arch/ive/ief (2000 - 2005)

AEL persmededeling over klacht Leman
by AEL Friday June 07, 2002 at 02:36 AM
headquarters@arabeuropean.org

Na het Vlaams Blok en haar Voorman Filip De Winter dient nu Johan Leman ook klacht in tegen AEL voorzitter Dyab Abou Jahjah.

Persmededeling van de Arabisch Europese Liga (AEL)

Johan Leman en Filip De Winter : één strijd tegen AEL


07 juni 2002
Antwerpen – Na het Vlaams Blok en haar Voorman Filip De Winter dient nu Johan Leman ook klacht in tegen AEL voorzitter Dyab Abou Jahjah. Het is geenszins verwonderlijk dat beide heerschappen zich verbonden voelen in een strijd tegen een onafhankelijk en strijdlustig allochtone organisatie die voor gelijke rechten strijdt vanuit een visie van burgerschap en niet één van assimilatie.
Beide heren ergeren zich ook aan de assertiviteit en de oprechtheid van een nieuwe generatie die niet van plan is om het paternalisme van Leman of het racisme van De Winter langer te pikken. Een generatie die geen couscous avonden organiseert maar betogingen. Een generatie die geen dankbaarheid maar woede voelt wanneer men een deel van haar rechten toekent en een ander deel ontkent. Een generatie die zeer goed weet dat je rechten niet krijgt maar afdwingt. Dat wat we zelf doen, doen we beter.
AEL heeft Leman en zijn centrum twee jaren geleden ontmaskerd als een schakel in het onderdrukkingssysteem van allochtone minderheden in België. Centrum Leman diende tot nu toe voor het kanaliseren en ventileren van terechte klachten van racisme en discriminatie bij allochtonen, om te beletten dat deze klachten in politieke actie vertaald worden. Af en toe pakte het centrum met het een of het ander publiciteitsstunt om de indruk te creëren dat ze haar werk naar behoren doet. Nu probeert het de allochtone bewustwordingsbeweging rechtstreeks aan te pakken door één van haar spreekbuizen te criminaliseren. Dit initiatief kadert zich binnen de hetze van de voorbije weken tegen AEL en haar Voorzitter. Men droomt nog steeds van die brave en onmoedige allochtonen die zich willen aanpassen en neerleggen bij de wil van hun baas om goede gastarbeiders te zijn. Dat deze tijden zijn voor altijd voorbij en dat men zich nu in een fase van actieve burgerschap bevindt wilt men niet begrijpen. Dat een dialoog geen dictaat mag zijn en dat een gunst een recht niet kan vervangen dringt ook bij die mensen niet door.
Over de inhoud van de klacht valt er niet veel te zeggen, AEL staat achter elke woord in onze persmededeling van 05 juni 2002. Deze persmededeling is trouwens nog steeds te bekijken op onze web-site http://www.arabeuropean.org/News/stat050602.html . Er is geen sprake in dat stuk van een belediging of aanval tegen welke geloofsgemeenschap dan ook, tenzij dat men het zionisme en het jodendom gelijk aan elkaar stelt. De analyse dat Leman maakt is vergezocht en gewoon lachwekend.
De AEL zal zich nooit laten intimideren en blijft in de toekomst dezelfde lijn volgen in het verdediging van de rechten van de Arabisch en moslim gemeenschap altijd en overal.

AEL waar naartoe ?
by Jan K Friday June 07, 2002 at 12:26 PM
simpelwegjan@hotmail.com

De standpunten en de stem die AEL vertolkt vindt ik een boeiende verschijning. Ook al ben ik het niet helemaal eens met alle standpunten, en met heel hun kijk. Het feit dat ze een (krachtige) stem geven aan (een deel) van de migrantengemeenschap vindt ik prima.

Aan ons om die stem een juiste plaats te geven. AEL zal zichzelf moeten bewijzen (hoeveel mensen kunnen ze organiseren, hoe organiseren ze zich, hoe loopt besluitporming, wie vertolkt de stem....)

Wat me minder OK lijkt is volgende zinnetje uit hun visie en filosofie.

" Arab Democracy is based upon the Islamic principle of Shoura"

Democratie kan altijd beter, maar democratie kan niet gebaseerd zijn op een geloofsovertuiging. Je kan werken vanuit een geloofsovertuiging, en die als basis gebruiken voor je maatschappijvisie. Maar in de 21 ste eeuw moet elke visie werken, en dus actief rekening houden, met een pluralistische en democratische samenleving.

Als AEL echt iets wil gaan betekenen zullen ze op dat vlak moeten bijsturen. Anders worden het snel harde roepers uit een dom hoekje. En dus te negeren ...

Ach, pater Leman...
by Josephine Markussen en Raf Grinfeld Friday June 07, 2002 at 01:46 PM

laat Leman zich nu eens eindelijk serieus met de problemen die het Vlaams Blok veroorzaakt bezighouden... dat vinden wij, mensen van joodse en Noorse afkomst. Op 21 april toen er ook een samenscholingsverbod gold in Antwerpen, werd Fien brutaal opgepakt door enkele agenten. Ze heeft het centrum van Leman gecontacteerd over het racistisch taalgebruik van een aantal politieagenten tijdens de aanhouding en het verblijf in de cel. Het Centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding verklaarde deze klacht niet ontvankelijk. Waarom? Josephine Markussen moest maar niet op de Grote Markt zijn tijdens het samenscholingsverbod!
Dat men maar eens de racistische uitspraken van een aantal in België verblijvende Zionisten gaat aanpakken. En op de pro-Israël betoging onlangs in Brussel werden er twee mensen van de ordedienst opgepakt in het bezit van munitie. Als arabieren zoiets zouden doen, stond het land in rep en roer.
Rob, de website van het AEL is http://www.arabeuropean.org

Jan, maak je geen illusies!!!
by Nadia S Friday June 07, 2002 at 02:31 PM

Het is niet aan jullie of aan wie dan ook om AEL een plaats te geven, AEL dwingt haar plaats af.
"...Democratie kan altijd beter, maar democratie kan niet gebaseerd zijn op een geloofsovertuiging. Je kan werken vanuit een geloofsovertuiging, en die als basis gebruiken voor je maatschappijvisie..." dus? dat zeggen wij toch ook, ons begrip voor democratie is islamitisch geinspireerd, zoals die van het CDNV christelijk geinspireerd is, niks verkeerd of onpluralistisch daar.
In Solidariteit,
Nadia