arch/ive/ief (2000 - 2005)

Yves & Karel versus Jacques versus ... ? (de media en extrreem rechts)
by jp everaerts Saturday June 01, 2002 at 02:38 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Over de carrière van Yves Desmet, het gezond verstand van Karel De Gucht, de kritiek van Jacques Bauduin en de mogelijkheid/noodzaak om ook in Franstalig België een echt socialistische partij naar Nederlands voorbeeld te starten. En wat hebben de media hiermee te maken ? Dat leest u wel.

"On s'étonne parfois que des voix qui autrefois allaient à la gauche se soient reportées sur l'extrême droite. Mais quand 'être de gauche' ne consiste qu'à désirer posséder autant que celui qui a un peu plus, une fois qu'on l'a obtenu, il est normal de devenir d'extrême droite pour le garder. Si être de gauche avait clairement consisté à désirer une justice générale - intégrant l'intangibilité des principes démocratiques - dont l'amélioration de la vie n'est que la conséquen ce, on n'en serait pas là."

Philippe Val, Charlie Hebdo, 22/5/02

Solliciteerde Yves Desmet met zijn 'berucht essay' over 'Kutmarokkaantjes' naar een topjob bij de VLD ? Communicatie-adviseur van Verhofstadt ? Als ze Desmet - na het vertrek van 'Gouden Bertje' - maar niet aan de VRT-top parachuteren ...

Dat Desmets 'gedachtengoed' in liberale middens verzilverd kan worden, bleek in recente uitlatingen van VLD-voorzitter Karel De Gucht. In o.a. De Standaard 16/5 beweerde die dat de opkomst van Europees extreem-rechts de schuld is van de sociaal-democraten. Pas op: hij beschuldigt de sociaal- democraten niet van verraad aan de socialistische wortels. Neen: voor hem ideologiseren ze nodeloos de politiek. 'Gezond verstand': dat wil Karel.

Een democratisch debat over de ideologische basiskeuzen inzake de inrichting van de samenleving, boeit De Gucht niet. Als de VLD maar de grootste wordt. Daartoe wil hij alles verzamelen wat dienen kan. Daartoe moet de linkerzijde verzwakken. Dus valt hij de sociaaldemocraten aan, geholpen door bevriende media die zoals Patrick Loobuyck in De Standaard van 27 mei stelde, "de linkse politici met alle zonden Israëls beladen". Desmets 'essay' was zo'n poging om "links demagogisch in diskrediet te brengen". Alle problemen (met het duo onveiligheid en migrantie op kop) zijn de schuld van links dat de problemen niet wil zien. Tegen die aanvallen op links, is "maar weinig weerwerk te horen" verzucht Loobuyck. Zouden de eigendomsstructuren van de media daar vreemd aan zijn ?

Kort na het opiniestuk van Loobuyck plaatste De Standaard een lezersbrief waarin ene Tom Schellekens stelde dat links de schuld voor de opkomst van extreem-rechts ook niet in de schoenen van 'fatsoenlijk rechts' mag schuiven. Schellekens vroeg om rechts en extreem-rechts niet op een lijn te plaatsen. Iets wat bijvoorbeeld in het PVDA-weekblad Solidair wel gebeurde met Le Pen en Chirac, zo fel dat een lezer er terecht tegen protesteerde. En toegegeven: ook Fortuyn werd wellicht te veel op één lijn met Le Pen en Dewinter geplaatst. Maar laten we een kat wel een kat blijven noemen. Chirac is een dief, Fortuyn een rommelig denkende populist en Berlusconi (met wie Pim zichzelf vergeleek !) een witteboordcrimineel. En dat rechts de opkomst van extreem-rechts niet kan verweten worden ? Wie heeft de Europese liberaliseringen en privatiseringen gewild ? Wie laat de gigantische belastingsfraude toe waardoor er geen geld is voor een echt sociale politiek ? En heeft gematigd rechts er niet alle belang bij dat veel mensen extreem-rechts stemmen ? Zo verzwakt immers de aanhang van de linkse tegenpolen. Met extreem-rechts in de rug kan je ander maatregelen opleggen, dan met een sterk links blok. Neen: gematigd rechts heeft mee schuld aan en haalt profijt uit de opkomst van extreem-rechts.

Uit Franstalig België bereiken ons gelukkig nog ander geluiden. Ecolo stelt er zich als een kritische regeringspartner op. In La Libre Belgique wond Ecolo-secretaris Jacques Bauduin er op 27 mei geen doekjes om: "Le bilan de l'arc-en-ciel est insuffisant". Dat is eens wat anders dan het positieve deuntje van Agalev-kopman Geysels. Bauduin: "Je n'ai jamais eu d'illusion sur la capacité de l'arc-en-ciel à répondre aux attentes de la population telles qu'elles s'étaient exprimées entre 1996 et 1999."

Op de vraag: "En quels domaines le gouvernement s'est-il montré impuissant ?" antwoordt Bauduin: "Sur le terrain démocratique, sur la Justice, sur la réforme de la police. Il ne faudrait pas que le thème de l'insécurité prenne une dimension exhorbitante. Il y a toujours 20 % de la population que n'ont pas assez de moyens pour vivre dignement." Waarom praten Karel en Yves daar nooit over ?

Waarom is deze regering niet 'groener' ? Bauduin: "l'axe libéral-socialiste a freiné pas mal de réformes". Over zijn 'socialistische' bondgenoten (de 'ambigue' SPA en de 'hegemonische' PS) maakt Bauduin zich weinig illusies.

Ecolo doet er overigens goed aan kritisch te blijven tegenover de regering. Anders dan in het rechtse Vlaanderen (Le Soir publiceerde op 25 mei een artikel dat stelde dat 72 % van de Vlamingen centrumrechts en rechts stemt, daar waar 52 % van de Franstaligen centrumlinks kiest), kan in Franstalig België een links alternatief bij verkiezingen een goede beurt maken.

Een alternatieve echt linkse partij - naar het voorbeeld van de Socialistische Partij in Nederland (zie e-DIOGENE(S) nr 4) - zou kunnen gevormd worden rond strijdbare syndicalisten, Ecolo-dissidenten en mensen die zich in de Witte Comités o.a. voor een betere justitie hebben ingezet.

Deze week raakte overigens bekend dat de ouders Russo en Lejeune niet zullen deelnemen aan het proces Dutroux. Ze hebben alle geloof in de rechtsgang verloren. Dat ze niet alleen staan, bleek uit de vele steunbetuigingen in het eerste nummer van 'Liens', een 'vrije' publicatie van de vzw "Julie & Mélissa, N'oubliez pas". Het irreguliere, goedkoop uitgegeven 'Liens' kwam in maart in de plaats van het trimestriële 'N'oubliez pas !'. (1) Bij het verdwijnen van dat tijdschrift schreef een lezer: "Après la disparition du 'Journal du Mardi', puis du 'Matin', 'N'oubliez pas !', était le seul magazine qui nous informait de la Vérité."

Tja, hoe zal 'links' ooit weer het verschil kunnen maken, als de linkse publicaties maar blijven verdwijnen ?


JP Everaerts

P.S. Voor info: julie.melissa@euronet.be