arch/ive/ief (2000 - 2005)

In Caen tegen Bush
by Tine (foto han) Monday May 27, 2002 at 03:13 PM

Een enthousiaste Brusselse delegatie PtB-Pvda-jongeren vertrok met een volgeladen bus om 6.30 aan het CIC richting Caen (Normandië). De slaperige oogjes stilaan luidruchtiger. De levende megafoonbeesten van dienst Raoul en Roberto hadden daar zeker hun aandeel in .... al van op de bus warmden ze hun publiek op met slogans. De bus deed er 6 uur over, om 12.30 arriveerden de groep in Caen... minder volk dan verwacht, maar allerlei vlaggen wapperden in vele kleuren: attac-delegaties, links communistische vakbonden, de groenen, tot zelfs Greenpeace. Ik sprak met enkele mensen in de straat , hun reacties...

In Caen tegen Bush...
zitten_luisteren.jpg, image/jpeg, 450x338

Twee meisjes, 18 jaar, ze zijn hier in Caen om te protesteren tegen het geweld in het Midden-Oosten, tegen Sharon. Ze zijn op de hoogte van de problematiek door hun lyceum. Waar zijn de anderen van hun klas? "De andere studenten zijn wel geïnteresseerd, maar nog niet klaar om in aktie te komen"

Een jonge woordvoerder van de Attac- groep van Caen vat de standpunten gebald samen: On est là pour montrer Bush qu'on ne peut pas récupérer les morts pour promouvoir une autre guerre!
Protester contre les hégémonies économiques mondiales !
Remettre sur l'agenda les accords de Kyoto!
De boodschap voor de Franse regering is duidelijk: "On ne peut pas s'allier au terrorisme"
Alors Attac Caen, " Attaquons???"

De toespraken lopen geanimeerd verder op het podium Place de la Résistance...
Woordvoerder in Frankrijk van de Palestijnen: "Basta à l'hypocrisie gouvernementale"
In onze solidariteit met de Palestijnen , mogen we ook de 60.000 inwoners van de Maghreb-landen die na WOII voor Frankrijk gestorven zijn niet vergeten! Bush en Chirac moeten daarom solidair zijn met ons!
We moeten ons afvragen waarom onze regeringen zo onverschillig staan tov dit conflict, dat geen etnisch probleem is maar een koloniaal probleem. Die alleen maar een politieke oplossing kan krijgen: Palestina heeft het politiek recht op een leefbare leken democratie ! Sharon handelt buiten de wet, en Bush is zijn medeplichtige, deze laatste verzet zich o.a. tegen een onderzoek over wat in Jenin gebeurd is. De internationale gemeenschap laat hem zomaar begaan!
Het is meer dan nodig om in aktie te komen. In Israël is er een kleine progressieve minderheid , maar ze is er, die anti-koloniaal denkt, hiermee moeten we samenwerken.

François Dufour, de vice président van Attac:
"Ik ben gelukkig het vandaag gelukt is volk op de been te krijgen zowel van het platteland als van de stad! Samen moeten we werken aan deze mondiale strijd. Het gewicht van het economisch geweld moeten we ''démystifier' ontmaskeren, we moeten de onverschillige attitudes aanklagen van de internationale gemeenschap, tov de voedselembargo's, de fiscale paradijzen.... we moeten deze oorlogslogika's een halt toeroepen!
Attac doet dit reeds in 50 landen, samen met Via Campesina zetten we ons in beweging!
Hij haalt het vb aan van de Bananenhandel en het verbod om hierrond een forum op te richten door de 77 betrokken landen. Terwijl ze wettelijk 90 dagen moeten krijgen om hierrond een standpunt te formuleren.
Niet alleen het voedsel is een wapen om mensen klein te houden, maar ook de textielsector, de ecologische drama's.
Bush komt naar hier om op zijn knieën te vallen op de oorlogsgraven van Caen, maar in werkelijkheid wil hij eenvoudigweg een andere oorlog uitlokken en hier bondgenoten komen zoeken. Dit moeten wij aanklagen!

