arch/ive/ief (2000 - 2005)

Apocalypse No: geen politiehelikopters boven `t stad
by Mara Wednesday May 29, 2002 at 05:03 PM

Apocalypse No is een Antwerps burgerinitiatief van bewoners die het beu zijn om op de meest onmogelijke uren geteisterd te worden door politiehelikopters. De groep bestaat vooral uit zelfstandigen, huismoeders en mensen die niet tegen de politie op zich zijn, maar wel tegen het onnodig gebruik van de helikopters in de binnenstad. Niet alleen Antwerpen wordt de laatste tijd geteisterd door helikopters. Ook boven Brussel zwermen er soms twee tot drie helikopters rond. Zolang de problematiek in Brussel niet wordt aangekaart, zullen deze reuze-insectern onze rust blijven verstoren.

Apocalypse No:  geen...
helipokter_r1_c1.jpg, image/jpeg, 300x225

Apocalypse No is een Antwerps burgerinitiatief van bewoners die het beu zijn om op de meest onmogelijke uren geteisterd te worden door politiehelikopters.
De groep bestaat vooral uit zelfstandigen, huismoeders en mensen die niet tegen de politie op zich zijn, maar wel tegen het onnodig gebruik van de helikopters in de binnenstad. Hoewel de Antwerpse politie beweert dat dit de effectiviteit van hun optreden kan vergroten, zegt Nico- een van de medewerkers, dat het inzetten van politiehelikopters het onveiligheidsgevoel juist vergroot bij de mensen.
Helikopters werden onlangs nog ingezet tegen jeugdcriminaliteit. De actie was vooral gericht tegen het gebruik van opgefokte brommertjes. De heli volgde tientallen jongeren op brommertjes. Minstens twee minderjarigen die handtassen van bejaarde dames hadden gepikt, zijn bestuurlijk aangehouden. Beiden worden ter beschikking gesteld van de jeugdrechter.
Wetenschappelijk onderzoek in de VS heeft nochtans aangetoond dat het gebruik van helikopters voor straatdelinquentie de criminaliteit niet doet dalen, aldus Nico.
Pas op, we zijn niet tegen het gebruik van helikopters tijdens rampen en zo. Dan zijn die dingen nodig natuurlijk.

De laatste maanden werden mensen midden in de nacht wakker gemaakt door het daverend geluid van de machines. Ze kunnen dan terecht op onze website om hun ongenoegen te uiten.Elke keer wanneer er een helikopteractie plaats vindt, wordt dit gemeld op http://www.apocalypseno.be.
Mede dankzij het actiecomité heeft de problematiek al heel wat lokale media-aandacht gekregen. Blijkbaar houdt de politie er nu toch meer rekening mee tegenwoordig.
De website van apocalypse no staat open voor zowel tegenstanders als voorstanders van de helikopters.
Toch werd het actiecomité reeds beschuldigd van "banden met de maffia te hebben" of "drugdealers te willen beschermen". Tja, er zijn groepen die ons proberen te discrediteren, maar we nemen dit niet al te ernstig, lacht Nico.

Niet alleen Antwerpen wordt de laatste tijd geteisterd door helikopters. Ook boven Brussel zwermen er soms twee tot drie helikopters rond. En je weet ook nooit waarom.
Op dat vlak communiceert de politie van Brussel heel slecht ten opzichte van hun fiere Antwerpse collega`s die nu met de helikopter mogen vliegen..
Zo werd ik onlangs op een zondagmorgen vroeg wakker gemaakt door het daverende geluid van zo`n machine boven Sint Jans Molenbeek. Vloeken dat je dan doet. Achteraf bleek dat het om een pleziermarathon ging, waar blijkbaar nu ook alle professionele middelen worden ingezet.
Ik was alvast gecharmeerd door de Antwerpse actiegroep en stelde hen voor de posters naar het Frans te vertalen.
Zolang de problematiek in Brussel niet wordt aangekaart, zullen die reuze-insectern onze rust blijven verstoren.

Binnenkort ook paarden
by Mara Wednesday May 29, 2002 at 06:59 PM

Volgens de Gazet Van Anwerpen start de politie Antwerpen met paardenpatrouilles vanaf zaterdag.Indien het project positief wordt geëvalueerd, worden de patrouilles deze zomer ook op de Linkeroever ingezet. Het optreden zou van preventieve aard zijn.
"Het is voor de eerste keer dat de politie structureel gebruikt maakt van de paardenpatrouilles. Eerder werd de cavalerie al wel ingezet in de joodse wijk na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten."

man bijt hond
by guido Wednesday May 29, 2002 at 11:45 PM

Een aantal weken geleden kon je in Man bijt Hond zien hoe functioneel de politiehelicopter in Antwerpen was. Dit in kleine dosissen van 5 min per dag na het 7uurjournaal.

Of hoe de media het gebruik van de helicopter goed praat.