arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerps platform voor vrede in Palestina - betogingsverbod
by Fien Friday May 24, 2002 at 04:56 PM

Voor de derde maal in rij heeft burgemeester Detiège een pro-palestijnse betoging verboden in Antwerpen.


Op donderdag 23 mei om 21 uur vergaderde de algemene vergadering van het Antwerps platform over het verbod van de betoging.

In tegenstelling tot wat de burgemeester beweert, werd de betoging van 8 juni voor een rechtvaardige vrede in Palestina niet aangevraagd door de Arabisch Europese Liga (AEL) maar door het Antwerps Platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina. Op 14 mei werd de betoging aangevraagd. Dit werd eveneens gecommuniceerd aan de pers.

Het Antwerps platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina is een platform waarvan de volgende organisaties deel uitmaken :

Kif Kif vzw, Attac-Antwerpen, RAAF, Masereelfonds-Antwerpen, Arabisch Europees Liga (AEL), Socialistische Arbeiderspartij, Islamitisch- Documentatie en Informatiecentrum (IDIC), Vlaams Palestina Comité (VPK), Centrum voor Ontwikkeling Documentatie en Informatie voor Palestina (CODIP), Open School Hasselt, Christenen voor het Socialisme - Jongeren, Mens- en Milieuvriendelijk Ondernemen (MeMO) vzw, Agalev-Wilrijk, Agalev-Antwerpen, 11.11.11-Antwerpen, Onafhankelijkheidsfront, PVDA-Antwerpen, The Marlin brothers foundation fv, De Groene Waterman,Uitgeverij EPO, Geneeskunde voor de Derde Wereld, SOS Kinderen Irak Nederland, Geneeskunde voor het Volk, SOS Kinderen Irak België, Peterschap Palestijnse Kinderen, Oxfam wererldwinkel Gent-Centrum, Oxfam wereldwinkel Wilrijk, ABVV-delegatie-Baeyer Rubber, Toneelgroep De Verrukking, AIB, KP-Antwerpen, Charta '91, 't Uilekot vzw, Salam vzw,

Bovendien werd het Antwerps platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina ondertekend door ongeveer 150 individuele ondertekenaars, waaronder :

Ozgunes Belgin, Herman Luyckx, , Tarik Fraihi, Paul Verbraeken, René Los, Chris Den Hond, Mohamed Sebbahi, Rik Hancké, Koen Calliauw, Michiel Maertens, Leen Laenens, Guido Van Craen, Dr. Kris Merckx, Francine Mestrum, Marc Laquiere, Houssein Boukhriss, Fatima Bali, Ida Decqueeker, Tom Caals, Karel Vanderweyen, Dirk Peeters, Jef Foubert, …

Het Antwerps Platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina heeft het landelijk Actieplatform voor Palestina ondertekend. Het landelijk Actieplatform is een samenwerkingsverband van :

Vlaams Palestina Komitee, FOS-socialistische solidariteit, 11.11.11-koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, CODIP, Oxfam-Solidariteit, Oxfam-Wereldwinkels, Broederlijk Delen/Pax Christi, Vrede, Geneeskunde voor de Derde Wereld en Socialisme Zonder Grenzen.

Het Antwerps platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina is geen ééndagsvlieg. Het Antwerps platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina zal van zich laten horen zolang de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël duurt, zolang er geen rechtvaardige vrede is voor Palestina.

Het Antwerps platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina organiseert niet alleen de manifestatie van 8 juni. Het Antwerps platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina organiseert ook een debat op 31 mei met als sprekers Lucas Catherine (auteur en Midden-Oosten-specialist), Paul Verbraeken (Charta 91), Amir Haberkorn (Union Progressive des Juives de Belgiique) en Souad Soereur (mede-indiener van de aanklacht tegen Sharon voor medeplichtigheid aan volkerenmoord in de Palestijnse kampen van Sabra en Chatila) als getuige. Daarnaast zal het Antwerps Platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina vanaf 8 juni, dag van onze betoging, deelnemen aan de campagne van 11.11.11 voor de boycot van Israëlische producten.

Het Antwerps platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina betreurt dat het kabinet van de burgemeester geen gehoor heeft gegeven aan onze telefonische vraag voor een onderhoud met de burgemeester. Tot tweemaal toe werden we met een kluitje in het riet gestuurd. Op dit onderhoud hadden we de burgemeester kunnen inlichten over het brede draagvlak van het platform. We hadden de burgemeester kunnen inlichten over onze intentie om een vreedzame protestmanifestatie te houden en hiertoe de nodige afspraken kunnen maken met de politie. We betreuren dan ook dat we via de pers moeten vernemen dat de betoging niet toegelaten wordt.

Het Antwerps platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina zal alsnog een onderhoud met de burgemeester aanvragen met het oog op het organiseren van een vreedzame manifestatie. Wij zetten de mobilisatie voor 8 juni onverminderd verder, ten einde de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden op de politiek agenda te zetten en duidelijk te maken dat het democratisch betogingsrecht niet mag en niet zal opzijgezet worden.

Het Antwerps platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina zou het betreuren dat het Antwerps stadsbestuur dat beweert zich op te werpen als een dam tegen extreem-rechts een deel van het Antwerpse middenveld het democratisch recht op vrije meningsuiting en betoging ontzegd. En dit nog wel wanneer deze organisaties de schending van de mensenrechten en het met de voeten treden van de VN-resoluties door de staat Israël willen aanklagen. De enige krachten die op dit moment aan de zijlijn staan te juichen zijn de extreem-rechts krachten die het "eigen volk eerst"-principe huldigen, te weten het Vlaams Blok en de Zionistische beweging.

Namens het Antwerps platform voor een rechtvaardige vrede in Palestina,

Koen Calliauw (districtsraadslid Antwerpen, Agalev)
Guido Van Craen (onafhankelijk provincieraadslid)
Josephine Markussen (RAAF – anarchistisch forum A'pen)
Dyab Abou Jahjah (Arabisch Europese Liga - AEL)
Tijl Declercq (Vlaams Palestina Komitee)
Zohra Otham (PVDA)

Voor meer informatie : Josephine Markussen, p/a Patriottenstraat 27, 2600 Berchem, tel. : 0475/227.365, e-mail : antwerpsplatform@yahoo.com.

url
by Klaas Maertens Friday May 24, 2002 at 06:09 PM
klaas.maertens@pandora.be

http://www.palestinaplatform.be of http://www.platformpalestina.be

Sorry verder dat bovenstaande tekst wat formeel overkomt, maar het is de letterlijke tekst van de hernieuwde betogingsvraag aan Detiège.

Antwerps Platform
by Veerle Geukens Monday June 03, 2002 at 04:23 PM

Do your best!

Support Israel.
by Abu Ibn-Fatwa Monday June 03, 2002 at 06:07 PM

In her hour of need, defend Israel against the hounds of terror.