arch/ive/ief (2000 - 2005)

Delwaide, Dewinter, Detiège en het betogingsverbod op 8 juni
by Peter Mertens Tuesday June 04, 2002 at 03:44 PM
mertens.peter@pi.be

Over import en export van de oorlog. Over het importverbod van het verzet.

De 17jarige Bakker Allan werd vorige zaterdag gearresteerd. Met een scheermesje kerfden vijf soldaten een Davidster op zijn wang en zijn arm, ze lieten de jongen bloedend achter. Bakker is Palestijn en leeft in Beit Hanina, in het noorden van Jeruzalem. De soldaten zijn Israëli's die het gebied bezetten. Zoals ze opnieuw Nablus, Jenin, Tulkarem en Betlehem bezet. In Betlehem hebben ze acht uur lang razzia gehouden. Deur na deur werd ingebeukt. Het is bijna dagelijks nieuws geworden.

In Brussel mochten vorige donderdag 5.000 zionisten een betoging houden om de Israëlische bezetting te steunen. Onder hen ook de Antwerpse VLD-schepen van haven en diamant, baron Leo Delwaide. Diezelfde baron verbiedt, samen met burgemeester Leona Detiège (SP.A) in Antwerpen wel een betoging vóór de Palestijnen. «We mogen het conflict niet importeren naar Antwerpen», zeggen ze. «Het conflict», zo heet tegenwoordig de illegale bezetting van grondgebied door tanks en soldaten.

De waarheid is dat de Israëlische en Amerikaanse agressie al lang is geïmporteerd in de achterkamers van parlementen en stadhuizen. De oorlog van Israël wordt ondermeer gevoed door de diamanthandel met Antwerpen. De Scheldestad controleert meer dan de helft van de wereldhandel in geslepen steentjes. Ook in Antwerpen staan 273 reservisten klaar om in het leger van Sharon te worden ingelijfd.

Sinds 11 september is ook de haatcampagne tegen de islam geïmporteerd uit de Verenigde Staten. Daar zitten 1.200 mensen van Arabische afkomst 'discreet' gevangen. Nu krijgt ook onze staatsveiligheid meer middelen om «moslims in het oog te houden». Waar de oorlog dreigt, sneuvelen eerst de democratische rechten.

De waarheid is dat alle oorlogsproducten binnen ­ en buiten ­ mogen. Alleen niet het verzet tégen de oorlog. Hoe kan je anders verklaren dat burgemeester Detiège al tot driemaal toe een aangevraagde betoging voor Palestina verbood? Liberalen, socialisten en christen-democraten springen in het gelid wanneer de oorlogslobby uit Israël bevelen geeft. De groenen twijfelen maar willen de postjes in het stadsbestuur niet opgeven. En Filip Dewinter feliciteert geamuseerd het stadsbestuur voor haar «kordaatheid» en vraagt zich af waarvoor hij nog nodig is.

Het Antwerps Platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina, dat 35 organisaties telt, roept tot vreedzame 'burgerlijke ongehoorzaamheid' indien het betogingsverbod gehandhaafd blijft. Afspraak op 8 juni om 14u op de Leopold De Waelplaats. The right thing to do.