José Bové, spreekbuis van de Confédération Paysanne, La Conf;
'Globalisons les luttes, pour globaliser l'espoir' !!
"Ik ben in Caen, want Caen is het symbool van de strijd tegen het Nazisme, het kwade tegen het goede. Caen symboliseert verzet;
Wat nu bezig is, is een voedingsoorlog tegen alle boeren van de hele wereld: Bush heeft 70% van de subsidies aan de eigen Amerikaanse boeren afgezegd, de boeren van China en Afrika (Mali) worden slachtoffer van de exportdominantie van het Westen! Maar ook hier in Europa voeren we strijd tegen Monsanto en Cargill ! (producenten van genet. gemanipul. voeding)
Bush kan niet verdragen dat reeds na 10 jaar Irak bombarderen dit land zich weer heeft weten uit het slijk te redden!
Bush wil wereldwijd de macht over petroleum-& gas-rijkdommen ! Dit past in een logika van de Economische dominantie van het Westen en heeft niks te maken met het terrorisme die Bush als alibi gebruikt om die landen aan te vallen!
Het is hallucinant hoe Chavez in Venezuela erin slaagt om aan deze dominantielogica van de VS te ontsnappen: als alternatief op het neo-libéralisme, controleert de regering de olie ipv privé-bedrijven! Dit werkt sterk op de zenuwen van de rijke bourgeoisie terplekke. Als Venezuela er echter in slaagt om stand te houden, kan dit leiden tot een sneeuwbaleffect in gans Latijns-Amerika! Bové vernoemt Mexico waar de situatie aan het verschuiven is. De staatsgreep die in Venezuela heeft plaatsgevonden is voorbereid in Washington.
Wereldwijd moeten we ons verzetten tegen de logica van het militarisme en van de economie!
Het conflict in het Midden Oosten moet je in de globale wereldorde bekijken, dan pas valt ze te begrijpen.
Het is choquerend hoe Chirac Bush durft ontvangen, terwijl Amerika de spot drijft met Europa door ze de consumptie op te leggen via de WTO van genetisch gemanipuleerde producten.
Europa heeft ondertussen hiertegen klacht ingediend, want zij wil die genet. gemanip. goederen niet!
Maar met een brief aan de WTO heeft ze gevraagd om nog wat te wachten met hun sancties vooraleer de verkiezingen voorbij zijn... Dit is nog een vb van deze logica van de dominantie van de Verenigde Staten.
José Bovè roept op om te gaan manifesteren in Rome op 8 juni tijdens de grote voedseltop !
Afrika wordt verplicht om meer en meer in te voeren, terwijl de oppervlakte van het continent zoveel groter is; Voeding moet opnieuw souverein worden zodat de productiekosten weer naar beneden kunnen gaan. Dit is het eerste principe van internationaal recht!
We mogen ook het Amerikaanse volk niet vergeten die onder deze maatregelen gebukt gaan. Want het zijn tenslotte de Amerikaanse jongeren en arbeiders die met de strijd zijn begonnen in Seattle. Deze groep voerden ook aktie in New York en zijn daar door de politie omcirkeld geweest. tijdens het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre!
We moeten solidair zijn met het volk in Amerika, er zijn nog steeds onderdrukte Indianen en de vele mensen die de doodstraf krijgen!
Hij eindigt met een oproep voor Séville volgend jaar en met de slogan van Via Campesina: 'Globalisons les luttes, pour globaliser l'espoir' !!
'Les médias ne font pas leur boulot'
De manifestatie verloopt verder héél rustig, de Fransen blinken uit door hun afwezigheid in de straten.
Ik vraag het een enthousiaste oudere man die foto's aan het maken is. 'De media doet haar job niet, wij wisten van meer dan de helft van wat hier gezegd is vandaag niks af! Mensen zijn bang om iets te ondernemen, maar ik vind het schitterend dat jullie hier uit België gekomen zijn.
De CGT (de gematigde communist. vakbond) zou de manifestatie in Caen hebben willen breken volgens omstaanders! De standpunten van de organiserende organisaties zou te radicaal geweest zijn en te gevaarlijk. terwijl de koepelorganisatie deze manifestatie in Caen reeds drie maanden aan het voorbereiden is, zou de CGT drie weken geleden de manif. hebben gesplitst: hierdoor was er zondag ook een betoging in Parijs die er oorspronkelijk niet zou zijn!
Raoul en Roberto trokken zich hiervan echter erg weinig aan en zongen uit volle borst hun ongenoegen uit hun lijf in de megafoons. De krachtige stemmen van de PTB &PvdA-jongeren uit België aan de staart van de stoet werden enorm geapprecieerd door de Fransen ! Bedankt Roberto en Raoul zonder jullie zou deze betoging een heel ander gezicht gehad hebben!

