arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een priester vertelt over Cuba en El Salvador
by CVS Thursday June 06, 2002 at 06:20 PM

Piet Declercq, priester uit Brugge, werkzaam in El Salvador vertelde over Castro, een àndere priester in Cuba in Antwerpen op 28 mei. Na 5 minuten was iedereen meegesleept in het gedreven verhaal van Piet over de armoede in El Salvador. Hieronder volgt een vluchtige neerslag van 'diepe Indrukken' ...

Van de armen heb ik meer gekregen dan wat ik hen heb gegeven". Jezus stapte naar de mensen toe, luisterde naar hen, tot ze weer rechtstonden, kracht voelden, hun graf & hun bed oppakten, en weer verder liepen, om weer anderen moed in te spreken...
"De situatie vandaag in El Salvador is erg hopeloos, uitzichtloos. Als ze me vragen wat het belangrijkste exportproduct in El Salvador is , dan zeg ik "armoede". Hier produceren wij armoede, we voeren ze uit en het brengt weer armoede op...
3 van de 9 miljoen Salvadorenen weken nu al uit naar de VS, in de hoop op een beter leven. Meer dan 80 % van hen verblijven er illegaal. Ze lopen weg van de armoede. Maar ze sturen geld op naar hun familie in het Zuiden. Het gaat over zo'n twee miljard dollar per jaar: Inkomstenbron nr 1 van El Salvador ! Het breng dus meer op om juist niet te investeren in bijvoorbeeld de landbouw, zodat nog meer kleine boeren totaal zouden verpauperen en naar de VS trekken ... Piet is sinds 30 jaar werkzaam op een coöperatieve van de Emmaüsgangers. De sinds de putch van '71 genationaliseerde banken zijn al lang weer in privé-handen. Alleen de landhervormingen bestaan nog. De coöperatieven moeten zich redden zonder regeringssteun. Dit is micro-economie! Het betekent niet veel, maar het is iets.
De macro-economie doet het intussen dankzij die twee miljard dollar heel goed. Maar op deze eerste inkomstenbron betalen de armen van El Salvador zware belastingen. Families worden erdoor uit mekaar gereten, vrouwen, mannen, kinderen blijven achter. Verdriet en spanningen veroorzaken sociale problemen, alcoholisme, drugsproblemen. Wekelijks worden illegale Salvadorenen terug gedeporteerd naar hun land. Deze groep "mislukkelingen" zaait onrust, ruzies, geraakt in de criminaliteit of vormt jeugdbendes.
Inkomstenbron nr twee van het land zijn de Vrijhandelszones. In deze zones bestaan er geen sociale wetten en is de vakbond niet toegelaten. De maquila's, buitenlandse textielbedrijven, stellen er duizenden mensen tewerk aan absolute hongerlonen, in onmenselijke werkomstandigheden. Als de maquila genoeg opgebracht heeft, of juist niet genoeg opbrengt, verdwijnt de Koreaanse baas met de noorderzon. De mensen worden zelfs niet afgedankt of zelfs uitbetaald voor hun werk. Ze blijven gewoon achter !
En dan produceren we ook nog een beetje koffie, maar dat is het spreken niet waard.
Sociale vangnetten zoals hier kennen we niet:-werkloosheidsvergoeding, kindergeld, pensioen, tenzij voor de betere middenklasse. Het neoliberalisme is intussen volop bezig alles wat opbrengt te privatiseren. Ze noemen het natuurlijk niet zo. Ze noemen het "moderniseren". Wat kun je nu tegen moderniseren hebben ? Of ze leggen uit dat alles duurder wordt en dat voortaan geld aangerekend moet worden voor allerhande diensten, zoals school of ziekenhuis. Onder het motto : het is toch logisch dat iedereen zijn steentje bijdraagt…
Ik geef een voorbeeldje van wat met de nationale luchthaven gebeurd is. Na 11 september, beweert de overheid, zitten we met een noodsituatie. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn met terrorisme. Dus : we plaatsen militairen in de luchthaven in plaats van de normale werknemers. Zo staan mensen van de ene dag op de andere buiten, het leger binnen. Geen afdankingen, gewoon buiten, "omwille van de veiligheid". Ze hadden niet eens de kans om hun spandoeken tegen de privatisering te ontrollen. Ze stonden gewoon van de ene dag op de andere op straat. Zo wordt in El Salvador geprivatiseerd. Zo handelt men met mensen.
Men is ook bezig met de privatisering van de gezondheidszorg.
Regeringsmaatregel: "Kosten voor onderwijs, opvoeding en ziekenzorg moeten zakken!" Maar voor wie zakken ze, voor wie stijgen ze? De armste draagt steeds de zwaarste last! Zolang iemand de nodige medicatie niet gekocht heeft in de apotheek...kan men niks doen, want in het ziekenhuis is alles op!
Belastingen opleggen aan rijken om sociale zekerheid te verzekeren is geen optie in El Salvador. De filosofie is immers : als de rijken rijk genoeg zijn vallen er altijd wel wat kruimels van tafel voor de armen. Zo wordt het probleem van de armen ineens mee opgelost !

