arch/ive/ief (2000 - 2005)

Om de zes minuten krijgt Leona Detiège een mailtje. Stuur er ook ééntje...
by Zohra Othman Monday June 03, 2002 at 12:40 AM
zohra.othman@pi.be 0479.81.61.09

Om de zes minuten krijgt Leona Detiège een mail om de toelating te vragen te betogen op 8 juni 2002. Meer dan 200 mensen hebben ondertussen de protestmail persoonlijk aan burgemeester Detiège verzonden. Zoals de SPA. Afdeling uit Kapellen, of Elke van het landelijk partijbestuur van Agalev. Maar de mails komen ook van veel verder: zoals Marjolein die in Palestina verblijft, Robin een Antwerpse student in Finland of Katja van de vrouwenorganisatie Gabriela uit de Filipijnen. Heel wat mensen schrijven ook een persoonlijk tekstje aan Leona Detiège. Totnogtoe heeft niemand antwoord gekregen vanuit het Stadhuis. Vandaar dat we de mails samen zullen afgeven woensdag aan het stadhuis.

Mevrouw de burgemeester van Antwerpen,

we vernamen dat U gisteren - maandag 27 mei - op de Antwerpse gemeenteraad opnieuw besloot om de aangevraagde betoging voor een Rechtvaardige Vrede in Palestina, voorzien op 8 juni, te verbieden. « Er zal een grote ordemacht op de been zijn, en die zal elke actievoerder met zachte hand verwijderen », zo vertelde U aan De Nieuwe Gazet vandaag (28 mei 2002). In Knack zegt Uw voormalig schepen André Gantman over het vorige betogingsverbod: « als men zegt dat het samenscholingsverbod er gekomen is onder druk van twee lobby's - de joodse en die van het Vlaams Blok - heeft men voor één keer niet helemaal ongelijk » (24 april 2002)

U weet dat het Antwerps Platform voor een Rechtvaardige Vrede in Palestina de betoging opnieuw had aangevraagd, nadat een eerste aanvraag vorige week al verboden werd door de 'comissie Integrale Veiligheidszorg'. Het Antwerps Platform is een ruime samenwerkingsvereniging dat zowel het Vlaams Palestina Komitee als 11.11.11 Antwerpen bundelt, zowel de PVDA als Agalev Antwerpen, zowel Attac Antwerpen als de ABVV-delegatie van Bayer Rubber, zowel Kif Kif vzw als de Arabisch Europese Liga, zowel de SAP als RAAF, enz... . Het lijkt er op dat vooral vanuit de diamantwereld druk is gezet om de betoging te verbieden. Uw schepen van Haven en Diamant, baron Leon Delwaide, had zich al afgekeerd tegen één van onze eisen : « elke sanctie tegen Israël is voor mij totaal uitgesloten. Want elke sanctie tegen Israël is een sanctie tegen Antwerpen. » (GVA, 18 april 2002)

wij wensen niet dat het verbieden van solidariteitsbetogingen en anti-oorlogsmanifestaties een smakeloze traditie in onze havenstad wordt. De oorlog tegen het Palestijnse volk en de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden blijven voortduren op nauwelijks 2000 kilometer hier vandaan. Uiting geven aan de solidariteit met het Palestijnse volk doorheen een vredesbetoging is een wezenlijk element van de vrije meningsuiting. Daar kan niet op beknibbeld worden.

onze aardbol telt heel wat uitgeslotenen en onderdrukten. Wij vragen het recht hen een hart onder de riem te steken, zowel aan de uitgeslotenen in onze havenstad morgen, als aan de onderdrukte Palestijnen vandaag. Elk betogingsverbod en samenscholingsverbod snoert de mond aan tienduizenden stadsgenoten die de publieke opinie willen mobiliseren tegen het onrecht waarmee de Israëlische en Amerikaanse tanks, F16's en helikopters spreken.

