arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen veroordeling voor die van Clabecq
by mara-han Wednesday May 22, 2002 at 12:11 PM

De 13 van Clabecq zijn niet veroordeeld voor de ten laste gelegde feiten. Negen zijn officieel vrijgesproken. Vier van de dertien, waaronder ook D'Orazio, zouden een opschorting van straf krijgen.

De 13 beschuldigde delegees van Clabecq zijn niet veroordeeld voor de ten laste gelegde feiten. Negen zijn officieel vrijgesproken.Vier van de dertien, waaronder ook Roberto D'Orazio, zouden een opschorting van straf krijgen. Ze zouden al genoeg door de samenleving gestraft zijn, aldus de rechtbank. Dat werd zojuist gemeld aan de menigte die buiten het gerechtshof in Brussel staat om de delegees te steunen.
De meeste van de concrete ten laste gelegde feiten, waaronder de geweldplegingen, werden door het hof niet weerhouden.

Aanvankelijk werd er uitspraak gedaan over de procedurekwesties die de verdediging had ingeroepen. Volgens de verdediging kon de rechter zich onbevoegd verklaren om een uitspraak te doen over sociale conflicten, hetgeenin het verleden almeer was gebeurd.
De rechtbank verklaarde zich wel bevoegd om over een sociaal conflict een oordeel uit te spreken.
De tweede kwestie ging over de lange duur van het proces. De verdediging wilde de overschreiding van de redelijke termijn inroepen. Maar dit werd door de voorzitten van het Hof naast zich neergelegd. Het is waar dat het proces lang heeft geduurd, maar daar heeft de verdediging mee schuld aan.

Ook het fameuse 19de eeuws artikel 66 werd ontvankelijk verklaard door de rechtbank.
De voorzitter zei zelfs dat er op het artikel 10 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens , dat over vrijheid van meningsuiting gaat;een beperking kan gelegd worden in uitzonderlijke gevallen. Dit naar aanleiding van geweldadige manifestaties die na een speech van D'Orazio in 1996. De aanklager zag D'Orazio verantwoordelijke als oproerkraaier en de verdediging riep het artikel 10 in over vrije meningsuiting.
De delegees en de sympathisanten zien de uitspraak, ondanks alles, als een grote overwinning.