arch/ive/ief (2000 - 2005)

IN KOEIEN VAN WOORDEN: cre(a)ctief woordproject
by Kenneth RUMES Thursday May 23, 2002 at 04:24 PM
kennethrumes@hotmail.com

Op 29/08/2003 wordt in Sint-Katelijne-Waver een woordproject ingericht. Anderhalfjaar lang moesten de initiatiefnemers knokken voor de nodige toestemmingen en centen, maar de aanhouder wint...

In de gemeente Sint-Katelijne-Waver wordt op 29/08/2003 vanaf 19h een project rond taal, literatuur en communicatie uitgewerkt. Sinds 5 april 2002 - toen een persvoorstelling plaatsvond in discotheek RIO - is het project aan het 'aanlopen'. De website http://www.koezone.be is een place-to-be geworden voor taalgeïnteresseerden.
De initiatiefnemers voor dit project, waaronder ondergetekende, liepen al langer met het idee rond om taal en literatuur dichter bij de gewone mensen in de gemeente te brengen. Dat kan alleen als je een avond lang alle verenigingen kans geeft om gratis optredens te verzorgen. Bovendien worden ook vooraanstaande namen aangetrokken. Vanaf 1 juli 2002 zullen die namen vrijgegeven worden. Het project werkt ook samen met Handicap International. Alle optredende artiesten zullen blauwe veters dragen op 29/08/2003.
Aanvankelijk waren de bevoegde instanties - cultuurraad, gemeentebestuur, ... - niet echt te vinden voor zo'n project. De term 'geldverspilling' werd nogal eens in de mond genomen. Tja, zij hadden zo wel andere plannen met dat geld dan het besteden aan een project dat alle gewone mensen uit Sint-Katelijne-Waver, maar ook van ver daarbuiten dient.
Het project organiseert o.a. een kwis, een fietszoektocht, de wedstrijd 'HET MOOISTE GEDICHT VAN DE HELE WERELD', ...
Onder het motto 'Hou 't stil' probeert men iedereen warm te maken voor dit project. U kan ook een kijkje gaan nemen op de website http://www.koezone.be.
Intussen is er al 2x een politiek incident op de site geweest. De eerste maal toen er foto's van een Vlaams Blok-gemeenteraadslid bleken te staan bij de persconferentie. De webmaster goochelde die trouwens origineel weer weg...
Een tweede maal toen ondergetekende zich verzette tegen een aantal berichten in het gastenboek rond Pim Fortuyn. Ik aarzelde niet om de mensen door te verwijzen en een link te leggen naar de site van Indymedia.
Zo, de cultuurhaters zeg ik sorry voor dit artikel. De anderen, wees welkom op de site en het project.