arch/ive/ief (2000 - 2005)

« Vietnam 2002 » Internationale Jongerenbrigade vertrekt deze zomer naar Vietnam
by Sara Vanobbergen Thursday May 30, 2002 at 02:18 PM

Deze zomer gaan 100 jongeren, uit België, nederland, GB, Spanje, Cuba,... op solidariteitsreis naar Vietnam. Van 7 tot 29 juli zullen ze het land ontdekken, via bezoeken aan bedrijven, universiteiten,... ze zullen er ook een week vrijwilligerswerk verrichten!

Een honderdtal jongeren tussen 16 en 30 jaar, bereiden zich voor om in juli 2002 naar Vietnam te trekken. Er zijn reeds 77 Belgen ingeschreven. Deze groep zal versterkt worden door een dertigtal jongeren uit Nederland, Spanje, Groot-Brittannië,…

Meer dan 100 jongeren die naar een derde wereldland gaan uit solidariteit! Waarom doen ze dat?

De brigade wil vooral zijn steun betuigen aan Vietnam. We begeven ons naar Vietnam op het moment dat Bush zijn oorlogsdreigingen aan de ganse wereld uit. We denken dan ook dat de Vietnamezen ons veel kunnen leren over hun bevrijdingsstrijd.

De meeste van de deelnemende jongeren namen in het najaar van 2001 deel aan de organisatie van de manifestaties tegen de toppen tijdens het Belgische voorzitterschap van de EU in Gent en Brussel, of namen deel aan de manifestaties in Praag, Seattle, Genua, Barcelona…. Ook vandaag komen die jongeren opnieuw op straat in Berlijn, of Caen, tegen het bezoek van Bush! We betogen om de Palestijnen te verdedigen! Overal komen jongeren op voor een andere wereld. Zij zijn op zoek naar alternatieven. Landen als Cuba en Vietnam proberen een andere maatschappij op te bouwen.
Het is daarom dat Bush hen als vijandige staten bestempelt. En het is daarom dat we het nodig achten deze landen onze steun te betuigen.

Het initiatief voor deze reis kadert in de campagne "Chénge the World" van de jongerenbeweging van de Partij van de Arbeid van België. 5 jaar geleden reisden we met 124 jongeren naar Cuba… deze zomer willen we Vietnam ontdekken.

Als we spreken over onze steun betuigen, dan willen we dat daadwerkelijk doen! Gedurende 8 dagen zullen we vrijwilligerswerk verrichten aan de Ho Chi Minh weg. Deze weg in aanbouw moet het Noorden van het land met het Zuiden verbinden, over een afstand van 1600km. Het is een betekenisvolle hulp aan de economische ontwikkeling van dit derde wereldland.

Ten derde zal het ook een vredesmissie zijn. In oktober 2001, bij het begin van de oorlog tegen Afghanistan, heeft Vietnam zich officieel tegen de bombardementen uitgesproken. We mogen niet vergeten dat dit derde wereldland zelf, minder dan 25 jaar geleden de laatste Amerikaanse bom op haar grondgebied ‘ontvangen' heeft. We willen getuigenissen verzamelen van de dramatische gevolgen die vandaag nog in Vietnam merkbaar zijn.

De jongeren die meegaan op reis zijn erg verscheiden: mannen en vrouwen, Belgen en migranten, Franstaligen en Nederlandstaligen (en Engelstaligen,…), arbeiders en studenten,… jongeren die actief zijn rond de privatisering van het onderwijs, of rond de Palestijnse kwestie, rond de ongelijkheid in de wereld, of in de strijd tegen extreem-rechts … komende uit Brussel, Luik, Charleroi, Gent, Antwerpen … uit België, Nederland, Spanje, Groot-Brittannië,…

We staan ook allen klaar, om jullie meer in detail toe te lichten, wat deze jongeren, in 2002, ertoe aanzet een solidariteitsreis met een land als Vietnam te ondernemen.

Voor meer inlichtingen, aarzel niet contact op te nemen met Vanobbergen Sara, Wondelgemstraat 184, 9000 Gent – 0485/623.506 – Saarvanobbergen@hotmail.com

sorry, foutje in e-mail adres
by sara vanobbergen Thursday May 30, 2002 at 02:28 PM

Vergeet die spatie die ik ertussen gezet heb. Dit zou beter moeten gaan: Vietnam2002@swing.be!!