arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaamse havens platgelegd
by Jeroen Marckelbach Friday June 07, 2002 at 02:00 PM

Geen bedreivigheid in de Vlaamse havens vandaag. Uit protest tegen de geplande liberalisering, opgelegd door Europa, leggen de havenarbeiders van 6u vrijdagochtend tot 6u zaterdagmorgend het werk neer.

De haven van Antwerpen ligt er wat verlaten bij. Het luide gonzen en bonken van economische bedrijvigheid is stilgevallen. Nerveus aanrijdende vorklifttrucks en vrachtwagens hebben plaats gemaakt voor stakingspiketten. In Antwerpen staan er bijvoorbeeld aan de Royerssluis, maar ook verkeersknooppunten worden geblokkeerd. Een zelfde beeld kan je vandaag terugvinden in Brugge, Oostende en Gent.
De Vlaamse havenarbeiders zijn aan een 24-uren staking begonnen. Ze doen dat uit protest tegen de geplande havenhervormingen van de Europese Commissie. Deze wil het haar o zo bekende liedje van deregulering en liberalisering nog maar eens opvoeren.
In Belgiƫ zijn havenarbeiders ondermeer beschermd door de wet Major. Die bepaalt dat voor het laden lossen van schepen enkel havenpersoneel mag gebruikt worden. Europa wil het de reders mogelijk maken zelf personeel in te zetten. Lagere lonen, minder personeel voor meer werk en een stijgend aantal arbeidsongevallen zullen ongetwijfeld weer het gevolg zijn. Ook de loodsdiensten zitten in hetzelfde schuitje.
Voorlopig wordt er enkel actie gevoerd in de Vlaamse havens. De rest van Europa doet voorlopig niet mee. Op 17 juni komen de Europese ministers van transport samen om over deze items te vergaderen. De vakbonden zullen deze vergadering nauwlettend in de gaten houden en zo nodig verdere acties ondernemen. In heel Europa deze keer.

volgende week
by bruno Friday June 07, 2002 at 03:23 PM
brunodebondt

eind volgende week zijn er ook nog acties in scandinavische en duitse havens...