arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ben ik een fundamentalist en een terrorist?
by han Soete Friday May 31, 2002 at 02:18 PM
han@indymedia.be

Als ik De heer Leman moet geloven dan ben ik rabiaat fundamentalist. En volgens de staatsveiligheid en de Europese commissie ben ik een terrorist

Pater Leman is geschandaliseerd. "In de Molism gemeenschap zijn er mensen die vinden dat deze maatschappij corrupt is." Erger nog : "er zijn ook moslims die vinden dat zij in dit land gediscrimineerd worden." (Radio 1, vrijdag 31.05.02) Schandalig vind Leman het dat Moslims dergelijke dingen luidop durven denken. Voor Pater Leman zijn het Fundamentalisten en ze moeten gestopt worden.

Maar mijnheer Leman, die mensen hebben gelijk. Deze maatschappij is corrupt, corruptie vormt de kern van deze samenleving. Het heeft een andere naam : "Winst", en er zijn spelregels voor bedacht. Maar uitbuiting, verrijking op de rug van iemand anders, lobby werk, .... zijn de basisregels.

Maar mijnheer Leman, die mensen hebben gelijk. Het racisme is structureel in deze samenleving. Het meest elementaire democratische recht namelijk de deelname aan de verkiezingen word aan duizenden mensen ontzegt. In Antwerpen wordt het recht op vrije meningsuiting ontzegd aan duizenden mensen, omdat ze het Palestijnse volk willen steunen.

Maar mijnheer Leman al ben ik dan volgens U een fundamentalist, ik ben niet eens gelovig. En toch mijnheer Le Man moet ik volgens U "gestopt worden", omdat ik mijn mening luidop durf te verkondigen.
Ik moet volgens U gestopt worden, omdat ik opkom voor een andere wereld, een wereld zonder corruptie en zonder racisme.

Maar U krijgt gelijk mijnheer Leman, want ook de staatveiligheid bespied mij en houd mij in de gaten. Want sinds 11 september ben ik voor de Europese comissie als anti-globalist een terrorist in wording. (persconferentie commissie oktober 2001)
Sinds 11 september is "Afghanistan, middeleeuws en achterlijk en verdienen niet beter dan bommen op hun kop" (Olivier Deleuze, Ecolo, Radio campus, 29.05.02)
En sinds gisteren mag de staatsveiligheid mijn e-mail, website bezoek, .... legaal in de gaten houden, want ik ben een anti-globalist en ik heb Moslim vrienden.

U kan het dus maar beter geweten hebben Mijnheer Leman
Volgens U defintie ben ik een Fundamentalistich terrorist die moet gestopt worden.
Maar Mijnheer Leman, we zijn met zo veel, miljoenen syndicalisten vinden het systeem corrupt, tienduizenden betoogden tegen racisme en voor gelijke rechten, een half miljoen kwamen op straat in een witte mars tegen de corruptie en het klassengerecht, .....

Met wie gaat U beginnen Mijnheer Leman?
Waar gaat U eindigen Mijnheer Leman?

pallieterke gelezen
by bie Friday May 31, 2002 at 02:41 PM
bijbels@hotmail.com

Het lijkt wel of iemand recent het pallieterke heeft gelezen en op dezelfde badinerende toon meent een aanval te moeten plegen op Johan Leman. In menig Vlaams Blok-boekje wordt ook smalend gedaan over 'Pater Leman'. Zijn stijl is ook de mijne niet maar wie hem volgt weet dat hij al heel wat waardevolle dingen heeft gedaan in zijn lange. Beetje flauw om nu een paar uitspraken van hem op flessen te trekken...
Er is zinvolle kritiek te leveren op het centrum Leman en op zijn visie op integratie, maar die heb ik hier nog niet gelezen.

?!?
by I Friday May 31, 2002 at 03:28 PM

olivier deleuze, zo'n uitspraak?!?

Bedankt Han
by Libby Friday May 31, 2002 at 03:34 PM

Ik heb me ook al de hele dag lopen ergeren, de welweters zijn weer bezig hoor. Wie niet gewillig wil assimileren is per definitie een integrist van één of andere soort en dus ook een potentiêle terrorist, we gaan toch geen onderscheid maken zeker. Gooi alles maar op één hoop. Als ze zo voortdoen draag ik, als overtuigd vrijzinnige, voor eind volgende week de sjaal, puur uit averrechtsigheid.

De Leuze, ...
by han Friday May 31, 2002 at 03:50 PM

Je kan nog eens naar De Leuze luisteren als je dat wil.

http://clients.loudeye.com/imc/belgium/ae56.ram

Porgramma van een aantal indymedia medwerkers dat ook Radio Campus komt en te beluisteren valt op deze website.
Meer dan de moeite waard trouwens.
Alter Echo noemt het programma.

Doen Bie.....
by han Friday May 31, 2002 at 04:20 PM

Als die zinnig kritiek te maken valt moet je dat doen Bie, echt waar.

