Breaking news


[ 14:00 ] Start betoging in de Leopoldstraat

[ 14:35 ] Aan het Museum voor Schone Kunsten heerst een aangename sfeer. Het aantal betogers ligt, na een ruwe schatting weliswaar, op 1500. Op dit moment beginnen een aantal mensen te speechen, waaronder Luc Verheyen, die onlangs een prijs kreeg voor anti-fascistische acties die hij ondernam. Opvallende afwezige onder de vlaggen is die van Agalev. Na een wandeling door de stad blijkt dat de druk om niet te gaan betogen, erg groot moet geweest zijn.

[ 14:44 ] De betoging is vertrokken. Vooraan lopen meisjes en vrouwen die een grote Palestijnse vlag dragen. Ze worden gevolgd door een grote groep migrantenjongeren. Iedereen probeert zoveel mogelijk vooraan te lopen. De sfeer is heel tof.
De Legal Teams, de Medical Teams en de ordediensten van de betoging in gele jasjes zijn opvallend aanwezig. Wel is het spijtig dat er nergens Belgische NGO's te bespeuren vallen (reactie van Han).

[ 15:13 ] De betoging verloopt nog steeds rustig. Hier en daar gaat er wel een raam open waaruit mensen beginnen te schelden op de betogers. Sommigen steken ook hun middelvinger omhoog. De reacties van de betogers hierop zijn vrij heftig.

[15:45 ] Volgens de laatste berichten ligt het aantal betogers rond de 800. De soundsystems proberen de sfeer er in te houden...

[ 16:08 ] De betogers zijn aangekomen op het Sint-Jansplein. Woordvoerders van het Palestina-platform en van de AEL spreken de betogers toe.

[ 16:33 ] De betoging is ontbonden. Alles is goed verlopen. De woordvoerders van het Platform voor Palestina en van het AEL benadrukken dat dit een betoging was in solidariteit met de Palestijnse bevolking. Daarnaast zeiden de organisatoren dat deze betoging een begin was: het was de eerste toegelaten Palestina-betoging in Antwerpen en we hebben nu bewezen dat het kan.

Aantal betogers
by De Viking Saturday June 08, 2002 at 03:23 PM
deviking@hotmail.com

Het aantal betogers is volgens radio Centraal 500, volgens Belga zijn er 400 manifestanten.

en volgens radio 1...
by Françoise Saturday June 08, 2002 at 05:36 PM
fvermeersch@hotmail.com

en volgens radio 1 waren het er ook 500...

ruwe schattingen zijn ook moeilijk hé. Laten we het houden op een kleine 1000 (da's niet onwaar ;-)

850 denk ik
by Pavel Saturday June 08, 2002 at 07:50 PM

over 850 is 1000. Een succes met de terreur campagne van Leona.(sorry vor mijn nederlands)

re
by er Saturday June 08, 2002 at 08:32 PM
re

In frans?

correct, maar
by tssss Saturday June 08, 2002 at 09:08 PM

correcte verslaggeving

maar toch jammer dat ook jullie in het spelletje lopen om steeds extra aandacht te geven aan AEL: het platform én toch nog eens extra AEL vermelden. Nocthans heeft iedereen vandaag ook de werkelijke mobilisatiekracht van die groep gezien. Er waren andere organisaties aanwezig die meer volk hadden meegebracht, ook ondanks de hele machinatie tegen de betoging.

voor de zoveelste keer: die ene organisatie maakt, net zoals 24 andere organisaties, deel uit van het platform. Waarom niet steeds spreken over het platform én 11.11.11, og over het platform én RAAF, of over het platform én de PVDA, of over het platform én Indymedia.

ontgoochelend conventioneel
by tssss Saturday June 08, 2002 at 09:19 PM

waren moeten jullie per se één organisatie uit het hele platform apart vernoemen, net zoals alle landere media.

triestig is dat voor iedereen die in het platform de naad uit zijn lijf heeft gewerkt om deze betoging te doen slagen: alle 24 organisaties samen. Die ene organisatie heeft daarin gewerkt, net zoals zovele andere. En iedereen die ogen had en kon zien heeft vandaag ook de werkelijke kracht van die mensen gezien. Er waren organisaties aanwezig die met meer waren ! (en waarover trouwens bijna geen woord op de website hier)

maar jullie schrijven toch ook niet: het platform én 11.11.11., of het platform én RAAF, of het platform én de PVDA, of het platform én Indymedia, of het platform én Tyl Declerck, of het platform én Tarik Fraihi, of het platform én Zohra Othman, of het platform én Josephine Markussen...

