arch/ive/ief (2000 - 2005)

Countersummit in Madrid : verslaggeving ter plaatse
by Tommy De Cock Wednesday May 22, 2002 at 11:36 AM
creativeurge@hotmail.com

Een korte impressie van de countersummit die afgelopen weekend plaatsvond in Madrid.

Countersummit in Mad...
reclaim_the_streets.jpg, image/jpeg, 310x213

Het waren drukke dagen in 's Spanjes hoofdstad: ter gelegenheid van de top EU- Latijns-Amerika-Caraiben, afgelopen weekend, stonden heel wat contra-activiteiten op het programma. Ziehier een allesbehalve volledig, persoonlijk relaas daarvan.
Een gevoelig thema is dat in Madrid, want een grote meerderheid van de buitenlanders die hier wonen zijn Zuid-Amerikanen, en iedere Madrileen heeft wel een vriend, kennis of familielid wonen in Latijns-Amerika. Daarbovenop komen nog de recente ontwikkelingen in landen als Argentinië, Venezuela en Colombia. De politie was dus, de hele week lang, alomtegenwoordig, al twijfelt niemand eraan dat ook zonder de extra Zuidamerikaanse dimensie de politie massaal zou vertgenwoordigd geweest zijn. Achteraf een maat voor niets natuurlijk, want alles is verlopen op een vreedzame, respectvolle manier (zoals gewoonlijk).
Centrum van de studentenprotesten was de Complutense universiteit, waar de hele week lang activiteiten plaatsvonden zoals debatten, werkgroepen en concerten.
Ter afsluiting, en omdat de pers nu eenmaal enkel zin heeft binnen te springen als er 1 of ander bekend gezicht rondloopt, werd op vrijdagmiddag niemand minder dan Naomi Klein uitgenodigd. Het werd overigens wel een interessante babbel, Klein kwam onder meer berichten over haar ervaringen met de Argentijnse "piqueteros" (werklozen die fabrieken, straten en bruggen bezetten om een directe respons van de regering te eisen). Naomi Klein betuigde haar volledige steun aan de antiglobalisten: "de antiglobalisten willen geen macht, ze willen de democratie heruitvinden". Nog 1 anekdote meegeven: toen de pers aan de organizatoren van het Foro Social Transatlántico vroeg om een conclusie bij monde van een woordvoerder, luidde het antwoord spontaan: "wij hebben geen woordvoerders, bij ons is iedereen woordvoerder, iedereen hier aanwezig". Met applaus tot gevolg.
Vrijdagavond was er in het centrum van Madrid "Reclaim the Streets", een ludieke en feestelijke optocht door de straten van Madrid onder de tonen van Samba-muziek. Onderstaande foto toont de wereldbol-balon die het opschrift "The world is not yours" droeg. Opmerkelijk ook het opschrift van de begeleidende pick-up: "We are an army of dreamers, therefore we are invincible"... Al bij al een goede repetitie voor de slotbetoging van zondagmorgen.
De versies van organizatoren en ordediensten over het aantal manifestanten bij een betoging liggen vaak ver uit mekaar, dat is geweten. Maar de cijfers over de betoging van zondag baren opzien: kranten, TV en radio spraken over 7.000 deelnemers volgens de politie en 100.000 volgens de organizatoren! Het werkelijke aantal is onbekend, en ook niet echt relevant. Belangrijk is de boodschap die verspreid werd: Een betere wereld is mogelijk, en noodzakelijk. Naast de "klassieke" ideologische iconen (spandoeken en T-shirts met Stalin, Marx, Che Guevara,...) en de alomtegenwoordige CNT-vlaggen (de Spaanse anarco-syndicalisten) waren er steunbetuigingen aan het Palestijnse volk (of, zoals de pers het stelt, haatbetuigingen aan het adres van Bush en Sharon), solidariteitsacties voor de Argentijnen, het EZLN (Zapatistenleger) en het Braziliaanse MST (Movimiento Sin Tierra, zie http://www.mstbrazil.org), steun voor de Venezolaanse president Chávez (die in de weekendeditie van El País nogmaals de CIA-"invloed" op de coup benadrukte). Ook het vermelden waard, tenslotte, is de boot die door de menigte zeilde, als symbool van de neokolonisatie van Zuid-Amerika met onder meer de Europese Unie in een hoofdrol.
Al bij al alweer een zeer geslaagde contra-top dus, en de gedachten gaan nu al uit naar de volgende afspraak, met name de EU-top in Sevilla van juni...
Meer details over de gebeurtenissen in Madrid: http://www.lahaine.org

