arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geknakte rozen, grond onder je voeten en Philippe Busqruit
by jp everaerts Saturday May 18, 2002 at 11:29 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Donderdagavond brachten we hier een overzicht van 'onze' pers die dag omtrent de verkiezingen in Nederland. Ziehier een aanvulling: hoe de Belgische eurocommissaris Philippe Busquin plots het antiglobalistisch licht gezien heeft (is het al Pinksteren ?) en Yves Desmet treurt om Ad Melkert. Zou je nu niet van je melk gaan ?

YVES' GEKNAKTE ROZEN

Met Yves Desmet moet je de ene keer janken van affrontement (over zijn kut-marokkaantjes wordt nog altijd gesproken; alle mensen die ik erover aansprak of die er zelf over begonnen, vonden het een schandalig stuk), de andere keer dan weer laat de heer Desmet je achter in stomme verbazing.

Yves' visie op de Nederlandse verkiezingen én de dreun die de 'socialistische' PVDA kregen, is weer heerlijk eenvoudig. Kijk dat zit zo. Die stomme Hollanders met al hun pretentie - nou ja, dat schrijft Yves niet, durft ie niet, denkt ie wel - die kutHollanders dus, die hebben zich toch wel heel irrationeel gedragen. En het is o zo sneu voor de o zo eerlijke Wim Kok en zijn opvolger Ad Melkert. Yves ziet ze daar nog altijd staan op het podium, die avond in mei. "Twee geknakte rozen": zo herinnert hij zich hen, schreef hij in zijn essay in De Morgen van zaterdag 18 mei. Hallo ? Melkert een geknakte roos ? Hij stond er verdorie bij als een stokstaartje. Zelfde koele kikker als altijd. Dzjiezus, ooit zo'n hautain techneut aan het hoofd van een 'sossalistische partij' gezien ?

Enfin, roos of niet. Desmet weet wat we moeten doen. Beter: wat we nodig hebben. Hij besloot zijn 'essay' met een zoveelste oproep aan de politici om als goede pedagogen het irrationele kiespubliek "op een hoger niveau te tillen".


STEVE STUNT: 'SOSSALISTEN MOETEN DE MENSEN OP HUN GEMAK STELLEN"

Hetzelfde onversneden paternalisme (pleiten niet voor een echte democratie maar voor begripvolle burgerpapa's) vindt je bij de populairste der Vlaamse Sociaal-Populisten: Steve Stevaert. "Socialisten moeten de mensen op hun gemak stellen" titelde De Standaard boven een interview met hem op 18/5. Niet een actieve democratie, maar de burger als consument van de gratis diensten die zijn minzame burgervaders hem leveren: dat is het simplistische doel van de man uit Hasselt. Gevaarlijk ook: met zijn verhaal maakt Steve Stunt dat de burgers nog meer 'gedaan willen krijgen' van de politici zonder dat ze daar overigens nog belastingen willen voor betalen. Belastingen die Steve liefst allemaal zou afschaffen. Waar hij dan de gratis diensten mee zal betalen ? Via het bedrijfsleven ? Daar zullen ze lachen als ze 'Steve Gratis' (dixit De Standaard) zien aankomen. De oud-cafébaas heeft makkelijk schimpen op 'linkse intellectuelen' (wat hij in De Standaard twee keer doet), hij zou eens op een 'socialistische leesvakantie' moeten om niet steeds weer (zoals recent ook in een interview in Knack) het socialisme tot zijn eigen simpele hersenspinsels te herleiden. Zou hij ooit iets van Karl, Rosa of Naomi gelezen hebben ?


HET WARE VERHAAL VAN PIM / PHILIPPE WORDT NOG ANTIGLOBALIST

Opvallend de jongste dagen was ook hoe vaak Karel van Miert (ex-SP-voorzitter, ex-EU- commissaris en nu actief in o.a. een internationale mijnbouwgroep, hoe noemt die weer ? - De Beers ??? wil iemand die dit weet, me dat eens mailen ?), hoe vaak dus de minzame boerenzoon Karel der Kempen, mocht opdraven om zijn visie op de Nederlandse stembus slag te geven. Niet alleen aan Vlaamse kant maar bv. ook in Le Soir ...

Maar noch van Van Miert, noch van al de andere wijze mannen die de afgelopen dagen in de media hun licht lieten schijnen op de hoofdjes van de Hollanders, kregen we een echt linkse kijk op wat er gebeurd is. Die linkse kijk kwam slechts in twee artikels in De Morgen aan bod.