Tof
by han Saturday June 08, 2002 at 09:35 PM

Tof...

1000 aanwezigen is zeker geen overschatting en wel integdendeel denk ik.

AEL appart vernoemen is deze helemaal niet onbelangerijk. vandaag werd bewezen dat de hele hetze tegen hen 100% larie en apenkool is.

En als er over 11.11.11, AGALEV,... als iets moet gezegd worden is dat ze vandaag oorverdovend afwezig waren. Ze zouden beschaamd moeten zijn dat het niet normaal is.

En aliasen als viking en tssss getuigen niet van veel goede smaak.... Durven jullie echt niet in eigen naam tussen te komen? Zeer slecht gewoonte op deze website.

tja
by christophe Saturday June 08, 2002 at 09:43 PM

Berichtgeving is helemaal correct.
Het Platform had drie woordvoerders. Die mochten na de betoging hun woordje plaatsen. Abou Jahjah was geen woordvoerder, maar had gezien de recente moddercampagne en de inzet voor de ordehandhaving alle recht om ook iets te zeggen op het podium.
Het is dus helemaal correct als IMC.be schrijft dat het Platform en de AEL na de betoging de menigte toespraken.
Morgen publiceren we nog vier langere interviews met de drie woordvoerders én met Abou Jahjah van de AEL.
En een dikke proficiat voor alle deelnemende organisaties. Bedankt voor de onverzettelijkheid.

ik zag twee beertjes
by Pieter Sunday June 09, 2002 at 01:10 AM

Ik zag twee beertjes broodjes smeren oh dat was een wonder.
hihihi hahaha ik stond er bij en ik keek er naar

tsss...in plaats van uwen tijd te verliezen met van op de zijkant de boel te bekritiseren...niets weerhoudt u ervan artikels te posten, mensen te interviewen van de verschillende organisaties (zoals de talrijke 11.11.11 opkomst en Agalev opkomts verdient inderdaad wel een eervolle vermelding :-)
Ik voel het al aankomen. Die van Indymedia krijgen weer de volle laag omdat ze er ocharme wel waren (in tegenstelling tot de grote NGO's en groene partij die alleen hunne poot onder het platform hebben gezet), maar niet alle 85 organisaties hebben geïnterviewd.
Wel, ik zou niet graag in de schoenen van die gasten staan. Ondankbare job.

AEL was STERK aanwezig!!!!!!!!
by Nadia S. Sunday June 09, 2002 at 03:21 AM
nasim716@yahoo.com

1- "waren moeten jullie per se één organisatie uit het hele platform apart vernoemen, net zoals alle landere media."
omdat AEL is de enige Arabisch organisatie die aanwezig was, dat is niet onbelangerijk gezien dat de media hetze vooral tegen AEL gericht is ook.
2- "alle 24 organisaties samen. Die ene organisatie heeft daarin gewerkt, net zoals zovele andere" sorry maar dat is niet waar, de enige ORGANISATIE die zeker even veel als AEL heeft GEWERKT is de PVDA(misschien zelfs meer gezien ze groter en over meer middelen beschikken), sommige individuen hebben ook hard gewerkt maar zeg mij niet dat 11 11 11 of agalev even hard hebben gewerkt als ons.
3- "En iedereen die ogen had en kon zien heeft vandaag ook de werkelijke kracht van die mensen gezien." ah ja? En wat wilt dat zeggen? AEL had 100 mensen orde dienst ingezet, dat is toch niet op een twee drie geregeld, ik vind dat toch vrij krachtig in die omstandigheden. Buiten PVDA heeft geen ander ORGANISATIE iets gedaan voor de orde dienst.

de wereld is groter dan Antwerpen
by Ludo De Brabander Monday June 10, 2002 at 10:15 AM
ludo@vrede.be

Jammer dat de berichtgeving op Indymedia nogal selectief is. Ik lees dat Han zich druk maakt over de afwezigheid van o.m. 11.11.11 in Antwerpen. Wel Han, de wereld is groter dan Antwerpen. In Gent waren wel mensen van 11.11.11 actief op een zeer geslaagde actie (die zelfs De Morgen haalde) om consumenten op te roepen tot een boycot van Israëlische producten, net zoals op vele andere plaatsen in Vlaanderen (we telden er een vijtiental). Kijk Han en co, ik krijg daar echt de klere van. surf naar http://www.11.be en je zal zien dat men daar zeer intensief met Palestina bezig is. En er zijn nog andere actiemodellen dan betogen. We (nu praat ik als lid van Vrede vzw ) schuimen verdorie al maanden Vlaanderen af voor info-avonden en dan kom jij vertellen dat diezelfde mensen beschaamd moesten zijn omwille van hun afwezigheid in Antwerpen. Luister, we maken geregeld duidelijk dat we problemen hebben met de main stream journalistiek omwille van hun selectief blikveld op gebeurtenissen als gevolg van ideologische stellingnames en economische wetmatigheden. Jouw reactie Han doet me vrezen dat je er ook wel eens last van hebt.