Je bent niet de eerste die me erop wijst dat ik aan anti-politiek zou doen. Maar het is wel de eerste keer dat men mij zegt dat ik het blok zou napraten.

Het zou me trouwens verwonderen.

Maar het probleem met je redenering is Bie, dat het Blok op die manier het alleen recht krijgt toebeteeld van de oppositie.

En het is waar, ik heb bijzonder weinig of geen vertrouwen in de huidige politiek. Als ik De Leuze hoor over Afghanistan dan ... geloof ik gewoon mijn oren niet. "Een middeleeuws regime dat niet betert verdient dan bommen".

Is het met die ordewoorden dat ECOLO naar de verkiezingen trok?

Bovendien Bie ....

Ga ook eens in op mijn kritiek.

Want hij is niet badinerend, ... ik was gewoon geschakeerd toen hem op de radio hoorde.

ter zake
by guido Friday May 31, 2002 at 04:22 PM

gisteren zaten leMan en Coveliers in Ter Zake en ze konden het goed vinden met elkaar.
LeMan: "als ze naar hier komen dan moeten ze zich aanpassen." "Ze moeten een beetje pulralistisch zijn."
We hebben dringend een echt centrum tegen racisme nodig. De racismebestrijding in Vlaanderen staat nog in pre-embryoale fase.
ER IS HIER GEEN RACISMEBESTRIJDING! WEL HET VOORTDUREND ZWARTMAKEN VAN MOSLIMS!

alstublieft Han...
by bie Saturday June 01, 2002 at 04:55 PM
bijbels@hotmail.com


Ik ga volledig akkoord dat we de oppositie en de kritiek op de regering niet alleen aan het Vlaams Blok mogen overlaten. Maar het moet wel gefundeerde kritiek zijn en niet een intellectueel oneerlijk verhaal. Mijn commentaar ging dus niet over het feit dat er kritiek werd geleverd maar over de manier waarop!

Ik denk wel eens vaker als ik bijdrages op deze site lees: Stelletje oude wijven, het is ook nooit goed (vb: de zinnekesparade moet politieker worden, waar halen ze het?). Waar is de toon van Bill Hicks of Michael Moore? Moet het altijd zo negatief zijn? Maar dit geheel terzijde!

Ik voel me (alweer)in de vreemde positie om Leman hier te zitten verdedigen maar kort even dit. Johan Leman werd in Wereldwijd geïnterviewd over zijn wereldbeeld en gaf als commentaar bij enkele foto's het volgende:

"In dit beeld wordt even uitdrukkelijk over niet-materiële waarden gesproken als in het eerste. Ik zie in deze combinatie van kleur, graffiti en speelse vitaliteit een uitgesproken verzet tegen het kapitalisme. In die zin drukt het beeld ook een krachtige spiritualiteit uit, al weet ik dat de jongeren in kwestie dat wellicht zo niet willen benoemen. Dit is duidelijk hun manier om ervaringen van eenzaamheid en zinloosheid uit te drukken én te overstijgen.'

Wat u vooral aanspreekt, is het feit dat deze jongeren zich niet neerleggen bij de feiten?

'Inderdaad. Het enige waarbij een mens zich mag neerleggen, is bij het feit dat we zelf het einddoel van onze inzet niet zullen realiseren. Je bent een fragment in een groter geheel, in een beweging die streeft naar een betere wereld. Meer niet, maar ook niet minder. Ik heb geweigerd me neer te leggen bij het groeiende racisme, maar ik weet dat er nog racisme zal zijn op de dag dat ik het Centrum verlaat. Daarmee kan ik leven. Ik heb intussen wel mijn steentje bijgedragen aan het opzetten van een wettelijk kader dat het voor racisme moeilijker maakt om in onze samenleving te gedijen. Er is dus iets positiefs gebeurd.'" (Wereldwijd, maart, april 2001)


Het is met die achtergrond dat zijn verdediging van het pluralisme moet gezien worden. In een fundamentalistisch regime net als in een extreem-rechts regime zou een website als Indymedia niet bestaan. Alleen al daarom moeten we ons tegen fundi's verzetten. Daarnaast wil ik mijn pleidooi (dat ik al eens vaker heb gevoerd, zie mijn reactie op M31, nieuwe lading anti-democratische maatregelen...) herhalen voor meer middelen voor die overgrote meerderheid van moslims die op een verdraagzame manier hun geloof belijden.

Maar als regelmatige bezoeker van deze site begin ik mij wel af te vragen wat dan wel een goede houding is tegenover migranten zonder racist te worden genoemd. Ondertussen is de term integratie beladen geworden. Hebben we verwachtingen voor nieuwkomers in onze samenleving, en zoja de welke?

