arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gaat een Duitse kwakzalver de Noord-Koreanen redden"!?
by Bert De Belder Friday May 31, 2002 at 09:40 PM
bert.debelder@wanadoo.be

In het Terzake-item over Noord-Korea van vrijdag 31 mei kwam de Duitse arts Norbert Vollertsen uitgebreid aan bod. Daarmee gaat de VRT-propaganda tegen Noord-Korea voort in sneltreinvaart. Mogen wij hopen op nog enige objectieve informatie op onze (?) openbare (?) omroep?

In het Terzake-item over Noord-Korea van vrijdag 31 mei kwam de Duitse arts Norbert Vollertsen uitgebreid aan bod. Eerst toen hij in 1999-2000 in Noord-Korea "humanitair" werk deed voor kinderen getroffen door de hongersnood. Die was het gevolg van drie opeenvolgende jaren van natuurrampen (droogte en overstromingen). Maar de TV-kijkers kregen de indruk ingelepeld dat hongersnood logisch is in zo'n "hermetisch afgesloten land", waar de staat "de mensen blijft vertellen dat ze in een paradijs leven".

Even later zien we Vollertsen in Zuid-Korea. De man wil tijdens de wereldbeker voetbal zoveel mogelijk Noord-Koreanen naar het Zuiden helpen, dankbaar gebruik makend van de publiciteit die het voetbalfeest Korea geeft. Vollertsen vindt dat de Noord-Koreanen recht hebben op het kapitalisme van Zuid-Korea en China (sic), "met McDonald's en Coca-Cola". Een gezondheidsadvies van dokter Vollertsen! De man ziet het groots: via westerse landen wil hij een grote boot charteren om Noord-Koreaanse vluchtelingen via China naar Zuid-Korea te verschepen. Als uitschieter noemde Vollertsen CNN "de levensverzekering van de Noord-Koreaanse vluchtelingen"!

Hiermee is Vollertsen - die wegens het clandestien schieten van videobeelden voor propagandadoeleinden is verbannen uit Noord-Korea - niet aan zijn proefstuk. Op 14 maart was hij het brein achter de "vlucht" van 25 Noord-Koreanen via de Spaanse ambassade in Beijing. De man is een graag geziene gast van George ‘As van het Kwaad' Bush. Hij was te gast bij de ‘Commissie voor religieuze vrijheid' die de regering Bush op 24 januari organiseerde, en kreeg ook spreektijd op The Voice of America, de CIA-propagandazender.

Terzake toonde dan nog wat beelden van het bezoek van Zuid-Koreaanse ouderlingen aan familieleden in het Noorden, die ze al bijna 50 jaar niet hadden kunnen zien. Deze ontmoeting had plaats in het kader van de verbetering van de betrekkingen tussen Zuid- en Noord-Korea – iets wat de VS helemaal niet zint. Maar dat vertelt de VRT er mooi niet bij. Geen woord ook over de oorlog tegen Korea (1950-1953), de bezetting van het Zuiden door 37.000 VS-troepen, de weigering van de VS om na de wapenstilstand in Noord en Zuid vrije verkiezingen te laten doorgaan, het Ijzeren Gordijn dat Zuid-Korea en de VS hebben opgetrokken...

En waarom niets over de historische ontmoeting tussen de Zuid-Koreaanse president Kim Dae Jung en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il op 15 juni 2000 in Pyongyang? Daar werd een gezamenlijke verklaring ondertekend die verdere onderhandelingen richting uitwisseling en eenmaking mogelijk moet maken – wat door de VS op alle mogelijke manieren wordt gesaboteerd. In tegenstelling tot wat de VRT en andere westerse media willen doen geloven, wil Noord-Korea niets liever dan de hereniging van het land. Het stelt voor dat elk landsgedeelte daarbij zijn huidig systeem, kapitalisme resp. socialisme, kan behouden in een federatie. De Noord-Koreanen willen wel dat de VS-troepen worden teruggetrokken, dat ze hun 1000 kernwapens meenemen, en dat de meest repressieve wetten in het Zuiden worden afgeschaft. Is dat teveel gevraagd? En is het teveel gevraagd dat de (bijna) openbare omroep hierover objectief bericht?