Aan de Pvda (Nadia) die zo hard gewerkt heeft (proficiat overigens) aan deze betoging. Idem zou ik zeggen. In Solidair lees ik al weken niets over de boycotcampagne van het Actieplatform Palestina, waar AIB trouwens in participeert. De mensen van AIB hebben me trouwens verzekerd dat dit zou worden rechtgezet.

Meer algemeen wil ik zeggen dat ik het lastig krijg als (potentiële) medestanders worden aangevallen en dat dit des te ergerlijk is omdat dit komt omdat men niet goed geïnformeerd is. Van een alternatief medium verwacht ik anders.


Verder: Rond AEL wordt inderdaad veel mist gemaakt. Maar ook meer dan nodig. Het is goed dat we AEL verdedigen op vlak van het recht om zich te uiten over het Zionisme in Antwerpen. Ik volg trouwens hun verhaal. Een andere zaak is dat AEL de pro-Palestijnse acties geen goed doet. Ik vrees dat de stijl die het AEL gebruikt misschien het ego van sommigen wel zal strelen, maar wellicht weinig mensen zal overtuigen.

Is de wereld groter dan Antwerpen??
by han Monday June 10, 2002 at 10:58 AM
han@indymedia.be

Natuurlijk is het zo dat wereld groter is dan Antwerpen, al is dat voor Antwerpenaren soms moeilijk te verteren. (en ik been geen Antwerpenaar ;-)

Natuurlijk doet 11.11.11 goed werk in de boycot kampanje, wie zegt hier iets anders. En het kan best zijn dat die kampanje onvoldoenden belicht word op deze website. Al weet ik dat er hier reeds meerdere artikels aan besteed werden. En zelf sta ik voor 100% achter die actie.

Maar Ludo en ik richt me eigenlijk tot vele anderen uit de NGO wereld er is toch een probleempje aan het groeien.
Dat probleem werd al duidelijk op 7 april, het was de grootste vredesbetoging die België kenden sinds vele jaren. Opvallend was dat er weinig wittekes in meeliepen.

De oorlog in Palestina heeft onder de Arabische gemeenschap een ontvoogding teweeg gebracht waar AEL de meest zichtbare exponent van is, maar zeker niet de enige. De wekelijkse acties in Brussel op de trappen van de beurs en het muntplein zijn er een ander voorbeeld van.

Het enige wat et AEl doet is luidop zeggen wat de meeste jongeren in mijn buurt ook denken, waar wij op de hoek van straat staan over te discuteren, .... maar waar ze nergens gehoor voor vinden.

En nu blijkt ook bij jou Ludo, ... wel daar krijg ik dan weer de klere van.

Het probleem met NGO's en de wittekes is dat ze gewoon zijn te werken met migranten die ze onder controle hebben. Maar als er dan eens een groep is die gewoon zegt wat ze denkt en dat bovendien nog onderbouwd dan is er een probleem. Als die mensen zeggen de pot op met jullie integratie politiek, het wordt tijd dat jullie aanvaarden dat er mensen zijn die er een andere mening op na houden, dan is er een probleem.

Het AEL zou ook eens mogen leren spreken tegen de wittekes, daar ben ik het me je eens. Maar ik begrijp dat ze in de eerste plaats willen spreken naar de Arabische bevolking in België. En wie kan ze ongelijk geven als je de media, Leman, het Antwerpse stadsbestuur, ... bezig hoort.

Eigenlijk geeft het goed weer hoe veel NGO's ook in de derde wereld werken. Waar ze op zoek gaan naar partners die ze onder controle hebben, die op een zelfde ideologische lijn zitten, .... Je kent ze wel de nieuwe missionarissen. (waarmee ik niet alle NGO's over dezelfde kam wil scheren)

En die vraag is hier natuurlijk zeer pertinent.
Want het AEL zegt niets anders dan de meeste Palestijnse groepen. Hoe zit dan dan Ludo, doen die Palestijnen dan ook geen goed aan de Palestijnse zaak?