Ik kan alleen zeggen wat ik vind en dan ik benieuwd naar de reacties daarop. Geen grote theorieën over assimilatie, integratie, asimilatie maar concrete voorbeelden graag!
Mijn visie wordt natuurlijk bepaald door waar ik woon, wat ik in mijn beroepsleven doe, wie mijn vrienden zijn, etc.. Nu ben ik op mijn privacy gesteld maar enkele elementen wil ik wel blootgeven omdat ze noodzakelijk zijn om mijn discours te plaatsen. Ik woon in een migranten buurt in BXL (met heel veel plezier), ik studeer al 7 jaar Arabisch en heb een diploma islamologie, ik heb in het Midden-oosten gewoond en ik heb een tijd Nederlands onderwezen aan migranten in een half dozijn Brusselse gemeenten. Niets van dit alles geeft mij ook maar enige autoriteit om over migranten of moslims uitspraken te doen, dat weet ik, maar ik lees hier wel meer dingen die geschreven zijn ongehinderd door enige kennis van zaken...

Ik verlang van iedere inwoner van dit land (oud of nieuw)dat hij de wet respecteert (enige burgerlijke ongehoorzaamheid niet te na gesproken, leve bomspotting!). Ik krijg echt het schijt van mensen die zich boven de wet stellen, jeweetwel, van mensen die vinden dat zij niet in de rij moeten staan bij de post, of mensen die het absoluut niet nodig vinden om hun afval te sorteren en op de juiste dag buiten te zetten, dikke BMW's voor wie snelheidsbeperkingen en rode lichten niet gelden. Maar dat valt nog in het niets bij wat ik vind van echte corruptie in OCMW's en Huisvestingsmaatschappijen, van klassejustitie. Witteboord-en andere criminaliteit staan voor mij op gelijke voet. Ook de straatcriminaliteit wil ik niet door de vingers zien. Ik zou wel eens willen weten wie het wel prettig vind een ingeklopt autoruitje te hebben, wie wel met plezier onder bedreiging van een wapen zijn portefeuille afgeeft,welke vrouw het wel fijn vindt door een wildvreemde bepoteld te worden. Wat heeft dit nu met migranten te maken? Niets, dat is mijn hele punt. Het kan mij niet schelen wie al die dingen doet, ik vind gewoon dat ze ermee moeten ophouden!

Maar de wet respecteren kan alleen maar als je op een of andere manier invloed kan uitoefenen op de wetgevende macht en het bestuur. Stemrecht op alle niveaus is een vanzelfsprekendheid. Bovendien moeten alle groepen in de samenleving zo goed mogelijk worden vertegenwoordigd.

Het pluralisme dat onze samenleving kenmerkt wordt door de wet beschermd en moet dus in die zin gerespecteerd worden.

Als voormalig lesgever Nederlands weet ik dat de bereidheid om de taal te leren enorm groot is zowel bij 'oude' migranten als bij nieuwkomers. De enige mensen die het slachtoffer zijn van hun gebrekkige kennis van de taal zijn de mensen zelf. Zolang er wachtlijsten zijn voor Tweedetaalonderwijs is de kritiek op de taalachterstand van migranten belachelijk.

De wet en de taal, ik was lang bereid om het daarbij te houden. Hoe mensen zich kleden, wat ze eten, waar ze in geloven, wat ze in hun vrije tijd doen is hun privézaak. Expats in het buitenland doen ook net waar ze zin in hun ghetto's. Ik hoor het zovel mensen zeggen, wij moeten ons ook aanpassen als we naar daar gaan, ik moet de eerste aangepaste toerist nog ontmoeten...

Het migrantenbeleid (amper een decennium oud in
België,laat ons dat toch niet vergeten)heeft te lang het droomvoorbeeld van de geassimileerde migrant gekoesterd. Moslimmeisjes zonder hoofddoek, met diploma en een perfecte kennis van het Nederlands, het liefst nog met een Antwerps accent, aangepaster kan niet. We wilden migranten in onze verenigingen, in de scouts, in het hele middenveld maar we wilden geen migrantenmiddenveld! En daar wringt het schoentje alles kon en mocht op ONS inititatief op onze voorwaarden, als het in ons kraam paste.
Daar zijn we van aan het afstappen denk ik. Vorig jaar nog organiseerde Johan Leman (hier zijn we weer, ik ben echt allesbehalve een fan hoor!)nog een colloquium over actief burgerschap waar ook Tareq Ramadan (mijn stokpaardje) iets kwam zeggen. Centrale vraag was er wat zo'n actief burgerschap inhoudt, het is een moeilijke vraag.

We komen nogal snel op het gevaarlijke terrein van de burgerzin en de overlast en de zware woorden als 'respect voor de publieke ruimte'. Wat ik uit mijn vele gesprekken met mijn studenten heb geleerd, is dat mijn zorgen ook de hunne zijn. Iedereen wil een leefbare stad. Het is onterecht een bezoedelde term geworden maar ik laat hem door geen enkele rechtse klootzak afnemen!

Ik wat losse ideeën geformuleerd die passen in mijn kijk op de wereld. Ik nuanceer graag mijn standpunten als ik iets meer tijd heb maar ik wacht ondertussen graag wat commentaar af.