arch/ive/ief (2000 - 2005)

De andere kant van de cipierstakingen
by Peter Morlion Sunday June 02, 2002 at 06:38 PM
dikkexpierre@yahoo.com

De stiptheidsacties van de cipiers hebben belangrijke gevolgen voor de gevangenen. Recht op bezoek, telefoon, wandeling, enz. wordt hen ontzegd. Maar vooral hun recht op verdediging verdwijnt.

Dat arbeiders het recht moeten hebben op stakingsacties staat buiten twijfel. Het proces Clabecq bewijst dat we daar voor moeten blijven vechten, en dat ook zullen doen.
Maar de acties van de cipiersvakbonden doen toch enige vragen rijzen over de manier waarop. Door hun acties worden gevangenen het recht ontzegd om bv. een wandeling te maken. Het gevangenisleven kan doodsaai zijn en een wandeling buiten is graag meegenomen, meer nog, het is een recht! Ook is er zoiets als recht op bezoek en telefoon. Door de acties van de cipiers worden ook deze rechten geschonden.
Geert Waegemans in De Nar:"Als we dan toch al eens de kans krijgen onze grieven te uiten tegen directie en een vakbondsnietsnut door 'buiten te blijven staan' wordt ons verweten geen concrete eisen te hebben." Belachlijk natuurlijk, want de gevangenen protesteren juist tegen het feit dat hun laatste rechten hen ontnomen worden.
Erger nog is het met het recht op verdediging. "Beklaagden kunnen door de cipiersaxies niet naar de raadkamer waarop de bevoegde rechter gemakshalve maar beslist de beklaagde te blijven aanhouden, terwijl deze zich niet kan verantwoorden. Zo gaat dat hier."
De beklaagden in de zaak Van Noppen mogen dan wel weer naar het proces gaan. "Net zoals overal moet ook hier iedereen gelijk behandeld worden en net als overal is dit niet het geval. Bestaat er dan iets als elitair axievoeren misschien?"
De vakbonden moeten misschien maar eens nadenken over hoe ze beter actie zouden voeren.

Gevangenissen zijn het toonbeeld van de repressieve functie van de staat. Daarom is haast elke gevangene een politieke gevangene. En juist daarom moeten wij de gevangenen steunen, zeker nu.
""Gevangenen worden niet gehoord! Daarom is jullie steun en ondersteuning extra belangrijk!" Nobele woorden en een goed begin om tot een totale afschaffing van dit repressieorgaan te komen. Geloof me maar, dit is nergens goed voor... tot aan de andere kant!"

Zo eindigt Geert zijn stuk in De Nar 'Het Gevangenisdagboek van Geert'. Geert zit in de gevangenis van Antwerpen voor aanslagen van het ALF. Zijn stukken zijn zeer interessant en ik raad ook iedereen aan om ze te lezen, los van het feit wat je denkt over zijn acties (ikzelf keur ze af, maar steun hem desondanks).
Je kan Geert ook meer rechtstreeks steunen via post (Geert Waegemans, Begijnenstraat 42, 2000 Antwerpen) of door geld te storten voor zijn verdediging (000-1085114-72).

Ooit las ik ergens een stuk dat zei dat een revolutionaire beweging nooit kan slagen als ze niet voldoet aan een basisprincipe, nl. haar gevangen medekameraden steunen. Of toch zoiets. Laten we de mensen daarbinnen niet vergeten!

NOOT: Ik ben niet actief in het Anarchist Black Cross. Dit is dan ook geen tekst van hen. Wel is het een interessante en relevante website.
Verder heb ik me gebaseerd op een stuk uit het zeswekelijkse De Nar (anarchistisch actieblad). Geert schrijft daar telkens een stukje voor. Wie meer info wil moet maar kijken bij http://www.denar.yucom.be/index2.htm (hoewel die site eens geupdate mag worden:)

gesloten centra
by guido Sunday June 02, 2002 at 08:33 PM

De mensen die werken in gesloten centra hebben ook gestaakt.
Op deze site is er niets verschenen daarover, over de gevangenen ook niet.
Te weinig interesse? Het zijn maar gevangenen? Tobback vond zelfs dat de militairen moesten ingezet worden tijdens de stakingen. Iemand iets gehoord of gelezen over de behandeling van de gevangene door de oproerpolitie?