Ik vond het zeer spijtig dat er niet één 11.11.11 vlag te zien was in Antwerpen. Ook al begreep ik ondertussen dat er wel mensen van 11.11.11 mee liepen in de betoging

En ik hoop dat na deze betoging een breed platform voor Palestina in beweging kan komen. En ik hoop vooral dat er wat meer respect komt voor de ontvoogdingsstrijd van de Arabische bevolking in België. En dat we het deze keer maar doen zonder excuus-truus en alibi-ali zoals Tarik het zo mooi verwoorde.

In Solidariteit

Wittekes doen het stillekes, en dan?
by Ludo De Brabander Monday June 10, 2002 at 11:42 AM
Ludo@vrede.be

Han, ik deel jouw bezorgdheid dat te weinig 'wittekes' met de Palestijnen de straat optrekken. Dat heeft te maken met wie, wat hoe organiseert. Bovendien hangt er een (gecreëerd) beeld van geweld rond elke Palestina-actie en dat schrikt mensen af. Je kan hen dat niet verwijten. Ik merk evenwel dat heel veel mensen op andere manier hun bezorgdheid en verzet uiten. Louis Michel heeft zesduizend brieven ontvangen met daarin een heleboel opmerkingen en eisen. Volgend weekend is het 6 uur voor Palestina. Zullen we zien met hoeveel we zijn. Ik hoop dat Indymedia daar evenveel aandacht zal aan besteden. En vooral in het najaar zal er gelegenheid genoeg zijn om ook op andere manier de straat op te trekken (boycotacties)

En AEL: wel ik weet dat de taal die ze hanteert vooral voor de eigen Arabische gemeenschap is bedoeld. Die is radicaal en dat is hun goed recht. De taal van de zionisten is niet alleen radicaal, maar ook racistisch. Ik zou alleen willen dat AEL er rekening mee houdt dat wij hier in België de Palestijnse zaak moeten 'verkopen' en dat AEL het ons daarbij niet altijd gemakkelijk maakt. Ik heb het niet over de radicale eisen v.w.b. de Palestijnse zaak (daar verdedigen we minstens zo radicaal rechtvaardige eisen), wel over de manier waarop. Zelf zie ik meer in de manier van werken van Benaddi Fadi (van de vereniging van de Arabische Gemeenschap in België), die o.m. aan de basis lag van de betoging van 7 april. Hij combineert radicaliteit met een goede strategie. En op 'zijn' betoging liep er dus ook veel volk. Ik stel immers vast dat AEL niet de massa's kan mobiliseren van Brussel(toegegeven door een hetze campagne). AEL moet misschien de media eens op een andere manier gaan bespelen. Misschien raakt men dan verder.

N.G.O's moesten er zijn zaterdag!
by Jan Monday June 10, 2002 at 05:11 PM

"Han, ik deel jouw bezorgdheid dat te weinig 'wittekes' met de Palestijnen de straat optrekken. Dat heeft te maken met wie, wat hoe organiseert. Bovendien hangt er een (gecreëerd) beeld van geweld rond elke Palestina-actie en dat schrikt mensen af. Je kan hen dat niet verwijten. "

Hoewel de N.G.O's verdienstelijk werk doen, vind ik dat het hun plicht was er te zijn op de betoging zaterdag in Antwerpen.

Die betoging werd zo hard aangevallen en gecriminaliseerd, dat het niet gewoon meer was. Als ze dan uiteindelijk toegelaten wordt, moeten we er toch allemaal naartoe, niet???

Die boycotacties konden toch op een ander moment?

Anders houden we zelf de scheiding in stand tussen 'Arabische betogers' en 'Belgische boycotters'.

Als er mensen afgeschrikt worden door het beeld van geweld, is het aan de N.G.O's om hen te overtuigen dat dat niet zal gebeuren. Daarvoor hebben ze alvast twee goede referenties: de betoging van 25.000 in Brussel en de betoging van 1000 in Antwerpen, afgelopen zaterdag.

Jan.

