arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sociaal Forum in België - Algemene Vergadering 27/5
by JPE Tuesday May 28, 2002 at 06:49 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Op maandagavond 27/5 ging in een lokaal van de ABVV-FGTB aan het Rouppeplein in Brussel, een vergadering door ter voorbereiding van de lanceringsdag van het Sociaal Forum in België (SFiB) van 21/9. Op 10/5/2003 volgt het 'eerste echt' Sociaal Forum in B.. Tussendoor is er het 'Europees Sociaal Forum' in Firenze in november. Ziehier een verslag van de vergadering van 27/5.

De vergadering begon met een voorstelling van al de aanwezigen: een 70-tal, vertegenwoordigers vooral van NGO's, vakbonden en diverse verenigingen (zoals Attac, Vrede, .. ). Han Soete en ondergetekende waren er voor Indymedia.

Vervolgens werden de verslagen van de vorige vergaderingen goedgekeurd.

Het betreft verslagen van:

- de 'plenaire' vergadering van 22/4

- de vergadering van 17/5 van het verbindingscomité van het SFiB (Sociaal Forum in België)

De teksten van beide vergaderingen alsook de 'Beginselverklaring van het Sociaal Forum van België" alsmede de door Stijn Oosterlynck voor Attac Vlaanderen vertaalde 'Oproep van sociale bewegingen' van Porto Allegre II lagen vooraan beschikbaar en zijn ook op Internet te vinden (zie o.a. bij Attac Vlaanderen).

Eerst werden de vier DOELstellingen van 21/9 geschetst. Ik neem hier de Franstalige 'slides' over:

1) Lancer le forum social en Belgique (men mikt op 800 deelnemers in september)

2) Mettre en avant la campagne pour la défense des biens communs et des services publics

3) Débattre d'autres thématiques

4) Lancer un appel pour 100 forums sociaux locaux: er zouden zo'n 100-tal lokale sociale fora moeten komen in België, wat gezien er maar een 300-tal gemeenten zijn in dit land (denk ik toch), heel veel is. Maar die 'lokale' fora zouden niet allemaal echt 'lokaal' moeten zijn, maar bv.ook thematisch.

PROGRAMMA 29 September 2002

De dag die doorgaat op de VUB begint informeel met een onthaal om 9 u 30.

In de voormiddag komen er van 10 tot 12 uur, minstens een tiental ateliers. Die worden georganiseerd door één of meerdere organisaties en men streeft naar een veelvoud van invalshoeken ('regards croisées' ).

Er komen ateliers over: markt en fiscaliteit, de schuldenberg, de economische en sociale rechten, globalisatie en militarisering, identiteit en strategie van de andersglobalisten, onzekerheid en werkloosheid, media en democratie, budgetbeheer en participatieve democratie, asielrecht ... Over nog andere ateliers werden al voorstellen gedaan. Zo zou er ook een atelier kunnen komen voor "een fundamentele kritiek van de markt". Elk atelier ontwikkelt zijn eigen aanpak. En het is de bedoeling dat het allemaal een beetje 'concreet' blijft ...

Han en ik waren alvast zo vrij om Indymedia (en Mediadoc) te engageren om het atelier Media en democratie mee te organiseren.

Na een gezellige maaltijd volgen in de namiddag 7 seminaries (14 tot 16 uur): educatie, gezondheid, woongelegenheid, water, cultuur, mobiliteit en communicatie, milieu en energie. Han engageerde Indymedia voor 'mobiliteit en communicatie', ik voor cultuur (waarvoor ook Attac interesse toonde en iemand suggereerde dat we organisaties zoals SACD en SABAM uitnodigen). Het werd wel niet duidelijk waar de grens getrokken wordt tussen 'mobiliteit en communicatie' enerzijds, en cultuur anderzijds.

De seminaries worden georganiseerd door minstens drie verenigingen. Ook hier ligt weer de nadruk op verschillende invalshoeken, op het verbinden van het globale aan het lokale enz.

Na de seminaries volgt een afrondende verklaring en omstreeks 17 uur sluit de dag af.

FINANCIERING

Voor twee ateliers is er geld voor vertalingen enzo. De andere zullen dit zelf moeten organiseren. Er wordt wel nog naar subsidies gezocht.

Aan alle aanwezigen wordt een toegangsbedrag van 2 Euro gevraagd.

Organisaties die meewerken, betalen een 'cotisatie':

- 500 Euro voor de groten (syndicaten, grote NGO's): een 8-tal verklaarde zich alvast daartoe bereid

- 100 Euro voor de 'middenklasse'

- 50 Euro voor lokale of specifieke organisaties

Als er een overschot zou zijn wordt dat gebruikt om 10 mei 2003 voor te bereiden.

DISCUSSIE OVER BEGINSELVERKLARING

Had Denis Lambert, directeur van de 'Magasins du Monde Oxfam', de vergadering tot nu toe geleid, dan nam nu Stefan Declerck, ook van Oxfam, het woord over om de Beginselverklaring te bespreken.

Hét discussiepunt daarbij was de rol van de politieke partijen. Een minderheid wilde hen er bij betrekken, de meerderheid was daartegen.

Finaal werd met een overgrote meerderheid de volgende besluittekst aanvaard:

"Les partis politiques ne peuvent être membre du FSB. Le FSB entend promouvoir la participation de citoyens à des démarches et choix politiques favorables à la construction des alternatives."

De tweede discussie ging over de vermelding in de Beginselverklaring van 'Staatsgeweld'. Maar niet enkel staten plegen geweld. Moet ook gewelddadig verzet daartegen veroordeeld worden ? Men besloot de tekst overanderd te laten waar hij stelt: dat het Sociaal Forum in B. "de capaciteit wil verhogen tot verzet en niet gewelddadige burgerlijke ongehoorzaamheid tegen het Staatsgeweld en het ontmenselijkingsproces dat de wereld op dit ogenblik ondergaat."

Tot slot werden de data van de volgende bijeenkomsten vastgelegd:


24 juni: plenaire vergadering om 18 u 30; plaats is nog een ?