arch/ive/ief (2000 - 2005)

België meer fairplay op het veld dan in de lucht?
by Komitee van de Klacht van de 30 Miljard Sunday June 02, 2002 at 06:22 PM
sille_hail@yahoo.fr 0476/ 59 74 69

Bij het faillissement van Sabena verloren de Japanse medewerkers hun arbeidskaart, waardoor ook hun verblijfsvergunning vervalt. 2 hostessen worden bedreigd met uitwijzing. Wij zullen deze mensen niet laten uitwijzen!!! Op Sabena maakten wij als werknemers geen onderscheid in van welke nationaliteit we waren.

Komitee van de Klacht van 30 Miljard
KK30M – Sabena
http://www.perso.be/sabena
E-Mail: sabena@perso.be
FAX en TEL : 02/410.74.09
Maria Vindevoghel : 0478/52.18.76


« België meer fairplay op het veld dan in de lucht? »


Voor haar vluchten naar Japan, heeft Sabena Japanse stewards en stewardessen aangeworven. Zij hadden immers personeel nodig die de Japanse taal machtig waren.
Zij kregen een contract van onbepaalde duur en Sabena moest zich garant stellen dat zij deze mensen 5 jaar in dienst zou houden.
De Japanse stewards en stewardessen kregen zo een arbeidskaart B (geldigheid 5 jaar) en daarna een arbeidskaart A (van onbeperkte duur). Door deze arbeidskaarten kregen zij ook een verblijfsrecht in België.
Bij het faillissement van Sabena hebben ook deze werknemers hun job verloren. Hierdoor vervalt hun arbeidskaart, omdat zij geen werkgever meer hebben. 17 van hen hebben geen anciënniteit van 5 jaar (en hebben dus nog geen arbeidskaart A, van onbeperkte duur). Zonder hun arbeidskaart hebben zij ook het recht niet meer om nog in België te verblijven. 5 van hen zijn reeds vrijwillig teruggekeerd naar Japan (op eigen kosten). Van 2 van hen loopt eind deze maand hun verblijfsrecht af. Zij zullen op termijn door de regering worden uitgewezen.
Zij kunnen hier een nieuwe werkgever zoeken die garant staat voor een job voor 5 jaar, want die 3 gewerkte jaren tellen niet mee. Maar in België is er geen enkele maatschappij bereid dit te doen.

Een van hen vertelde ons dat ze zich "weggegooid" voelt."Wij hebben ons land verlaten met de hoop hier een leven op te bouwen, dit werd ons ook beloofd."
Wij hebben hier al die jaren belastingen betaald, zoals iedereen, ten gunste van de Belgische samenleving. Nu worden we als vuil weggegooid."
In Japan bestaat er geen werkloosheidsuitkering. Mensen die verplicht worden België te verlaten zullen er van nul moeten herbeginnen. Het failliet van Sabena is voor alle werknemers een catastrofe. Jobverlies ontneemt mensen alle zekerheid en plaats een groot deel van het personeel in onmogelijke en onhoudbare situaties. In enkele gevallen leidde dit reeds tot zelfmoord... Daarenboven uitgewezen worden naar een land waar men niets meer heeft om op terug te vallen is werkelijk onaanvaardbaar. Als Komité van de Klacht van de 30 Miljard accepteren wij een dergelijk schandalige behandeling van mensen niet! Werkgevers ronselen eerst mensen naar hier en laten ze dan compleet vallen alsof het niets is.
De buitenlandse patroons (multinationals ) die zich hier komen verrijken en duizenden mensen op straat gooien worden daarentegen niet bedreigd in hun bestaan en kunnen gaan en wonen waar ze willen, zonder enig probleem, hoewel ze evenmin de Belgische nationaliteit bezitten.
In tegendeel, de meeste krijgen heel wat "cadeautjes" van onze Belgische staat.
Wanneer multinationals beslissen dat ze enkele duizenden mensen op straat zetten, worden ze niet gesanctioneerd.


Het failliet van Sabena is een grove faling die had kunnen vermeden worden, die volgens ons frauduleus is. Wij werknemers zijn hier zeker niet voor verantwoordelijk en moeten daar dan ook niet voor opdraaien. Als comité van de klacht vragen wij dat deze mensen hun probleem geregeld wordt. Of is het "asociale plan" plots voor hun niet van toepassing?
Als men mensen kan gebruiken dan kunnen deze snel als Belg beschouwd worden, maar van zodra men hen niet meer nodig heeft, ontneemt men hen alle rechten.
Wij willen met dit perscommuniqué een dringende oproep doen aan al diegenen die dit soort praktijken niet langer aanvaarden om samen te reageren.
Wij zullen deze mensen niet laten uitwijzen!!! Op Sabena maakten wij als werknemers geen onderscheid in van welke nationaliteit we waren.


Onze eisen:

1. Een degelijke job voor de 17.200 werknemers, slachtoffers van de 'regenboogpolitiek'.
2. MINSTENS het naleven van het 'Sociaal plan' zoals dat aan ons werd voorgesteld op 08.11.2001, de dag na het faillissement, met uitbetaling van de premie van 150.000BEF (€ 3.718) aan iedereen en het brugpensioen op 50 jaar.
Wij eisen eveneens de betaling van de wettelijke opzeggingsvergoeding en de schuldvorderingen van de werknemers.
3. Dat de regering de mogelijkheid en de nodige middelen geeft aan onderzoeksrechter VAN ESPEN zodat hij het onderzoek naar het frauduleus faillissement van sabena tot een goed einde kan brengen.

Specifiek voor buitenlandse werknemers:
1. Wijziging van de vreemdelingenwetgeving: Buitenlanders die in België komen werken, mogen het land niet worden uitgezet als hun werkgever failliet gaat.
2. De Belgische Staat, hoofdaandeelhouder van Sabena, moet ONMIDDELIJK aan alle 'buitenlandse' Sabeniens die door het faillissemnt hun job hebben verloren een verblijfsvergunning toekennen.