Akkoord met Han
by Libby Monday June 10, 2002 at 10:14 PM

Er zijn inderdaad veel te weinig wittekes op de betogingen. Daar zijn een paar oorzaken voor.
Ten eerste zijn er inderdaad nogal wat van die "witte" waar we gerust het woordje "pater" achter kunnen zetten. Die dan na één voorbereidende vergadering afhaken met een houding van "kijk, het kan spreken en het zegt zijn gedacht, wat krijgen we nu?"
Of blijven afkomen en "ons" vergadermodel willen opleggen. OK bij het compromismodel gaat het natuurlijk rapper en gestructureerder, voor het consensusmodel moet je de tijd vrijmaken en veel geduld opbrengen, iets wat wij voor een groot stuk verleerd zijn, maar volgens mij is het consencusmodel één van de grote mogelijkheden van de multiculturele samenleving.
Anderen blijven proberen iedereen tot een compromis te dwingen, of erger nog hun paternalistische handelswijze door te drukken.
Trouwens, bij die "wittekes" zitten ook een aantal mensen die door hun eigen gemeenschap van oorsprong kokosnoten genoemd worden. (Een concolese bijdrage aan de multiculturele samenleving). Sigfried Bracke noemde ze gisteren nog "évolués". (OK het was aangegeven door Dyab,maar allez, hij zal ook wel weten hoe veel erger die mensen op de zenuwen werken dan "echte witte")

Over het AEL: voor zover ik weet richtte het AEL zich tot heel onlangs nauwelijks tot de pers, vermoedelijk in de eerste plaats omdat de pers niet echt het medium bij uitstek is om hun doelgroep te bereiken,toch zeker niet de Vlaamse pers. Het is de pers die hen uitgezocht heeft, niet omgekeerd.
Daarenboven zijn ze volgens mij goed bezig om hun schade in te halen. Dyab Abou Jahjah brengt m.i. de standpunten van het AEL op een correcte, beleefde wijze naar voor, vanuit een respectvolle houding naar zijn gesprekpartners. Neen, hij is niet onderdanig, maar moet dat dan? Hoe kan je jezelf nu emanciperen vanuit een onderdanige houding? Als dat kan moet men mij dat eens goed uitleggen, dat zou nog van pas kunnen komen. En ja, hun standpunten zijn radicaal, zoals bij elke beginnende emancipatiebeweging. Of dacht je dat vrouwen nu stemrecht zouden hebben als de suffragettes zich indertijd niet hadden vastgeboeid aan de hekken van de Houses of Parliament?

Ten slotte nog even dit: de taal die het AEL en andere Arabische organisaties nu spreken in verband met de Palestijnse kwestie, wijkt in niets af van de taal die ik als kind thuis hoorde spreken toen er actie gevoerd werd in het kader van de oorlog van '73, en toen werden de acties wel gedragen door de "wittekes", maar dat was voor de recuperatiebeweging en de kanalisatie door gesubsidiëerde vormingswerkers en vrijgestelden die zich laten intimideren hebben door de Zionistische propaganda die zo systematisch anti-Zionisme aan anti-semitisme blijven koppelen zijn, dat heden ten dag een anti-Zionist telkens moet uitleggen dat hij geen anti-semiet is. Erger nog, dat je als anti-zionist nu verplicht bent er bij te zeggen dat je geen anti- Jood of anti-semiet bent. Dat je zelfs als je zelf een semiet bent en je vergeet het er bij te zeggen, je een racismeklacht aan je broek krijgt.

Hoe lang gaan we ons nog laten intimideren, of zijn we het zelf "gewoon" of "normaal" gaan vinden dat we ons te pas en te onpas moeten verantwoorden?
Wie heeft er in deze zaak tot nu toe gewonnen denk je?
Misschien moeten we op dat punt wel mee (her)emanicperen met de Arabische gemeenschap.

AEL IS BEWUST RADICAAL!!!!!!!!!
by Nadia S Tuesday June 11, 2002 at 04:38 PM
nasim716@yahoo.com