Het Noodfonds van Piet verhelpt iets aan die wantoestand: mensen betalen 10F/maand! Je moet mensen leren geven, want ze willen allemaal krijgen en 10F/maand, dat kan nog net. In zijn parochie gaat dit over 2000 families, ondertussen groeien er ook fondsen in andere parochies!
Omdat het Rode Kruis geen bloed meer van hen wil: er zitten te veel insekticiden en pesticiden in, overblijfselen van de vroegere katoenplantages in het huidige drinkwater, hebben ze maar hun eigen bloedbank opgericht!
God wil dat de machinen draaien!
De "Mitch" die in Honduras & Nicaragua lelijk heeft huis gehouden, heeft El-Salvador slechts ten dele geraakt, toch waren de verwoestingen enorm.... hoe komt dat? De mannen daarboven hadden eenvoudigweg de stuwdammen opengedraaid, de mensen beneden moesten maar zorgen dat ze op tijd wegkwamen...
Piet Declercq was radeloos, maar dacht dan plots, met zijn West-Vlaams bloed in de aderen aan de goeie ouwe zandzakken... iedereen is dan beginnen zandzakken aanvoeren, dag en nacht en... het hielp!! "Wat kon ik dan anders doen dan mijn preek op die zandzakken houden!?"
Hier in het Westen is het precies alsof christelijk geloof en sociaal engagement iets vrijblijvends zijn... maar de "geest" zit nu eenmaal in de materiële dingen en het probleem is dat God wil dat de machinen draaien!
Na de Mitch waren huizen verdwenen en de coöperatieve heeft nu een nieuw stuk grond; die zij noemen 'de genade van de 13de januari' gedoopt hebben. Maar het gaat er nu om dat die genadeniet bij genade blijft, maar omgevormd wordt tot actie, de mensen moeten opstaan, bewegen, huizen bouwen!
'De Pint voor Piet'
'In Brussel nodigen ze mij altijd uit om een pint te pakken, ik laat mij graag trakteren, maar ik drink geen bier, dus is die pint voor de coöperatieve: Solidariteit laat zich op die manier hier inschrijven.
"Helpen is moeilijk, moeilijk, moeilijk... het probleem is dat iedereen wil krijgen, we moeten daarom leren geven! (Evangelie) "-Ze moeten er iets voor doen- Sociaal werk is belangrijk want we zijn allemaal veel te materieel ingesteld.

