arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eerste reacties op de overwinning op het proces Clabecq
by Michel Barile en Annemie Cannaerts Wednesday May 22, 2002 at 04:14 PM

Eerste reacties op de overwinning op het proces Clabecq

André Fontaine, ex-arbeider Renault en een van de Dertien van Clabecq: "In verband met het vonnis, dat is een goeie zaak. Maar sommige beschuldigingen zijn toch nogal streng. Die kleine boete die ik gekregen heb, ongeveer 40 euro, vind ik veel na vijf jaar van proces."

Vincenzo Di Vicenzo, eveneens beklaagde en vrijgesproken: "Het gerecht heeft eindelijk klaar gezien. Het heeft ingezien dat de hele zaak in elkaar gezet is door de rijkswacht en de burgerlijke partijen. Ik ben opgelucht voor mij en mijn kameraden."

Serge Cols van Attac-Brussel: "Het is een verrassend vonnis. Ik had me aan een veroordeling verwacht want de magistratuur is nu eenmaal de magistratuur; ze staat zelden aan de kant van de arbeiders. Maar ze hebben ingebonden, zijn geweken voor deze golf van solidariteit. Het probleem is nu: hoe gaan we de vakbonden grondig hervormen. Want die beperken zich voortdurend, binnen alle domeinen en op alle niveau's – zelfs het Europese –, tot een overlegsyndicalisme dat nooit een strijdbaar syndicalisme kan zijn."

Laurent Wanson, regisseur en auteur van het lied "Ceux de Clabecq": "Ik ben heel erg opgelucht. Ik heb die vijf jaren proces beleefd alsof ik er persoonlijk bij betrokken was. Deze vrijspraken laten ons nu toe om nu meer politiek te gaan werken. Maar in elk geval moeten we waakzaam blijven want het gerecht heeft intussen wel dat artikel 66 paragraaf 4 opnieuw leven ingeblazen, ook al werd het vandaag niet toegepast."

Fernand Fyon, ex-delegee van de Forges en een van de vrijgesproken beschuldigden: "De rechter heeft het artikel 66§4 bevestigd maar niet toegepast, gezien de omstandigheden van onze strijd. Hij heeft erkend dat stokken, net als de bulldozers, deel uitmaken van onze werkinstrumenten en dat het normaal is dat we daarmee op straat komen, zoals met vlaggen, tijdens een sociaal conflict. De rechter gaf ook toe dat het gedrag van de flikken op de autostrade slecht geregeld was. Maar hij vervolgt toch vier militanten op principiële basis. Nollet had gezegd dat iedereen helemaal vrijgesproken zou worden maar twee van de beschuldigden die door het ABVV werden verdedigd, zijn toch veroordeeld, zij het met opschorting. Zelf ben ik vrijgesproken maar de strijd is niet gedaan, nu moeten we vechten voor de heropname in de vakbond. De vervolgingen zijn begonnen vlak nadat een aantal militanten van onze delegatie uit het ABVV werden gezet. Nu de rechter hen heeft vrijgesproken, kan de hiërarchie toch niet harder optreden dan het gerecht? Nollet vindt dat Zenner een democraat is maar hij zet Mia Devidts aan het hoofd van het ABVV zonder verkiezingen...

Nu het proces voorbij is en we vrijgesproken zijn, kunnen we ons met andere gevechten gaan bezig houden. Op het congres van het ABVV moeten we het syndicaal gevecht weer aangaan, de dialoog aangaan met al wie de confrontatie aanvaardt. De anderen moeten het maar opstappen.

Jean Vermeylen. De man is 67 en heeft in al die tijd slechts één zitting van het proces gemist. "Gerechtigheid is geschied", vindt hij en zijn ogen fonkelen. "De vakbond in zijn geheel heeft het recht de arbeiders te verdedigen. Als de top het laat afweten, dan moet de basis zich verzetten. Het gerecht en de flikken hadden een cordon sanitaire rond de arbeidersstrijd gevormd, dat kan niet! Want de arbeiders vormen de draaimolen van het kapitalisme, zij zorgen voor de welvaart. Hier is de strijd gewonnen tegen het feodaal gezag, ze zijn er niet in geslaagd die van Clabecq te veroordelen want zij zijn geen misdadigers, zij kwamen op voor werk."

Stan Van Hulle, zelf uit het ABVV gezet na de strijd tegen de sluiting van Renault in Vilvoorde: "Deze overwinning moeten we nu omzetten in een heropname van alle arbeiders die uit de vakbond waren uitgesloten. Ik weet nu wel zeker dat we tijdens onze strijd voor Renault nog veel meer met die van Clabecq hadden moeten samenwerken. Deze overwinning was niet mogelijk geweest zonder de mobilisatie. Vakbondsleiders die zeggen dat het strijdsyndicalisme heeft afgedaan, die krijgen hier vandaag het bewijs dat dit niet waar is."

Marx is ook een ex-arbeider van Renault, hij heeft een dag congé gepakt om hier te kunnen zijn: "We hebben vandaag meer verdiend dan met een dag werken! Ik ben er echt van gepakt. Bij Renault hebben we ons te zwak opgesteld, ge moogt u niet laten doen. Een geluk dat ik al die tijd in Solidair het verloop van het proces kon volgen. Dat is van onschatbare waarde geweest."

Gérard, een ex-Limburgse mijnwerker: "67 zittingen, drie jaar lang, hoeveel slapeloze nachten, hoeveel energie is hier wel niet in gekropen? Die mannen hebben hier een stuk van hun leven in gestoken. Nu moeten we nog een financiële oplossing vinden, dat zijn we aan hen verplicht!" En dat zeggen wel meer mensen, arbeiders vooral, na een oproep op het geïmproviseerde podium: wie anders dan de arbeiders en sympathisanten van de 13 zullen die miljoenen proceskosten helpen betalen? Dat is een goede manier om deze fantastische strijd af te werken.

Max Feraille, ACV-delegee bij de MIVB, komt een heel eind te laat, als het vonnis al is uitgesproken. Hij was vanmorgen bezig met een staking op zijn werk. "Een mooi resultaat dat ingaat tegen het politiek en het syndicaal apparaat. De basis steunt D'Orazio onvoorwaardelijk maar het syndicaal apparaat wilde sancties. Dit is werkelijk een aanmoediging om door te gaan met de strijd. Bij ons wilde de directie de delegees verplichten een papier te tekenen dat we geen enkele spontane strijd nog zouden steunen. We hebben geweigerd maar de vakbondsinstanties hebben wel getekend. Nu is het zaak om alle feiten aan te klagen die in het nadeel zijn van het werkvolk, zodat we daarnaar kunnen verwijzen van zodra er een werkonderbreking is. Want het is niet zeker dat de vakbondsleiding ons zal steunen."

Patrick Francescini, zelf een van de beklaagden, en naar aanleiding van de staking bij Sabena, waar hij werkte, ook uit de vakbond gezet: "Dit is een nederlaag voor Nollet en voor het overlegsyndicalisme. Mouloud zou vandaag in den bak zitten zonder de mobilisatie die er al die tijd geweest is, tegen de zin van de vakbondsleiding in. Als de 13 van bij het begin de volle steun hadden gekregen van de structuren, dan hadden we vandaag een volledige overwinning gehad."