arch/ive/ief (2000 - 2005)

Politie intimidatie tegen Palestina platform in Antwerpen
by han Wednesday May 29, 2002 at 06:40 PM
han@indymedia.be

De federale politie startte een administratief onderzoek naar de organisatoren van de betoging voor Palestina in Antwerpen op 8 juni. Nochtans kregen de organisatoren van het stadsbestuur nog steeds geen bericht over het al dan niet toelaten van deze betoging.

Deze namiddag bracht de wijkagent een bezoek aan het comité dat op zaterdag 8 juni in Antwerpen een betoging voor Palestina wil organiseren.
Josephine Marcussen van het Palestinaplatform noemt dit bezoekje zonder meer intimidatie.

"Formeel kregen we van het stadsbestuur nog geen nieuws over het al dan niet toelaten van de betoging op 8 juni, nochtans telefoneer ik elke dag met vraag naar meer nieuws. Toen de wijkagent in de Patriottenstraat aanbelde was daar wel een beetje paniek. Zelf was ik daar niet, het een lokaal waar verschillende organisaties gehuisvest zitten en dat wij als postadres mogen gebruiken. De agent wist te vertellen dat het om een onderzoek van de federale politie ging om na te gaan wie er affiches verspreid van de betoging. Dat is natuurlijk zeer vreemd, want op de aanvraag voor de betoging staan de namen en de adressen van de organisatoren.

Je kan dat toch niet anders dan intimidatie noemen, we krijgen geen bericht over de toelating van de betoging, maar men opent wel een administratief onderzoek naar de mensen die de affiches verspreiden.

De politiek van het Antwerpse stadssbestuur begint wel zeer sterk te gelijken op de politiek van Israël. Men zegt dat men het probleem niet wil importeren, maar men doet precies het omgekeerde natuurlijk.
Mensen die zich willen uitdrukken voor Palestina mogen niet betogen. Men ontneemt gewoon een hele groep zijn recht op vrije meningsuiting.
Eigenlijk is het nog erger want niet alleen mogen we niet betogen nu gaat men ons ook criminaliseren. Men doet alsof wij een marginaal groepje zijn dat uit is op rellen, maar het omgekeerde is waar, dat zie je toch aan de lijst van mensen en organisaties die oproepen voor de betoging.

Wij willen de problemen in Palestina op de agenda plaatsen.
En nu reduceert men alles tot een veiligheid probleem. De media spelen daar natuurlijk een belangrijk rol in.
Maar is toch ook wel iets mis met zogenaamde linksen en progressieven. Zij durven blijkbaar hun nek niet meer uitsteken en zich uitspreken voor Palestina. Ze ondertekenen wel allemaal oproepen voor vrede en tegen de haat of ze houden zich afzijdig. De verrechtsing en het toenemend racisme zitten daar natuurlijk voor een groot stuk tussen.

Intimidatie
by Kobayashi Monday June 03, 2002 at 08:57 PM

Een wijkagent die langs komt "intimidatie"? Overdrijf je niet een beetje?