En dan komt Fidel Castro met een ongelooflijk voorstel op de proppen: 150 studenten mogen gratis geneeskunde gaan studeren in Cuba! Onvoorstelbaar. Een voorstel dat zelfs eerst werd genegeerd door de president in El-Salvador !... Toen Piet van dit voorstel hoorde, geloofde hij het niet, dit hoorde niet bij het denkpatroon van Latijns-Amerika ; voor wie Cuba nog steeds een soort boeman is (voor zover ze de kinderen daar nog niet opeten...) Zo'n voorstel breekt horizonten open.
Hij vond een meisje in zijn parochie die voldeed aan de voorwaarden om te kunnen studeren in Cuba... en ze vertrok!
Infiltratie van de Solidariteit
In Cuba studeren nu uit héél Latijns Amerika en zelfs Nigeria ruim 5000 eerstejaars gratis geneeskunde. Derde jaars zijn over het hele land verspreid om hun stage te doen, er zijn zieken te kort!
Piet, uitgeloot uit de ouderraad van de parochie, mocht naar Cuba. Hij vertrok beladen met pakjes en brieven van de ouders voor hun studerende kinderen...
"Ik heb geen rijkdom gezien In Cuba, alleen maar armoede, maar ik heb ook geen miserie gezien zoals in El-Salvador."
Opvoeding en gezondheid zijn een optie in Cuba itt El Salvador waar het geprivatiseerd wordt. 60% van de studenten zijn universitair afgestudeerden!
Castro tijdens een speech: "Ik zoek een Leger van Sociaal Assistenten om de jongeren te gaan zoeken overal in het land en te luisteren waarom ze niet naar school willen !" In Cuba zijn ouderlingen geprivilegieerd ! TV? Er is een universiteitsTV-kanaal en er zijn weinig soaps te zien... itt El-Salvador.
"Maar ik weet niet of ik er zou kunnen leven. In El-Salvador leef ik niet zoals de armste, ik heb het gedaan tijdens de oorlog, maar men heeft mij er moeten uithalen, want ik zou het niet overleefd hebben. In Cuba zou ik daarentegen wèl overleven!
Maar je moet weten dat een Dokter 1500 F per maand verdiend, maar hij heeft weinig andere kosten; huishuur: 100f,(indien staatseigendom), maar 80 % van de Cubanen hebben een eigen huis, eerste maandelijkse telefoongesprekken zijn gratis, elektriciteit kost 50f/maand.
"Het is mij eender of je nu communist of socialist bent, maar toch geen katholiek die de mensen vertrappelt !"
Piet denkt aan die dokters... als 10 % naar hier terugkeert, zullen ze wel voor de gewone mensen moeten werken. Want al die rijken, ziekenhuizen & coöperatieven willen die communistische dokters niet... de dokters zullen die armen broodnodig hebben.
Maar Castro is geniaal, want op die manier infiltreert hij in alle landen de solidariteit, mensen zullen zien hoe Cuba is.
Ken je een regime waar ze de mensen niet folteren, nooit traangas in de menigte gooien, wel, Cuba is zo'n land!
Castro zegt tot zijn vreemde studenten geneeskunde:"Ik hoop dat jullie hier meer geleerd hebben dan alleen geneeskunde, jullie volk heeft meer nodig dan alleen geneeskunde"
Toen de Paus op bezoek was in Cuba bood Castro hem zomaar eventjes 500 gratis artsen aan om in naam van het Vaticaan wereldwijd mensen te gaan verzorgen. De Paus heeft geweigerd! Hij kon toch moeilijk communistische dokters uitsturen... dat hij ze zelf uitstuurt hé, Castro, maar dat ligt een beetje delicater want Cuba wordt geboycot en kàn dit dus niet!


Bush zei onlangs: "Zelfs als 't parlemant de boycot verwerpt, stel ik mijn veto!"
Peru werd dit jaar uitverkoren om het jaarlijkse boycot-document van Washington naar Cuba te brengen. Alleen... Peru weigert zijn rol van zwarte Piet te spelen, Uruguay dan? Uruguay, sterk gesteund door de USA, kon natuurlijk moeilijk weigeren...
Maar ook Cuba had een overeenkomst met Uruguay om 1 miljoen gratis vaccins te leveren tegen de Meningitis in Uruguay... Op een persconferentie spreekt een journalist de Cubaanse minister van buitenlandse zaken aan: 'Nu zal Cuba zeker geen vaccins meer leveren daar Uruguay de boycot mee ondersteunt !?" De minister antwoordt verwonderd, 'het is niet omdat ze onze regering pesten dat we die kinderen moeten laten sterven, het is toch wel evident zeker dat we de mens moeten helpen!'
Hoe kun je nu over Jezus klappen als ze niet weten wie Romero is!
Hoe zit het nu met de bevrijdende Romero-beweging in El-Salvador? Piet antwoordt terneergeslagen: "Opus Dei zwaait weer de plak in Latijns-Amerika" (=de extreem rechtervleugel van de Kerk) er blijft haast niks meer over van de bevrijdingstheologie van weleer...
We zijn met een minderheid die de processen willen opentrekken: hij, enkele jezuïten, paar goeie bisschoppen.
Ik moet overal opnieuw de film van Romero tonen, want ze weten niet meer wie dat is! Hoe kun je nu over Jezus klappen als ze niet weten wie Romero is!
Mensen moeten niet alleen luisteren, bidden en geloven, maar ze moeten er ook over praten, ze moeten aangestoken worden. Wij moeten hier stoken in het westen opdat het ook zou veranderen ginder!"