Contracumbre Madrid : aanvulling
by Tommy De Cock Thursday May 30, 2002 at 06:19 PM

Ruim een week na afloop van de EU-top in Madrid publiceerde de universiteitskrant "Gaceta Complutense" de slotverklaring van het Foro Social Transatlántico. Een samenvatting van enkele van de belangrijkste punten:

1. Aan het begin van de 21e eeuw is er in Latijns-Amerika meer onrechtvaardigheid, meer armoede en meer ongelijkheid en begrippen als democratie en burgerschap liggen veraf. De neoliberale regimes hebben dit proces nog verergerd en het sociale lijden vergroot.

2. Het implanten van deze regimes werd in vele gevallen voorafgegaan door de actie van terroristische dictaturen.

3. Deze werden gesteund en vaak zelfs geleid door de Verenigde Staten. Tegenwoordig kadert de interventiepolitiek in het globale oorlogsdispositief zoals president Bush het uitgevaardigd heeft, in de context van 11-S, en met de steun van Europa.

4. Het Plan Colombia, de staatsgreep in Venezuela, de voortdurende ontvoeringen en het paramilitarisme maken deel uit van deze onplooiing. Elkeen die de imperialistische orde in vraag durft stellen, is "terrorist" (Sin Tierra, piqueteros,...).

5. De staatsschuld, gevolg van corrupte regeringen en dictaturen allerhande, zet een hypotheek op de toekomst van verscheidene generaties in Latijns-Amerika.

6. Tijdens de top in Madrid is de E.U. er niet in geslaagd een rechtvaardig alternatief te geven wat de economische en commerciële relaties met Latijns-Amerika betreft. De syndicale bewegingen in Europa moeten zich tot taak stellen de voltrekking van deze onrechtvaardige handelsovereenkomsten tegen te houden.

7. Een groot deel van het ecologisch patrimonium van deze wereld, waarvan de volkeren in Latijns-Amerika rechtstreeks afhankelijk zijn, wordt bedreigd met een onomkeerbare vernietiging.

8. Een belangrijke oorzaak van die vernietiging is de teloorgang van de kleinschalige landbouw ten koste van de intensieve landbouw, de zogenaamde agro-business.

9. Het burgerbewustzijn gaat verloren en wordt stilaan vervangen door een toestand van totale onderworpenheid aan het imperialistische systeem en van klanten/consumenten.

10. De weerstand die ontstaat baseert zich op een "herstichten" van de latijnsamerikaanse maatschappijen met de traditioneel onderdrukte bevolkingsgroepen in een voortrekkersrol.

11. Tegenover de barbaarsheid van de kapitalistische samenlevingen, stellen zich nieuwe maatschappijvormen in.

12. Globalisatie is geen onvermijdbaar fenomeen. Het is een proces afgeleid van het offensief door de V.S. en andere kapitalistische staten, begonnen in de jaren 70, tegen de sociale rechten en de democratie, met als enig doel het ongedaan maken van alles wat de imperialistische hegemonie zou kunnen bedreigen.

13. Het tegenhouden van de onmenselijke machine, het verwerpen van zijn interne logica, en het verdedigen van de waarden die ingebed zijn in ons leven -democratie, rechtvaardigheid, gelijkheid- leiden onvermijdelijk tot het verzet tegen de neoliberale vernietiger van de mensheid.

Om af te sluiten een citaat van Juan Carlos Monedero, profesor in Politieke Wetenschappen aan de UCM (Universidad Complutense de Madrid), die in het aansluitende stuk "De Cumbres y Anticumbres" tot volgend besluit kwam:
"Andermaal werd duidelijk gemaakt dat voor elke student die een steen lanceert, er 20 zijn die ideëen lanceren. En er werd getoond dat als men naar die ideëen luistert, het geen stenen regent. En vliegtuigen evenmin."