arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV CocaCola : De vakbond die zou terug zijn eigen agenda moeten bepalen.
by han Wednesday May 22, 2002 at 11:31 PM
han@indymedia.be

Gesprek met groep Syndicalisten van ACV CocaCola op het proces tegen de 13 van Clabecq. Wij hopen door deze beweging en de verscheidenheid een bewustmaking te kunnen bewerkstelligen. De vakbond die zou terug zijn eigen agenda moeten bepalen. Nu wordt die agenda bepaalt door de politiek en het gerecht.

We volgden deze staking al van bij de grote mars en sindsdien zijn we het blijven volgen.
Voor ons is dit proces eigenlijk ook een plek geworden waar we andere syndicalisten kunnen ontmoeten en van ideëen wisselen.
Het is waar dat er tientallen stakingen zijn die de moeite waard zijn om op te volgen, maar hier kwamen 70.000 mensen op straat

We vrezen wel voor een verroordeling, men wil een voorbeeld stellen als een soort afschrikking voor strijdbare delegees.
Onze ouders en grootouders die kwamen op straat om de rechten af te dwingen die we nu hebben. We mogen het zeker niet laten gebeuren dat ze ons die rechten afnemen. We mogen dat niet laten gebeuren voor onszelf maar nog minder voor onze kinderen.
Elders vermoorden ze syndicalisten, eigenlijk is dit prces gelijkaardig hé, het is natuurlijk veel gerafineerder maar het doel is wel heztelfde hé.

Het systeem draait om steeds meer en meer en meer winst. De prestaties moeten steeds maar verhogen,.... hiertegen moeten we reageren.
Het is gewoon niet meer te doen, de mensen die werken zich letterlijk te pletter.

Wij hopen door deze beweging en de verscheidenheid een bewustmaking te kunnen bewerkstelligen. De vakbond die zou terug zijn eigen agenda moeten bepalen. Nu wordt die agenda bepaalt door de politiek en het gerecht.
De dooddoener is tegenwoordig steeds Europa,... we moeten werken binnen regeltjes die Euopa on oplegde. Maar we mogen dat niet blijven slikken hé, we moeten terug zelf bepalen wat we willen, onze eigen agenda bepalen.

Thatcher die zij dat voor vakbonden niet bestonden, maar dat er enkel individuele werknemers bestonden. Eigenlijk is dat hoe langer hoe meer waar we naartoe gaan. Het is ook de logica van de Belgische regering hé, die hoe langer hoe minder rekening wil houden met de vakbonden. Alles wordt hoe langer hoe meer individueel en minder collectief. Wij als vakbond zijn de vertegenwoordigers van een sociale klasse en we moeten terug onze eigen agenda bepalen.
Als we dit alles laten gebeuren dan zitten zo 100 jaar terug in de tijd.