Gelukkig dat er mensen op die web-site zoals Han en libby en Christophe zijn want anders zal ik niet meer komen lezen.
Ik ben een AEL militante en ik vind dat de discussie over ons echt totaal naast de feiten grijpt. Wij doen ons ding los van wat de "wittekes" of de "zwartekes" vooral de evolues onder hen denken. Wij zijn radicaal en geloven niet in lobbyen. Wij geloven in "the balance of power" dat moet in het voordeel van de onderdrukten gecorrigeerd worden . Wij zijn geen pro-palestijnse lobby LUDO en een beeldvorming strategie interesseert ons niet, dat autochtonen voor Palestina willen lobbyen vinden wij prima maar vraag ons niet om onze strijd voor gelijke rechten en ontvoogding als gemeenschap daarvoor op te geven om jullie strategien niet te storen zodat jullie Palestina kunne "Verkopen" aan de Belgen. Wanneer ons gemeenschap haar rechten afdwingt dan kunnen wij echt iets voor Palestina doen, want dan kunnen wij op de agenda wegen. Wij zijn geen jonge een nog een beetje "puberachtig" politieke beweging libby, onze radicalisme is een bewuste strategische keuze, onze situatie is drastisch negatief op niveau van burger rechten als gemeenschap maar ook in Palestina en daarom moet ons reactie radicaal zijn. Wij maken onze strategie in functie van de omgeving en situatie en dat is wat een rijpe beweging altijd moet doen.
En wat betreft de betoging van 7 april in Brussel, sorry maar de AEL heeft daarvoor zwaar gemobiliseerd, dat was een betoging die door een breed platform van organisatie werd georganiseerd waar onder de AEL.

Beste, Ludo, Nadia, Libby, ...
by han Wednesday June 12, 2002 at 11:19 AM
han@indymedia.be

Beste, Ludo, Nadia, Libby, ...

Het probleem dat de Belgen niet gemobliseerd zijn tegen de oorlog of voor Palestina ligt heel wat dieper dan wat jij hier schrijft. Ik maakte op het Muntplein een actie mee waarvoor door meer organisaties werd opgeroepen dan er deelnemers waren. Tijdens de Afghanistan oorlog slaagden we er niet in om meer dan 5.000 mensen te mobiliseren in een betoging in Brussel. (ik reken de betogingen van de antiglobalisten niet mee)
Het probleem zit zeer diep, daar de vredesbeweging in de jaren negentig zichzelf heruitvond in een beweging voor verdraagzaamheid. Die beweging werd volledig gedomineerd door de intergratie-ideologie.
Ik zal je eens een voorbeeld geven van hoe diep dat zit.
Voor de betoging van 14 december maakte men in Molenbeek pamfletten in het Arabisch. Men wilde aan de Arabische gemeenschap uitleggen waarom ook zij op straat moesten komen tegen Europa. Toen mensen van een grote NGO dat te weten kwamen dreigden ze ermee alle medewerking stop te zetten, want dit zou leiden tot rellen.

Ik vind ook dat je de wereld op zijn kop zet, Ludo. Ik heb ondertussen ook eens uitgebreid op de website van de AEL (http://www.arabeurpean.org) gesurft. Meer dan de moeite waard.
Enkel jaren geleden ontdekte ik de lectuur van Le Roy Jones (Jazz people) en zijn Afro Amerikaanse tijdgenoten, wel veel van wat ik lees op de AEL website doet me daar aan denken.
Vandaag mogen mensen als Martin Luther King en Malcolm X, the Black Panthers,.... in onze ogen overkomen als een soort helden. In de jaren ‘50 ‘60 en ‘70 werden ze door de gehele Amerikaanse elite uitgespuwd vervolgd en zelfs fysiek uitgeschakeld (lees vermoord). Tot op vandaag zit de Black Panter journalist Mumia Abuu Jamaal in de gevangenis in Death Row omwille van zijn standpunten(zogezegd voor de moord op een politieman)

Het probleem met de mensen van AEL is niet dat zij de verkeerde taal hanteren, is niet dat zij zich tot verkeerde doelgroep richten, niet dat zij zeggen wat veel mensen denken, .... Neen, neen, het probleem is dat zij al te dikwijls de waarheid zeggen. Het probleem is dat zij die waarheid niet alleen binnenskamers zeggen maar ook hardop, en elk forum dat ze kunnen gerbuiken tot het hunne maken.

Als we vandaag een echte vredesbeweging willen opbouwen dan zal het ook een echte beweging tegen racisme moeten zijn. Want racisten vinden het OK om- achterlijke middeleewse Islamieten die de verlichting niet kenden- te bombarderen. Een echte vredesbeweging komt op voor het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren.
Er hangt ook helemaal geen beeld van geweld rond elke Palestina actie, er hangt een gecreëerd beeld van geweld rond elke actie waar de Arabische gemeenschap haar stem laat horen. Dat was zo 10 jaar geleden tegen de golfoorlog, tegen het racisme, tegen de racistische moorden, .... laatst nog zagen we dat heel expliciet naar aanleiding van de racistische moord in Brussel.