aaargh!
by Peter Morlion Friday May 31, 2002 at 10:06 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Haha, de autoritaire communisten krijgen het moeilijk als blijkt dat mensen willen vluchten uit so-called communistische landen. Rechts wil de mensen buiten houden, maar geen probleem want links wil ze binnen houden. Mensen zouden al geen recht meer hebben om te vluchten volgens Bert De Belder.
Verder mogen we ook hier even de persvrijheid vergeten. Clandestien videobeelden maken is in Noord-Korea voor propaganda-doeleinden. Als Indymedia clandestien videobeelden zou maken over bv. politiegeweld zou ik niemand horen klagen.
Verder een vraagje: geloof je dat het zou lukken om Noord en Zuid in een federatie samen te brengen? Kom toch, de helft van de Noord-Koreanen vlucht naar het Zuiden (en je kan het hen niet kwalijk nemen). Ze zouden met plezier uw en mijn plaats ruilen. Ik zou niet in hun plaats willen zijn. Jij wel?

Tot slot word ik ziek en misselijk van de verdedigingen voor brutale dictaturen waar kinderen bv in scholen leren wat voor een wonderlijke man hun leider wel is. Indymedia België kampt hier met een serieus probleem (zie ook de tekst van Roos). Hier wordt toch ook niks gepost die het nazi-regime, Mussolini of het fascistisch regime van Franco goedkeurt?!

Naast de kwestie
by Bert De Belder Saturday June 01, 2002 at 05:22 PM

Beste Peter,
Het probleem met jouw reactie is dat je je nergens afvraagt in wiens belang de georganiseerde en gemanipuleerde vlucht van mensen uit landen als Noord-Korea, Cuba, Vietnam is, of in wiens belang het is dat clandestien geschoten videobeelden door tiepen als Vollertsen worden gevoederd aan CNN en de VOA.
geen recht zouden hebben om te vluchten. Dat is compleet anders - zelfs compleet tégengesteld - aan de kwestie om vluchtelingen uit onderdrukte en uitgebuite derdewereldlanden te helpen. Idem voor de kwestie van clandestiene videobeelden door Indymedia van flikkengeweld hier. Het gaat hier immers om tegengestelde klassenbelangen: de belangen van de gewone mensen, hun strijdbewegingen en hun regeringsvormen (socialisme), versus de belangen van de machtigen der aarde, hun onderdrukkingsapparaten en hun regeringen.
Een tweede probleem met jouw reactie is dat je niets zegt over de essentie van mijn betoog: dat alle Koreanen de hereniging van hun land willen, maar dat dit door de VS politiek en militair wordt belet; erger, dat de VS oorlog voorbereiden tegen Noord-Korea. Als jij liever je tijd verdoet met misplaatste vergelijkingen met Mussolini of Franco, dan is dat jouw zaak. Maar ik hoop dat je uiteindelijk in de huidige en komende oorlogen van het imperialisme wél de goede kant kiest!

iedereen is zelf verantwoordelijk voor wat hij/zij post op indymedia
by joeri Saturday June 01, 2002 at 06:56 PM
joeri@indymedia.be

Peter,

Indymedia.be werkt volgens een open publishing symsteem. Hierdoor kan iedereen die dat wil, artikels publiceren op deze nieuwssite. Wij werken niet volgens een redactisysteem zoals kranten of tijdschriften dat doen. Enkel in het geval dat een artikel of commentaar niet door de beugel kan (op
de een of andere manier, volgens afspraken die wij vastgelegd hebben)halen wij deze van de nieuwslijn.

Daarom is veralgemenen dat "indymedia.be" akkoord gaat met Berts artikel wat misplaatst. Bert De Belder vertolk hier zijn eigen mening, niet die van indymedia (al kan het wel zijn dat mensen van indymedia achter deze tekst staan, dat maakt ieder voor zich uit nietwaar?).