Antwerpen mag geen verbodssignaal geven aan andere Europese steden, onze stad kan niet als enige Europese stad solidariteitsbetogingen met Palestina buiten de wet stellen. We vragen U uitdrukkelijk om toelating te verlenen aan de betoging voor een Rechtvaardige Vrede in Palestina op zaterdag 8 juni in Antwerpen. We vragen het respect voor de vrijheid van meningsuiting, voor het spreekrecht en voor het recht op solidariteit met de onderdrukten.

hopend op een positief antwoord van Uwentwege,

Onder de eerste mailverzenders naar Leona:

Dirk Weyn , secretaris SP.A Kapellen - Josée Necken, Secretaris afdeling Humanistisch Verbond Antwerpen-stad - Elke Decruynaere, lid van het landelijk partijbestuur van Agalev -
Sven Lauwers, Masereelfonds, - Lucas Cathérine, auteur - Charles en Bie Verheyen Van Assche, Agalev District Antwerpen - Rudy Sohier, ABVV voorzitter militantenkern ABVV FCI - Chris Den Hond, journalist - Ludo De Brabander, vzw Vrede - Els Peters, wereldwinkel Antwerpen - Didi De Paris, auteur - Peter Mertens, PVDA - Guido Van Craen, onafhankelijk provincieraadslid Antwerpen – Klaas Ysebaert, Vluchtelingen Actie Komitee - Anne Morelli, professor ULB - Chantal Coolen, KP-Antwerpen – Mara Van Riet, Indymedia - Erika Buggenhoudt, 11.11.11 - Meryem Kanmaz, CIE - Cenrum voor Islam in Europa van de Universiteit Gent - Ann van Griensven, Laboratory of Hydrology V.U.B. - Anne Konnings, vzw Bevrijde Wereld - Hugo Franssen, uitgever EPO - Dr.Thierry Christiaens, Universiteit Gent - Frank Venmans, Coordinator School Zonder Racisme - Marc Jambers, kunstenaar - Dr. Dirk Van Duppen, voorzitter Geneeskunde voor de Derde Wereld - Jan Van Daele, Lab. of Cell Biology and Micr. Anatomy, RUCA - David Fernandez, studentenraad academie Antwerpen (KASKA)

Ook jij kan nog volgen. Stuur bovenstaande mail naar burgemeester Leona Detiège (Leona.Detiege@antwerpen.be): Stadhuis Grote Markt 1, 2000 Antwerpen. Zend een copie aan Zohra Othman (zohra.othman@pi.be): Advocatenkantoor Sint Rochusstraat 57, 2100 Deurne.

Zend deze mail ook door aan zoveel mogelijk vrienden en vriendinnen

hartelijk dank,

Zohra Othman,
advocate, gewezen voorzitster Antwerpse Migrantenraad. Telefoon: 0479.81.61.09

NB: de mobilisatie voor de betoging zelf gaat ondertussen onverdroten voort. Men zegge het door.

Mailadres in nu correct
by Leona D. Monday June 03, 2002 at 02:08 PM
leona.detiege@stad.antwerpen.be

Beste mensen,

Ook ik zal aanstaande zaterdag 8 juni deelnemen aan de solidariteitsbetoging voor de Palestijnen.

Stuur alvast nog maar enkele berichtjes, maar dan wel op het correcte adres!!

Schande
by Yahya Tibbe Saturday June 08, 2002 at 11:43 PM
Ti_yahya99@hotmail.com


Het is een absolute schande dat U zich door de Joodse en Zionistische lobby laat gijzelen. En dat terwijl de Palestijnen, de Slachtoffers van de Slachtoffers, tot op dit moment nog steeds zuchten onder het juk van de Joodse onderdrukking, vernedering en de verwoesting van hun huizen danwel landerijen.

Schande, had verwacht dat de Belgen iets meer gevoel van menselijkheid verwacht dan de Nederlanders, die nog steeds leven met hun post-Holocaust complex

Yahya