Op vrijdag 17 had de krant een opiniebijdrage van Werner Daem, voorzitter van de SPA- federatie Brussel. Hij lichtte toe hoe machtig Europa en hoe onmachtig de nationale politici geworden zijn (ook een visie die je maar zelden hoort). Over de SP had Daem het niet. Hij stelde wel dat de politici moeten stoppen met te veel de wetten en instellingen te veranderen. Als Brusselaar pleitte hij begrijpelijkerwijze voor het stoppen van de staatshervormingen. "Stop eens met de communautaire spitsvondigheden (...) Steeds minder mensen trekken zich daar nog iets van aan. Stop ook met allerlei hervormingen in het onderwijs" (waar nu de hele Bologna-isering er aan komt ...). "Zorg ervoor dat de mensen de grond onder hun voeten nog voelen." Dat die grond in ons overbevolkte landje steeds schaarser wordt, daar had ook hij het niet over. De ecologische problematiek van "Nederland is vol" werd trouwens nergens in de media naar het al evenzeer overbevolkte Vlaanderen vertaald.

Het meest 'linkse artikel' van de tweede helft van deze week in de drie doorgenomen kranten (Morgen, Standaard, Soir) vonden we aan de binnenzijde van pagina 18 in De Morgen van 18 mei. Titel: "Europese Unie is te liberaal" ... Bedenker van die uitspraak ? Philippe Busquin, voormalig voorzitter van de Franstalige socialisten. Even citeren wat Busquin zoal aan De Morgen vertelde, daarbij geïnspireerd door zowel de Franse als Nederlandse verkiezingen als door eerdere kritieken van de Duitse bondskanselier Schröder (SPD) op de ook voor hem te liberale EU.

Johan Corthoudts opende zijn artikel in De Morgen zo: "Het wordt tijd dat de sociaal-demo craten in Europa zich schrap zetten tegen de liberale koers die de Europese Unie volgt. Dat is de belangrijkste conclusie die Busquin trekt uit de verkiezingsnederlaag van de PVDA. 'We moeten uitkijken met liberaliseren en privatiseren'".

Busquin vindt dat Europa gedeeltelijk schuld heeft voor de nederlaag van de PVDA. "De besparingen die de lidstaten hebben gevoerd voor de Europese eenheidsmunt, hebben de budgetten voor gezondheidszorg en onderwijs onder druk gezet." "Daar kwam bij dat de besparingen voor de euro als hefboom werden gebruikt voor lagere belastingen. Haast overal in Europa, ook in Nederland, werden belastingsverlagingen doorgevoerd." Busquin vindt echter dat "belastingen nodig zijn om onder meer onderwijs en gezondsheidszorg te betalen. De lidstaten worden op het vlak van de belastingen tegen elkaar uitgespeeld. Moeten we op de Europese eenheidsmarkt de fiscale concurrentie ten top drijven ? Mijnheer Bolkestein (de Nederlandse eurocommissaris) is daar voor. Ik zeg heel duidelijk dat ik daar tegen ben."

Busquin stelt verder nog dat de 'sociaal-democraten' de afgelopen jaren veel te ver zijn meegegaan in het liberaliseringsdiscours. "Het wordt tijd dat de sociaal-democraten opnieuw het verschil durven maken. De mensen willen zich ondersteund voelen. De zwaksten in de samenleving vragen daarom. Wie het gevoel heeft aan zijn lot overgelaten te worden, wordt in de armen gedreven van de eerste de beste avonturier. Dat is het verhaal van Pim Fortuyn."

Vraag: waarom krijgen we deze kijk op het verhaal van Fortuyn pas op 18 mei en pas op pagina 18 in De Morgen te lezen ? Waarom brachten De Standaard én Le Soir geen inter view met Busquin ? Waarom interviewde Terzake (Canvas) donderdag wel oud-commissaris Van Miert maar niet huidig Belgisch eurocommissaris Busquin ? Waarom altijd weer de populaire maar cafépraat verkopende Steve - gat in de haag - Stevaert er bij halen, en niet een wat intelligenter iemand zoals Busquin ? Busquin die overigens (net als Werner Daem) wel het succes van de Nederlandse SP 'vergat' ... Zover gaat hun kritische ingesteldheid nu ook weer niet.

waarom?
by Woody Sunday May 19, 2002 at 10:48 AM

Omdat ze allemaal (ook Busquin) al lang verkocht zijn.

Woody.