arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpse dokwerkers staken en leggen haven plat (fotoreportage)
by han Friday June 07, 2002 at 03:41 PM
han@indymedia.be

Vrijdag 7 juni, voor het eerst in meer dan 30 jaar staken de Antwerpse dokwerkers. Wat ze tijdens die historische staking in de jaren 70 verkregen, namelijk een degelijk statuut voor de havenarbeider wil europa hen nu terug afnemen. Voor de dokwerkers was deze stakingsdag een verwittiging : "aan ons statuut moesten ze niet aankomen", deze verwittiging staking werd alvast massaal opgevolgd, de hele haven lag stil.

Antwerpse dokwerkers...
dscn0861.jpg, image/jpeg, 450x337

06.00 De zon komt op maar de haven ligt stil
by han Friday June 07, 2002 at 03:53 PM
han@indymedia.be

06.00  De zon komt o...
dscn0858.jpg, image/jpeg, 450x337

"Schoon hé, ... daar geniet ik elke dag opnieuw van" ik sta samen met Felix even weg te dromen bij het beeld zon die opkomt boven de dokken en de loodsen.
"Vandaag werken er nog zo'n 6.000 dokwerkers in de Antwerpse haven, ooit was dat een meervoud: technologie, magazijn arbeiders, interims, ... kwamen in de plaats. Het laden en het lossen van schepen blijft tot op vandaag een exclusie job voor de dokwerkers, die daarvoor een speciale opleiding kregen. "

Ons statuut, daar moeten ze van blijven.
by han Friday June 07, 2002 at 04:04 PM
han@indymedia.be

Ons statuut, daar mo...
dscn0867.jpg, image/jpeg, 450x337

Als ze ons statuut afschaffen dan gaat ge hier wat zien gebeuren. Dat werk van ons dat is levensgevaarlijk, als je daar geen opleiding voor kreeg en dat niet gewoon bent dan gebeuren er ongevallen.
ALs er iest mis gaat dan krijgrt ge in één keer 10 ton of meer op uwe kop, ik kan U verzekeren dan blijft er niets dan vloerbekleding van U over. Als je moet samenwerken met mensen geen opleiding kregen voor deze job dan staat U leen elke minuut op het spel.

Straks staat zijn boekske vol zie
by han Friday June 07, 2002 at 04:10 PM
han@indymedia.be

Straks staat zijn bo...
dscn0864.jpg, image/jpeg, 450x337

Raf is naar hier gekomen om getuigenissen van de mensen te noteren. Het is een waterval van verhalen, van gegevens, .... het stopt maar niet.
"Straks staat uwe maat zijn boekske vol zulle" roept iemand me toe als ik deze foto wil nemen.

Is dat voor de anti globalisten??
by han Friday June 07, 2002 at 04:29 PM
han@indymedia.be

Is dat voor de anti ...
dscn0877.jpg, image/jpeg, 450x337

Is dat voor de anti-globalisten dat jullie hier zin? Dat is wel goed, maar ge zijt met wat weinig hé. Volgende keer zouden jullie toch wel met waar meer mogen zijn, want het gaat hier over globalisering hé. Vrijmaken van havens noemen ze dat. Ik ben daar eigenlijk wel voor, ze zouden in heel Europa en de rest van wereld moeten werken volgens on statuut. Ik zou daar geen problemen mee hebben moesten ze hier ook Portugezen en Spanjaarden aanwerven, maar dan wel allemaal aan hetzelfde loon, met dezelfde opleiding en aan hetzelfde statuut. Ah ja, ...

Havenstaking
by Jan Monday June 10, 2002 at 05:36 PM
vinum@pandora.be

Knappe foto's Han! Proficiat!

Toch wel een kleine opmerking over deze havenstaking. Eerst wil ik benadrukken dat ik daar ten volle achtersta. Dat is zonder discussie.
Eerst over de dubbelzinnige houding van het Vlaams Blok. Van hen de slogan 'Werken baat, staken schaadt!' maar ze sturen wel een persbericht de wereld in waarin ze hun steun uitspreken voor deze staking. Overigens zijn ook zij de voorvechters van volledige privatisering wat betreft deze haven. Eens te meer laten ze hier weer hun ware gelaat zien. Maar dat weten de goed ingelichten wel al langer. Je moet maar even de boeken van Marc Spruyt erop naslaan.
Er is echter ook nog een keerzijde aan de medaille. Het doel heiligde blijkbaar de middelen voor deze havenstaking. Toen ik vrijdag na veel moeite op mijn werk aankwam lagen er op de Noorderlaan en de Vosseschijnstraat over de hele breedte van de weg autobanden te branden. Door de enorme rookontwikkeling werden deze verbrandingsgassen door de airco opgezogen van het gebouw waar ik werkte met als gevolg dat 3 of 4 mensen door de hulpdiensten moesten geholpen worden wegens ademhalingsproblemen. De vakbondsverantwoordelijken zouden toch wel eens verder moeten kijken dan hun neus lang is!
Verder bleek vandaag hoe zwaar de wegen beschadigd werden door de inbranding van deze autobanden. Wie gaat dit grapje betalen?

Ja, en wat met die banden ....
by han Monday June 10, 2002 at 05:57 PM

Ik stoorde me eigenlijk niet zo aan die brandende banden. Het is een zeer efficiente manier om de weg te blokeren.

In de Antwerpese haven wordt dagelijks een veelvoud van dergelijke gassen de lucht in gepompt. fakkelen noemen ze het dan, maar het eigenlijk gewoon verbranden van onbruikbare pertoleum.
Dan mag het, want het komt de winst van patroons te goede. Wel die ene keer dat er gestaakt wordt mag het van mij ook.

Ze maken de weg stuk.
Wel dat wisten we vrijdag reeds, men had dat dus in het weekend kunnen herstellen.
Ik denk trouwens dat die schade verwaarloosbaar is als je ze vergelijkt me de schade die het vrachtverkeer teweeg brengt in de Antwerpse straten.

Ik geef zeker de boodschap zeker door, en misschien zoeken ze wel naar een andere efficiente manier om de weg te blokeren.