arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Europese beker 'lobbying'
by Attac-Bxl /d14 anti-UNICE Wednesday June 05, 2002 at 08:02 PM
info@d14.be

De Europese patroons : hou hen in het oog, want zij hebben het op u gemunt !

European Business Summit

Een « Europees Davos », volgens de organisatoren. Ieder jaar komen de 2000 door zichzelf als «belangrijkste » mensen van de wereld uitgeroepen, samen in Davos. In de plaats van de 6 miljard wereldbewoners voelen zij zich geplaatst om de toekomst van de planeet uit te tekenen. Nu is het de beurt aan de 1.500 deelnemers van de 'European Business Summit' (de Europese Top van zakenmensen, Heizel 6-8 juni) om de toekomst van Europa te bepalen en zich in de plaats te stellen van 375 miljoen burgers.

De organisator van deze bijeenkomst is de UNICE, de confederatie van de Europese patroons, en haar Belgische onderdeel, het VBO. Maar ook de Europese Commissie, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Koning sponsoren dit 'evenement'. Het is dus met het geld van de belastingbetaler dat deze festiviteiten plaatsvinden. Het toegangsticket van 1.800 euro (ongeveer 73.000 Bef) zorgt er wel voor dat u wordt ontmoedigd zelf aan deze bijeenkomst deel te nemen !

Is het niet aanstootgevend om in het hartje van Brussel een vergadering van «rijken » en « machtigen » te organiseren, terwijl de politieke leiders steeds maar herhalen dat de democratie in gevaar is en dat Europa zich dichter bij de burger zou moeten scharen ?

Is het niet schandalig dat negen van de twintig Europese commisarissen, die in principe de stem van de bevolking moeten vertegenwoordigen, actief deelnemen aan een bijeenkomst waarvan wordt toegegeven dat het de bedoeling is om de aandachtspunten van de Europese leiders in overeenstemming te brengen met de bezorgdheid van de grote ondernemingen ?

De UNICE is een groot voorstander van privatiseringen, van onzekere arbeidscontracten, van lage lonen (vandaar de interesse voor uitbreiding naar Oost-Europa), van verlaging van de belasting op ondernemingen, van de ontmanteling van de sociale zekerheid (of toch minstens een belangrijk deel ervan), enz.

Het proces van ontmanteling is reeds in gang gezet. De Europese politieke leiders hebben de privatisering van de telecomsector, van de energiesector, van het transport en van de post reeds in hun agenda opgenomen. Het onderwijs, de gezondheidszorg en de watervoorziening zijn de volgende sectoren in het vizier. Met het failliet van Sabena zagen we reeds tot welke sociale catastrofe de ontmanteling van de openbare diensten kan leiden.

Ook de onzekere arbeidscontracten staan op het programma van de Europese leiders. De atypische arbeid (tijdelijke arbeid, deeltijdse arbeid, enz.) bedraagt nu reeds 28,5% van alle werkgelegenheid in Europa. En dit cijfer blijft maar stijgen ! Alle studies wijzen erop dat deze atypische contracten leiden tot meer stress, een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden en tot uitputting, omdat de arbeidsintensiteit tot een maximum wordt opgedreven.

De Europese politieke leiders willen de private pensioenfondsen aanmoedigen en het publieke systeem geleidelijk aan afschaffen.

Het failliet van Enron, de grootse onderneming van energiemakelaars van de Verenigde Staten, laat zien tot wat dit kan leiden. De werknemers van Enron verloren niet alleen hun baan, maar ook hun pensioenspaarplan. Alle pensioengelden, waarvoor ze al die jaren persoonlijk hadden bijgedragen, gingen in rook op.

We zouden deze lijst eindeloos kunnen aanvullen.

Maar de UNICE wil nog meer. Men wil nog verder gaan en aan een sneller tempo. Ze willen Europa veranderen in een economische oorlogmachine die de concurrentiestrijd met de Verenigde Staten en Azië moet winnen. Om die redenen willen ze de sociale voordelen van burgers, werknemers, werklozen, jongeren en ouderen vernietigen. .. Dit is de enige echte reden waarom u niet welkom bent op de vergaderingen waarop men beslist met welke saus uw toekomst zal worden gegeten.

Attac Brussel en d14 zetten zich af tegen de manier waarop Europa nu wordt vormgegeven door de multinationale ondernemingen.


We vragen het behoud en een versterking van de openbare diensten.
We eisen dat ieder van ons het recht heeft op een fatsoenlijke job, een niet-atypische job dus, die ons in staat stelt er op een fatsoenlijke manier van te leven. We eisen het volledige behoud van de sociale zekerheid en een uitbreiding van de voordelen ervan voor de bevolking.
We ijveren voor een actieve deelname van de burgers op elk niveau van de politieke besluitvorming : de Europese burgers, en zij alleen, moeten Europa uitbouwen.
We willen een vreedzaam Europa, dat solidair is met alle mensen op deze wereld.

Zij zijn met 1.500. Wij zijn met 375 miljoen !


Wat is de UNICE ?

UNICE , de UNIE DER CONFEDERATIES VAN NIJVERHEID EN WERKGEVERS VAN EUROPA, is het vertegenwoordigend orgaan van de Europese patroons ;

Het gaat hier vooral om de multinationals. De UNICE groepeert 34 federaties uit 27 Europese landen, waaronder het Verbond van de Belgische Ondernemingen (VBO)

Hun doelstelling : « het beïnvloeden van het beslissingsproces op europees niveau », in haar belang wel te verstaan.

Het programma : verminderen van de belasting op ondernemingen, ontmantelen van de sociale zekerheid, afschaffen van de openbare dienstverlening, verlagen van de loonkosten, flexibiliseren vande arbeidscontracten ….

Hou hen in het oog, want zij hebben het op u gemunt !

Goed maar bronnen
by Jan Vandenbergh Thursday June 06, 2002 at 12:38 PM
Janvandenbergh402@hotmail.com

Het is een zeer goede tekst,

MAAR het ontbreekt aan bronnen

bv. 28% atypische contracten
bv. agenda UNICE

Dat moet toch allemaal op het net staan.

Wie er meer over weet, post het zeker hier en ook graag mail naar mij.

Doe zo voort!

Jan.