En Ludo, sta me toe je erop te wijzen dat het momenteel aan niemand uit de NGO wereld is om anderen erop te wijzen of ze al dan niet kunnen mobliseren. Bovendien is je opmerking totaal naast de kwestie, zoals Nadia aangeeft.
Ik dacht toch dat ik je gezien had op 7 april in Brussel.
Ik zag menig Amerikaanse en Israëlische vlag in brand vliegen en hoorde menig maal steunbetuigingen aan de Palestijnse verzetsgroepen.
Dat er veel volk was op 7 april had te maken met het feit dat de Brusselse Arabische gemeenschap massaal de straat op trok, wie de zaak organiseerde kon ze niet veel schelen. In mijn buurt liep er die dag niemand meer op straat, de theehuizen waren leeg, .... en de Palestijnse sjaals daags voordien reeds uitverkocht.
Maar vraag in mijn wijk niet wie Benaddi Fadi is,.... De posters van de AEL, de AIB en Islamic relief die hangen wel voor in de meeste winkeltjes.

Het was natuurlijk wel belangerijk dat de NGO's in Antwerpen erbij zouden geweest zijn met vlag en wimpel. Daags voordien had in De Morgen een oproep gestaan aan die NGO's om dat niet te doen. Het was in Antwerpen alsof de NGO's plooiden voor die oproep van Yves De Smet.
Er was niet één, maar dan ook niet één vlag van 11.11.11, Oxfam, ....
Dat was toch het minste dat ze hadden kunnen doen hé, hun vlaggen mee brengen, tonen : "Wij laten ons niet intimideren".

En natuurlijk zijn er andere actievormen dan een betoging. Zijn het 5 of 10 ambulances die reeds naat Palestina werden gestuurd door de Arabische gemeenschap. Zohra van de PVDA haalde reeds om en bij het miljoen (Bfr.) op voor de gevangenen, al maanden gaan allerlei flyers rond met de producten die je best niet meer koopt. In mijn favoriet eethuisje verkopen ze al maanden geen Coca Cola, ,Fanta, .... meer. Het is goed dat nu ook de NGO wereld aansluit bij al die acties. België is na de VS namelijk de belangerijkste handelspartner van Israël. Het zou goed zijn als we de Belgische regering zo ver zouden krijgen op de handelsrelaties op te zeggen.

Nadia:
Ik bergijp dat je je kwaad maakt.
Maar, ... je gaat veel, heel veel geduld moeten hebben met de Europeanen. Dat het email adres van Leman @antiracisme.be is spreekt op zich al boekdelen.
Trouwens Nadia, Abou Jahjah geeft in zijn uiteenzetting over Europa zeer goed aan waarom je zoveel geduld moet hebben met de Europeanen.
Als je de discussies die wie hier hebben op de website er even op na slaat, dan ga je achterover slaan van zoveel racisme en onwetendheid bij progressief Vlaanderen.
De ene wil niet samen betogen met moslims omdat ze tegen homo's zouden zijn, de andere omdat hij dan zijn lief niet mag kussen, nog een andere prijst de West Europese verlichting aan, ...
Loop niet weg Nadia, maar wijs ze terecht. Ze menen het goed, maar zitten al te veel gevangen in hun Eurocentrisch wereldbeeld.
Eh ... en boos worden mag, dat doen Christoph , Libby en ik hier ook regelmatig.


.

lobby-clubje???
by Ludo De Brabander Wednesday June 12, 2002 at 01:29 PM
Ludo@vrede.be

Beste mensen,

Luister eens goed. Ik heb altijd al gevonden dat dit soort discussies best niet on-line wordt gevoerd, omdat er teveel uit de buik wordt gesproken Nadia (en dus doe ik het nu toch even wel). En met een lobby-clubje of ‘evolué' wil ik helemaal niet vereenzelvigd worden. Daarvoor ben ik al te veel de straat op geweest de afgelopen maanden. Ik ben verdomme in februari samen met de Palestijnen nog een checkpoint gaan helpen opruimen in Ramallah.