Bert De Belder behoort niet tot ons edito-team. Maar
zelfs wanneer medewerkers van het editoteam artikels posten, dan doen zijdat uit eigen naam, niet in naam van indymedia. En zoals eerder gezegd, iedere lezer van deze artikels is dan vrij en slim genoeg om zelf te oordelen
over een bepaald artikel.

groetjes
Joeri
medewerker imc-be edito-team

Beste Bert
by Peter Morlion Saturday June 01, 2002 at 08:41 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Beste Bert,
het probleem met mijn reactie is dat ze geschreven werd tijdens 'de blok', na een moeilijke dag en ik had ook net het artikel van Roos gelezen, dat volgens mij, en daar blijf ik bij Joeri, misplaatst was. (Ik heb wel niet gezegd dat dit artikel misplaatst was, dat is het niet!).
Ik weet zeker dat Westerse landen de vluchtelingen met alle plezier ontvangen en 'tentoon stellen' om te tonen wat voor een mislukking het communisme is. Daardoor worden deze mensen dubbel misbruikt: ze zoeken betere omstandigheden, maar vinden slechts landen die blij zijn dat ze vluchten. Verder willen die landen ze niet te veel geven.
Maar! Het Westen wil zo bewijzen dat het communisme niet kan lukken en leidt tot agrijselijke toestanden. Daar zijn ze verkeerd. Maar waar jij, Bert, zegt dat ze verkeerd zijn wat die toestanden betreft, zeg ik dat ze verkeerd zijn wat het communisme betreft. Die landen zijn noch communistisch noch socialistisch, laat staan een alternatief. Neen, ik zal niet toestaan dat mensen beweren dat dat het alternatief is waar ik voorstander van ben!
Gemanipuleerd zegt u? Eerder aangemoedigd, maar die mensen vluchten terecht. Hoedanook, mensen zullen die miserie niet ontvluchten enkel en alleen omdat ze erdoor aangemoedigd worden. Zeg me dan trouwens eens hoe die vlucht gemanipuleerd wordt? Het woord 'reality-check' komt echt in me op.
In wiens belang de clandestien geschoten videobeelden zijn? Wel dat is ambigue: enerzijds voor het liberale kapitalisme (i.t.t. het staatskapitalisme, niet tot het communisme!), maar anderzijds ook voor die mensen daar, jaja 'het volk'! Want mensen moeten weten hoe het daar aan toe gaat. Nogmaals, als jij daar wil gaan wonen, met alle plezier, maar ik wil hier werken een ander alternatief, en over mijn lijk dat het er zo een wordt!

"geen recht zouden hebben om te vluchten. Dat is compleet anders - zelfs compleet tégengesteld - aan de kwestie om vluchtelingen uit onderdrukte en uitgebuite derdewereldlanden te helpen."
Dat moet je me eens uitleggen, want ik snap de zin niet helemaal. Wel denk ik dat mensen die hun hebben en houden achterlaten en naar het onbekende vluchten nogal gedreven moeten zijn. Het moet dus wel redelijk erg zijn, denk je niet? Ik denk niet dat ze zouden wegvluchten van het 'socialistisch paradijs'.
Over klassenbelangen: de gewone mensen versus de machtigen der aarde. Denk je dat leider Kim Jong Il een arbeider is? Is hij ook niet een van de machtigen? (zie citaat van Lenin hieronder).

Ik heb inderdaad niks gezegd over 'de essentie' van je betoog. Ik vind ook wel dat Noord en Zuid terug samen zouden moeten, of dat familie en vrienden op zn minst heen en weer zouden moeten mogen reizen (vergeef me de zinsconstructie). En ik weet dat de VS dat niet graag zien, ik vind dat ook schandalig.
Wel vind ik dat je je dan bij die essentie moet houden, steun het volk, maar niet die barbaarse regering (aan beide kanten ja!).
Ten slotte, dictaturen vergelijk ik met dictaturen, en ik vind dat zeker niet misplaatst.