afwezig
by guido Monday May 27, 2002 at 03:34 PM

Ik heb gisteren in Libération gelezen dat er een bus van de PVDA naar Caen was gereden.
Mijn vriedin en ik waren van plan naar Parijs te gaan maar door te laat beslist te hebben ,konden we enkel met de trein(TGV) gaan en dat ging ons ongeveer 125e kosten en dat vonden we iets te veel om eventjes te gaan protesteren tegen Bush.
Achteraf voelde ik me toch schuldig toen ik vernam dat er maar 4500 mensen in Parijs betoogd hebben.
In Duitsland waren er een kleine 70.000, volgens de media 20.000.
Bij de organanisaties die opriepen om te betgogen was de meerderheid organisaties die zich inzetten voor o.a. de Palestijnse zaak, veel allochtone organisaties.
Is het nu al zover gekomen dat de blanke Europeaan Bush niet meer erg vind? Zijn het enkel Arabieren die beseffen wat voor een tiran Bush is? Is het omdat Bush's Amerika zo ver van ons bed ligt dat het ons niet interesseert?

Moesten wij als Europeanen niet tonen aan Europa dat wij niets te maken willen hebben met de oorlog tegen terrorisme?

Ik vind het een beetje raar dat er zo weinig volk op straat gekomen is.

Bush die de gevallen soldaten in Normandië herdenkt is natuurlijk leuk voor al de patriotische Amerikanen.

Vandaag is er een NAVO-top in Italië en net als tijdens Genua zijn er 15.000 agenten van dienst, staat er luchtafweergeschut en mogen vliegtuigen niet vliegen.

Is er een reden waarom deze top nergens aangekondigd was? Stond niet in de agenda van indymedia.org

tja
by christophe Monday May 27, 2002 at 04:04 PM

We waren niet uitgenodigd, Guido.
En zelf posten ze het natuurlijk ook niet.

Wel opletten met cijfers over aantal betogers in Parijs.
4500 lijkt me wel echt flink onderschat.

toppen
by guido Monday May 27, 2002 at 05:07 PM

Ik weet ook wel dat we niet uitgenodigd zijn maar ik vind het raar dat alle andere grote toppen worden aangekondigd en deze niet en dat er één dag op voorhand pas opgeroepen wordt voor tegenacties, heeft de 'beweging zich laten vangen'?
Hoeveel mensen waren er dan is Parijs? Op indymedia.fr wordt er niets gezegd over de opkomst.

toppen
by guido Monday May 27, 2002 at 05:08 PM

Ik weet ook wel dat we niet uitgenodigd zijn maar ik vind het raar dat alle andere grote toppen worden aangekondigd en deze niet en dat er één dag op voorhand pas opgeroepen wordt voor tegenacties, heeft de 'beweging zich laten vangen'?
Hoeveel mensen waren er dan is Parijs? Op indymedia.fr wordt er niets gezegd over de opkomst.

indymedia.fr
by guido Monday May 27, 2002 at 05:12 PM

'Malgré un départ dificile sous une pluie battante place de la République, plusieurs milliers on persisté et défilé jusqu'à Bastille. Bravo et merci aux centaines d'artistes improvisés et réels!'

Het waren er precies toch geen tienduizenden zoals in Duitsland.