arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aan mevrouw de burgemeester van Antwerpen...
by Zohra Othman Tuesday May 28, 2002 at 05:45 PM
zohra.othman@pi.be 0479.81.61.09

Beste, hierbij vindt U een kant-en-klare mailpetitie gericht aan mevrouw de burgemeester van Antwerpen. Stuur de mail naar burgemeester Leona Detiège (Leona.Detiege@antwerpen.be): Stadhuis Grote Markt 1, 2000 Antwerpen. Zend een copie aan Zohra Othman (zohra.othman@pi.be): Advocatenkantoor Sint Rochusstraat 57, 2100 Deurne. NB: zend deze mail ook door aan zoveel mogelijk vrienden en vriendinnen hartelijk dank, Zohra Othman, advocate, gewezen voorzitster Antwerpse Migrantenraad. Telefoon: 0479.81.61.09

Mevrouw de burgemeester van Antwerpen,

we vernamen dat U gisteren - maandag 27 mei - op de Antwerpse gemeenteraad opnieuw besloot om de aangevraagde betoging voor een Rechtvaardige Vrede in Palestina, voorzien op 8 juni, te verbieden. « Er zal een grote ordemacht op de been zijn, en die zal elke actievoerder met zachte hand verwijderen », zo vertelde U aan De Nieuwe Gazet vandaag (28 mei 2002). In Knack zegt Uw voormalig schepen André Gantman over het vorige betogingsverbod: « als men zegt dat het samenscholingsverbod er gekomen is onder druk van twee lobby's - de joodse en die van het Vlaams Blok - heeft men voor één keer niet helemaal ongelijk » (24 april 2002)

U weet dat het Antwerps Platform voor een Rechtvaardige Vrede in Palestina de betoging opnieuw had aangevraagd, nadat een eerste aanvraag vorige week al verboden werd door de 'comissie Integrale Veiligheidszorg'. Het Antwerps Platform is een ruime samenwerkingsvereniging dat zowel het Vlaams Palestina Komitee als 11.11.11 Antwerpen bundelt, zowel de PVDA als Agalev Antwerpen, zowel Attac Antwerpen als de ABVV-delegatie van Bayer Rubber, zowel Kif Kif vzw als de Arabisch Europese Liga, zowel de SAP als RAAF, enz... . Het lijkt er op dat vooral vanuit de diamantwereld druk is gezet om de betoging te verbieden. Uw schepen van Haven en Diamant, baron Leon Delwaide, had zich al afgekeerd tegen één van onze eisen : « elke sanctie tegen Israël is voor mij totaal uitgesloten. Want elke sanctie tegen Israël is een sanctie tegen Antwerpen. » (GVA, 18 april 2002)

wij wensen niet dat het verbieden van solidariteitsbetogingen en anti-oorlogsmanifestaties een smakeloze traditie in onze havenstad wordt. De oorlog tegen het Palestijnse volk en de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden blijven voortduren op nauwelijks 2000 kilometer hier vandaan. Uiting geven aan de solidariteit met het Palestijnse volk doorheen een vredesbetoging is een wezenlijk element van de vrije meningsuiting. Daar kan niet op beknibbeld worden.

onze aardbol telt heel wat uitgeslotenen en onderdrukten. Wij vragen het recht hen een hart onder de riem te steken, zowel aan de uitgeslotenen in onze havenstad morgen, als aan de onderdrukte Palestijnen vandaag. Elk betogingsverbod en samenscholingsverbod snoert de mond aan tienduizenden stadsgenoten die de publieke opinie willen mobiliseren tegen het onrecht waarmee de Israëlische en Amerikaanse tanks, F16's en helikopters spreken.

Antwerpen mag geen verbodssignaal geven aan andere Europese steden, onze stad kan niet als enige Europese stad solidariteitsbetogingen met Palestina buiten de wet stellen. We vragen U uitdrukkelijk om toelating te verlenen aan de betoging voor een Rechtvaardige Vrede in Palestina op zaterdag 8 juni in Antwerpen. We vragen het respect voor de vrijheid van meningsuiting, voor het spreekrecht en voor het recht op solidariteit met de onderdrukten.

hopend op een positief antwoord van Uwentwege,


(naam)
(eventueel organisatie)
(adres)
(e-mail)

Schrijf ze.
by Roos en Raf Grinfeld Tuesday May 28, 2002 at 11:00 PM

De negatieve berichtgeving in de media over het Antwerps platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina, en over Dyab Abou Jahjah van de links-nationalistische Arabisch Europese Liga, moet nu eens eindelijk stoppen. Sensatie en vervorming in de berichtgeving over allochtonen, moslims, anarchisten van het Antwerpse RAAF en anderen blijft gaande.

Elke radicale en linkse strategie willen sommigen afgebeeld zien als "extremistisch", wat oneerlijk is. Wij roepen iedereen op hier niet aan mee te doen. Ook een aantal SP.A leden hebben de platformtekst trouwens ondertekend. Daarom moet deze petitie zoveel mogelijk ondertekend en opgestuurd worden.

Palestijnen hebben recht op zelfbeheer, al dan niet zonder een eigen staat. Het recht op de totstandkoming van een onafhankelijke Palestijnse staat blijft in elk geval een eis.