"Maar ik hoop dat je uiteindelijk in de huidige en komende oorlogen van het imperialisme wél de goede kant kiest!"
Onrustwekkende opmerking vind ik dat! Kan je nu nog beweren dat je anti-militarist bent? Of geldt dat enkel voor het geweld van één kant?
Als er oorlog komt zal ik inderdaad de goede kant kiezen: die van het volk, en niet van een regering die de arrogante pretentie heeft dat volk te vertegenwoordigen, terwij ze haar de dood in jaagt. Dat doen alle regeringen, links of rechts.

PS: een klein detail misschien, maar voor mij belangrijk. Je hebt het over "regeringsvormen (socialisme)". Laten we niet vergeten dat Marx ook tegen de staat was (bv. "arbeiders hebben geen varland") en ik citeer ook graag Lenin: "De staat is een machine voor de verdrukking van een klasse door een andere".
Wat nu gedaan?


Joeri, ik wil niet dat Indymedia het open-publishing systeem verandert. Ik veralgemeen dit artikel ook niet naar Indymedia. Wel vind ik dat Indymedia met het probleem zit dat het vaak in eindeloos gediscussieer ontaardt mbt pro of tegen Stalin (e.a.). Ik denk niet dat dit vele onafhankelijken (is niet gelijk aan anarchisten!) aantrekt. Maar verder kan ik leven met dat probleem. Nogmaals, het was gisteren laat en ik was moe. Mijn verontschuldigingen.

Peter

Marx, Lenin en de staat
by Bert De Belder Sunday June 02, 2002 at 04:01 PM

Beste Peter,
Met de half weggevallen zin over vluchtelingen wilde ik zeggen: jij hebt het over het recht te vluchten als een neutraal gegeven - ik probeer het een klasseninhoud te geven: reële onderdrukking en uitbuiting ontvluchten enerzijds, of in de val trappen van de westerse propaganda (en daartoe gedreven worden door economische moeilijkheden grotendeels toe te schrijven aan westere bemoeienissen, zoals embargo) anderzijds.
Maar laten we Marx en Lenin nemen. Marx was tegen de staat, met één levensbelangrijke toevoeging: tegen de bùrgerlijke staat. Met de Commune van Parijs zag Marx heel duidelijk in dat de georganiseerde arbeidersklasse een eigen apparaat nodig heeft, een eigen staat, om het verzet van de van de macht verjaagde klasse te breken. Vandaar dat Lenin inderdaad zie: "De staat is een machine voor de verdrukking van een klasse door een andere." Waarmee Lenin bevestigde wat Marx al ontwikkelde: ook de arbeidersklasse heeft een staat nodig om de klasse van de bourgeoisie te onderdrukken, want hun verzet zal niet smelten als sneeuw voor de zon eenmaal ze hun macht kwijt zijn, wel integendeel. Wat ons weer bij Noord-Korea brengt: het is normaal, en zelfs broodnodig, dat een socialistisch land dat omsingeld en bedreigd wordt langs alle kanten - niet in het minst door 37.000 VS-troepen en 1000 kernwapens in Zuid-Korea, een uit de kluiten gewassen staatsapparaat en leger heeft om zijn socialistisch systeem te kunnen verdedigen.

HOE LANGER HOE MEER VLAAMS BLOK PRAAT OP INDY??
by BOSVOS Monday June 03, 2002 at 01:55 PM

Is het jullie al opgevallen, ... het is alsof het Vlaams Blok de indymedia site heeft overgeneomen.
De ene anti-communistische haat-mail na de andere. Op de Vlaams blok website vind ge minder flauwekul.

Ge moet ook niets van de zaak kennen om hier U extreem rechtse mening te ventileren zie ik. Die redactie van Indymedia laat gewoon alle flauwekul staan.

Peter, in Zuid Korea is een grote beweging voor de hereniging. De enige reden waarom die er niet komt is Bush en zijn 50.000 militairen in dat land. Die zijn verantwoordelijk voor jaarlijks een aantal duizend verkrachtingen in Zuid Korea.

Maar in U NAZI kopke kan zo niest niet denk ik.
Alleez indy vervoegt de rangen van algemene anti-communistische hezte....
Goe bezig zou ik zo zeggen.

