arch/ive/ief (2000 - 2005)

Station-aktie tegen de privatiseringen van de spoorwegen
by Attac (posted by han) Thursday May 30, 2002 at 01:01 PM

Met moet niet steeds met een grote groep zijn om een geslaagde aktie te voeren.Met 6 Attac-activisten verzamelden we 'illegaal'aan de achterkant van het treinstation te Brugge.

Station-aktie tegen de privatiseringen van de spoorwegen

Met moet niet steeds met een grote groep zijn om een geslaagde aktie te voeren.Met 6 Attac-activisten verzamelden we 'illegaal'aan de achterkant van het treinstation te Brugge.Twee activisten waren verkleed als 'kapitalist met een grote sigaar',omringd door actievoerders,uitgedost in ons bekende Attac-shirt en een Attac-vaandel.We gingen'illegaal' door het station naar de voorkant.We deelden er 'illegaal' 700 "aandelen uit van het geprivatiseerde spoor"aan de treinreizigers.


Als volleerde zaakvoerder(ster)s) beloofden de actievoerders'grote winsten' uit dit aandeel en raadden de ontvangers aan het pamfkletaandeel bijzonder goed te lezen.
Inderdaad illegaal,want, want op ons schrijven naar de NMBS-directie om onze ludieke actie aan te kondigen, kregen we de melding dat de NMBS niet wenste'geassocieerd te worden met 'satires die een aantal van haar klanten voor het hoofd zou kunnen stoten.Hierop richtte Attac-Brugge een brief aan de NMBS-directeur waarbij verwezen werd naar 2 arresten van de Raad van State die bepalen dat het uitdelen van vlugschriften met niet-commerciéle inhoud,niet mag belemmerd worden.Zo illegaal was onze aktie dus ook weer niet.En na een uur van uidelen was er dan ook nog géén politie te bespeuren.
In de brief naar de NMBS vermeldden wij trouwens een kortgeding te zullen inspannen als ze de beslissing niet wilde herzien.De vrees van de NMBS-directie was ongegrond.Niemand van de treinreizigers nam aanstoot aan de actie.
Velen vergenoegden zich zelfs in het ironische en tegelijk nuttige van de actie.We hebben vreedzaam kunnen afsluiiten in het histirische Brugge.
De actie werd gevoerd in aanwezigheid van enkele journalisten van de schijvende pers en onder de camera van de lokale televisiezender Focus.
De actie kaderde in de nationale campagne tegen de uitverkoop van de overheidsdiensten,die Attac deze maand voert.
De strijd wordt verder gezet.



Attac Brugge