Ik voel me hier plots als de grote vertegenwoordigers van NGO's aangesproken terwijl de mensen die ons kennen (vzw Vrede) zeer goed weten dat we in het organisatielandschap een behoorlijk radicaal (ja marxistisch) clubje zijn en ons zelf niet graag NGO noemen (what's in a name), maar ook: om te kunnen wegen, kiezen we graag voor samenwerking daar waar het kan (en soms doe je daarvoor wat water in de wijn). Niet voor niets hebben we de afgelopen maanden aan een heleboel betogingen mee helpen trekken of zelfs gecoördineerd. Ik herinner me trouwens Han dat je over de betoging tegen de oorlog in Afghanistan (7 oktober) veel enthousiaster was over de opkomst. Temeer omdat we zelf, gezien de sfeer, vreesden voor een veel lagere opkomst. Voor ons was het een SUCCES. Het hier verguisde Oxfam heeft er trouwens 100.000 fr. bij ingeschoten (en een nog veel groter bedrag trouwens voor de betoging eind december). Ik ga misschien ook niet altijd akkoord met wat NGO's uitspoken (bedrijfsgiftenbank bv.) maar het soms denigrerende toontje naar hen toe vind ik weinig respectvol. Tenslotte Han, voel ik me in jouw analyse over de vredesbeweging niet aangesproken. Ik versijs naar ons tijdschrift of http://www.vrede.be om te weten dat we een zeer brede analyse maken en van zelfbeschikkingsrecht van alle volkeren (ook de vergeten, zoals de Koerden) een van onze hoofdpeilers maken. We hebben als vredesbeweging de PKK verdedigd, zelfs als daar geweld bij te pas komt, omdat geweld uit noodzaak soms moet. Hopelijk is daar een en ander mee rechtgezet.

Ik herinner jullie overigens naar mijn aanleiding van waarom ik reageerde: ik heb er moeite mee dat men telkens in de aanval gaat op medestaanders waarbij dingen geïnsinueerd worden die niet altijd met de feiten overeenstemmen. Het APP , waar ‘groten' en ‘kleintjes' (gematigd of radicaal) bij mekaar zitten heeft de betoging mee gesteund (zie het bericht verderop dat is verstuurd). En voorts mag van mijn part iedereen zijn zaak verdedigen hoe hij/zij dat wil. Daar heb ik verdomme geen moeite mee.

Maar toch een suggestie naar AEL: laat ons over een goede strategie toch maar eens nadenken, want ik vind het echt verloren energie als ik bij anderen het AEL moet gaan verdedigen (inderdaad Nadia, o.m. via een brief naar Leman en al enkele keren in discussies op info-avonden).

Ludo
by Nadia S. Wednesday June 12, 2002 at 02:36 PM
nasim716@yahoo.com

Ludo Ik ken vrede vzw, en inderdaad jullie vallen best mee, maar ik deel de mening van han over de andere NGO's!!! Over strategie moet je niet met mee praten, maar met ons leiding. Ik ben een militante en dus praat ik liever over inhoud. En ja Han Abou Jahjah leert ons om geduld te hebben met de Europeanen maar hij zegt ook dat wij altijd en overal de Waarheid moeten uiten, dat wij nooit hypocriet mogen zijn, "we say what we believe en we believe what we say" zegt hij altijd. En dat is Ludo volgens mij de beste strategie.
In Solidariteit
Nadia

Bedankt
by han Wednesday June 12, 2002 at 06:50 PM

Ludo,

Het is niet omdat ik kritiek of eerder vragen heb bij de afwezigheid van een aantal NGO's dat ik ze verguis.
Als elke kritiek als een afrekening wordt gezien dan is elk debat onmogelijk. Het is inderdaad wel een probleem war we al te dikwijls mee te maken : "die is tegen ons". wordt er dan gezegd. Ik heb helemaal niets tegen 11.11.11 en oxfam, .... maar vond het zeer spijtig dat ze hun vlaggen niet mee hadden.

Als ik het over de vredesbeweging heb dan heb ik niet over jullie, ik dacht dat je dat begrepen had. Daarom ook dat ik zo reageerde: "Als die van Vrede nu ook al zo gaan beginnen, .... help ;-)"
Je zou toch moeten weten dat wij hier fans zijn van Vrede en uitpers.

Ik denk welliswaar Ludo, dat het verdedigen van het AEL wel één van de dingen is waar wij ons de komenden maanden en jaren zullen moeten mee bezig houden. Want wat we de afgelopen dagen zagen gebeuren is nog maar het topje van ijsberg.
Ik vind dan ook een beetje spijtig dat je niet ingaat over die realtie anti racisme => vrede.
Maar ik ben er me van bewust dat het probleem dat ik schets niet bij jullie ligt. De vraag is wel hoe we het gaan aanpakken, en dat gaan we niet doen door het probleem onder het tapijt te schuiven.
Nu jah,... de mensen van het AEL zullen er wel voor zorgen dat dat niet gebeurt.

Alvast bedankt voor deze eerlijke en constructieve discussie.