De maskers vallen
by A. Monday June 03, 2002 at 04:00 PM

Alles wat afwijkt van de partij-communistische-lijn is plots extreem-rechtse propaganda. Ik vraag me soms af waarom ik nog probeer met jullie te discussiëren.
Ik pik het echt wel niet langer dat jullie het monopolie op het begrip communisme opeisen.
Ik ben een communist en daar ben ik fier op, en ik zal als communist blijven vechten tegen alles wat mijn en andermans/vrouws (weliswaar grotendeels nog te verwerven)vrijheid en streven naar een gelijkwaardige niet-hiërarchische maatschappij probeert te beknotten op gelijk welke manier.
Het mag duidelijk zijn dat elke staat daarbij hoort, evenals elke autoritaire organisatie...

allez A, in U kruis gepakt?
by BOSVOS Monday June 03, 2002 at 04:33 PM

Allez A, voelt ge U in U kruis gepakt omdat iemand durft zeggen dat ge argumenten gebruikt die zelfs de liberalen niet durven gebruiken.

Peter diene zegt gewoon : Noord Korea = Nazi regime.
En den A die vind dat allemaal OK. Moe kunne,... Den A die noemt da afwijken van de communistische lijn.
Allez A.... Gij hebt goed U geschiedenis boekskes gelezen.
Die Noor Koreanen die zijn inderdaad bezig met alle Joden te vergassen, al hun buurlanden binnen te vallen, ...
Dat is heel waar.

Ge hebt gelijk A, ge kunt uzelf niet communist noemen en tegelijk spuwen op al die mensen die proberen het communisme waar te maken. ZO werkt marsjeert dat niet A; zo marsjeert dat nie.

Tja
by A. Monday June 03, 2002 at 04:50 PM

Ik heb u op een andere discussie al gezegd dat ge de bijdragen van verschillende mensen moet uit elkaar houden.
Ik spuw niet op het volk. ik spuw wel op mensen zoals jij die zich menen in de plaats van het volk te kunnen zetten en het beter weten dan het volk. Of moet ik nog wat 'communistische' leiders citeren.
Neen, bosvos, zo werkt dat niet inderdaad. Lees jij je geschiedenis maar eens opnieuw en kijk maar eens naar de oorsprong van de georganiseerde arbeidersbeweging...

Wie denk er hier in wie zijn plaats
by Bosvos Monday June 03, 2002 at 05:08 PM

Zeg A, ik ben geen commaneuker, maar gij kunt er anders wel wat van.

Vind ge het nu Ok of niet dat Peter Korea vergelijkt met Nazi Duistland en elders zegt dat die van PVDA beter maar naar Vietnam kunnen vertrekkken en er blijven.

Ik kan alleen maar begrijpen dat ge het best OK vind en dat ge dat zelf ook denkt. Anders zoud ge toch niet kwaad zijn als ik tegen Peter zeg dat dat Blok praat is.

En citeer eens wat communisten A
citeer eens Kim die tegen het confucianisme (blind geloof in de leider) in zijn partij van leer trekt.
of Stalin die tegen zijn persoonsverheerlijking van leer trekt.

Moette gij zeker doen A, echt doen.... Als ge er bij verteld wie, wa, hoe, waar, kan da wreed intressant worden.

En zeg niet dat ik denk in de plaats van de mensen. Gij zijt het die spuwt op wat de mensen proberen te realiseren. En daarbij vind ge het geen probleem dat mensen dezelfde platte argumenten gebruiken als die van Bloik.
Ik zeg, laat ze in Korea, China, Vietnam, Cuba, .... maar proberen, elk op hun probleem.
Maar gij gaat die mensen van hier een de les spellen..
Misschien da dergelijke demagogie verf pakt bij de studenten op de UNIV, maar niet bij de deze zulle.

euhm...
by suppur Wednesday June 05, 2002 at 02:09 PM


Dat was ik die zei dat de Rode Jeugd voorgoed naar Vietnam mocht. Inderdaad: ik. niet Peter.

