arch/ive/ief (2000 - 2005)

Palestina/Gent: boycot Israëlische producten - 8 juni
by Gents Actieplatform Palestina Tuesday June 04, 2002 at 01:39 PM
ludo@vrede.be

Net zoals in de rest van de wereld zijn ook in Vlaanderen duizenden mensen erg verontwaardigd over de Israëlische bezettingspolitiek. Tientallen Palestina-comité's in heel Vlaanderen zijn opgericht om op 8 juni actie te voeren onder de centrale eis ‘STOP BEZETTING PALESTINA.' Gent doet ook mee. En Jij?

PALESTINA COMITÉ'S IN VLAANDEREN SLIKKEN BEZETTING NIET LANGER

OOK GENT DOET MEE OP ZATERDAG 8 JUNI

Zaterdag 8 juni is het vijfendertig jaar geleden dat Israël de Westelijke Jordaanoever, Gaza en de Golanhoogte bezette. Sinds het uitbreken van de Tweede Intifada staat de Palestijnse bevolking steeds meer onder druk: de economie ligt bijna volledig plat, steden en dorpen worden om de haverklap ingesloten en er vielen reeds meer dan 1600 doden en tienduizenden gewonden. De recente escalatie legt de basis voor weer een verloren generatie.*

Net zoals in de rest van de wereld zijn ook in Vlaanderen duizenden mensen erg verontwaardigd over de Israëlische bezettingspolitiek. Er werd dan ook massaal gereageerd op de oproep tot actie van het Actieplatform Palestina. Tientallen Palestina-comité's in heel Vlaanderen zijn opgericht om op 8 juni actie te voeren onder de centrale eis ‘STOP BEZETTING PALESTINA.' Het zijn wereldwinkels, 11.11.11-comité's, Broederlijk Delen-groepen, vakbondsafdelingen, vredesorganisaties, jeugdbewegingen, jeugdhuizen of gewoon verontwaardigde individuen.


Gent kan niet achter blijven. Ook het GENTS ACTIEPLATFORM PALESTINA zal op zaterdag 8 juni de straat opgaan en het publiek aanspreken om Israëlische landbouwproducten te boycotten. DOE MEE!!!!

Praktisch

De actie vindt plaats aan de ingang van het shoppingcenter aan het Wilsonplein (Zuid) en als het lukt ook binnen in het shoppingcenter aan de ingang van de Match

Wanneer?

Van 14 uur tot 17 uur

Om 13 uur verzamelen aan de wereldwinkel om materiaal naar 't Wilsonplein te verhuizen.


Wat?

§ Er is een folder van het Actieplatform Palestina met daarop alle informatie over de boycotcampagne die aan de mensen wordt uitgedeeld

§ We visualiseren een checkpoint bij de ingang van het shoppingcenter

§ bij de checkpoint hangt een kaart met daarop het lappendeken van de autonome Palestijnse gebieden en met alle checkpoints aangeduid

§ twee standjes:

- verkoop solidariteitsproducten: olijfolie, couscous, amandelnoten, Palestijnse sjaals … (een positief element) + informatie, brochures

- leeg standje waar zogezegd Palestijnse producten verkocht worden, met bordjes waarop zaken staan als "product x, vandaag niet in voorraad wegens geblokkeerd aan een checkpoint / wegens vernietigde oogst"

§ aan twee draden wordt een selectie uit onze fototentoonstelling gehangen (recente foto's uit Palestina)

§ sandwichmannen: delen pamfletten uit, hebben borden om met de campagne-affiches (Wereldwinkel Gent Centrum)


Wie?

We zoeken 40 mensen die actief willen deelnemen aan het uitdelen van pamfletten, rondgaan met de petitie, geïnteresseerden aan de stand verdere uitleg verschaffen, verkopen van flesjes olijfolie... Interesse: inschrijven bij Iris van Wereldwinkel Gent Centrum (oww.gent.centrum@belgacom.net, 09/223 46 02). Via mail en telefoon wordt contact opgenomen met Gentse organisaties (11.11.11, ATTAC, Agalev,... zijn reeds geïnteresseerd) met de vraag om een aantal mensen naar de actie te sturen.

Wanneer voldoende mensen zich aandienen, kan in groepjes van 5 naar andere grootwarenhuizen getrokken worden met pamfletten, de petitie...

Voor alle bijkomende informatie, argumenten, feiten en cijfers, surf naar: http://www.11.be/palestina


***********

Belangrijk

* Het ActiePlatform Palestina veroordeelt met klem alle geweld, zowel de Palestijnse zelfmoordaanslagen als de Israëlische wraakacties in de Palestijnse gebieden. Het ActiePlatform wijst de Israëlische bezettingspolitiek duidelijk aan als hoofdoorzaak van het geweld. Dit onrecht is en blijft de belangrijkste voedingsbodem voor de Palestijnse wanhoopsdaden. Het uitblijven van een internationaal optreden en concrete acties tegen de staat Israël, het niet toelaten van onderzoekscommissies zoals in Jenin, etc. maken het alleen nog erger. De actualiteit bewijst dat een boycot meer dan ooit nodig is.

De politieke eisen van het (Gents) Actieplatform Palestina zijn de volgende:

· Israël moet het Internationaal Recht respecteren, waaronder de VN-resoluties 194, 242 en 338 die het stopzetten van de bezetting en de erkenning van het recht op terugkeer en/of compensatie van de Palestijnse vluchtelingen eisen.

· Israël moet haar leger volledig terugtrekken uit alle sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden, de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook én Oost-Jeruzalem, m.a.w. tot aan de groene demarcatielijn.

· Israël moet zijn nederzettingen, de joodse kolonies in de bezette gebieden ontmantelen

· Israël moet een einde maken aan haar discriminatiepolitiek in de Palestijnse gebieden én in Israël

· Israël moet onderhandelingen voeren met de Palestijnse Nationale Autoriteit op basis van de vermelde VN-resoluties met het oog op een alomvattende duurzame vrede, met inbegrip van een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnse vluchtelingen

· Europa moet NU zijn handelsakkoorden, met Israël opschorten stopzetten, gezien de inbreuken tegen de artikels 2, respecteren van de mensenrechten en 83, het territorialiteitsprincipe. België moet dit op alle mogelijke niveaus bepleiten. Het verdrag verschaft geeft Israël valselijk gunstige handelsvoorwaarden.

Met deze eisen schaart het Actieplatform zich achter haar Palestijnse partnerorganisaties én achter de (progressieve) vredesorganisaties binnen de Israëlische maatschappij.

****************

Meer informatie :

Woordvoerder Gents Actieplatform Palestina: Ludo De Brabander (09/233.46.88) – ludo@vrede.be

Voorzitter APP, Annuschka Vandewalle, FOS-Socialistische Solidariteit: 02/552.03.01, Campagnesecretariaat, Stefaan Peirsman, 02/ 501 67 49.

http://www.11.be/palestina

Actie Platform Palestina:

Vlaams Palestina Komitee, FOS-Socialistische Solidariteit, 11.11.11- koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, CODIP, Oxfam Solidariteit, Oxfam Wereldwinkels, Broederlijk Delen, Vrede, Geneeskunde voor de Derde Wereld en Socialisme Zonder Grenzen.