Trouwens, hou uw Vlaams Blok insinuaties hier maar buiten. Zoals je merkt is dat niet echt een positieve bijdrage aan het debat.

Trouwens, aan jouw discussiestijl te lezen moet jij zeker niet onderdoen. Integendeel...

oh wacht, ik heb nog een mooi citaatje. kwestie van alle puntjes op de i te zetten. sorrie voor de zere tenen, maar alsjeblieft, verlies je gevoel voor humor niet en leer uit je verleden. Het citaat kan je plaatsen naast de uitmoording van de 'Kulakken', waarbij 14,5 miljoen mensenlevens werden opgruimd (staat netjes).

"Thank you, the convalescence is going wonderfully well. I'm confident that the crushing of the Kazan Czechs and White Guards, als well as the kulak bloodsuckers who are supporting them, will be carried out with exemplary lack of mercy. With passionate greetings."
(Lenin in een brief aan Trotsky)

En nog eentje, maar dan uit 'het veld':

"But I'm not guilty of anything!"
"No one here is guilty of anything."
"But why, then?"
"Just because."
(over de reden waarom mensen soms uitgemoord moeten worden in naam van het volk)

historische groeten,
suppur

suppur
by de ronny Wednesday June 05, 2002 at 02:18 PM

Suppur, surf eens naar http://www.vlaamsblok.be.
Misschien hebben ze daar een forum waar je je rotzooi kwijt kan.
En kom nooit meer terug, aub.

Goed schaapje
by A. Wednesday June 05, 2002 at 06:44 PM

Braaf geblaat. Zo kan ik ook nog wel een anti-fascistische Louis Michel of Jacques Chirac citeren.
Jongen toch... Het is maar dat ik niet veel tijd heb (ja, sommige anarchisten werken...)^of je kreeg meteen de volle lading.
Ik beloof je ze overigens nog wel eens.

Trouwens
by A. Wednesday June 05, 2002 at 06:49 PM

En trouwens, Ronny, als jouw geweer op mij of een andere crypto-bourgeois gericht staat, dan hoop ik het niet eens meer, maar weet ik dat je slecht zal slapen.
Dat geldt overigens voor alle mensen hier die denken dat het een computerspelletje is.

nikske
by de ronny Wednesday June 05, 2002 at 10:17 PM

Ik zal er geen geeuwtje voor laten, onnozel manneke.

sorrie mensen...
by suppur Thursday June 06, 2002 at 02:02 PM


Maar er werden citaten gevraagd. Me just the messenger.

Ronny, laten we het eens over de onderwerpen hebben waarover jij het wil hebben. Dan moeten we misschien niet verbannen worden naar http://www.vlaamsblok.be
Hoe komt het trouwens toch dat er bij elk intellectueel iets hoogstaanderder debat waarin een fikse discussie ontstaat mensen beginnen te verwijzen naar het Blok?

Dus Ronny, waarover wil jij het hebben?

bye,
suppur

Jonges jonges
by Tijl Muilenspiegel Wednesday June 26, 2002 at 11:19 PM
-

Los van de discussie of dat dit stuk nu wel of niet ok is, heb ik toch mijn twijfels over de discussiemethodes van sommigen... Peter al ne blokker: ge kunt proberen en laag vallen maar dit nog van een veel lager allooi. Ik doe het ook nie, maar discussieer verder in plaats van het op de man te spelen!

ArrrribA

zeveraars
by rebel warrior Thursday June 27, 2002 at 10:17 PM

sorry ma ik krijg het echt op mijn zenuwen van al die communistjes die direct naar 'rechts' verwijzen als er iemand commentaar heeft, ik hoop dat er nog communisten bestaan die hun kritiek beter kunnen onderbouwen.
ik heb bijvoorbeeld nog geen reactie gezien op de citaten die zijn aangebracht door suppur, behalve dan weer een dwaze reactie van ronny die er eigenlijk niks mee te maken had.
geef toch gewoon toe dat behalve misschien voor cuba, de communistische regimes nie werk(t)en en da heeft niks te maken met propaganda van het westen maar alles met de leiders van die landen.