arch/ive/ief (2000 - 2005)

Amsterdam: Links wint referendum op rechtse kiesdag
by raf vebeke Thursday May 16, 2002 at 09:39 AM
carineraf@hotmail.com 0497/23.07.60.

Ondanks rechtse overwinning in het land wint links het referendum tegen de privatisering van het openbaar vervoer. Wie is bereid om een vergelijking te maken van de uitslagen in Amsterdam tussen politieke verkiezingen en volksraadpleging ?


Positieve uitslag referendum GVB Amsterdam:

Dit is een uitermate belangrijke overwinning in de strijd tegen de privatiseringen van de Openbare Diensten !!

Voor meer informatie over de campagne tegen die privatisering van GVB zie volgende site (nog niet ge-update):
http://www.onsgvbgeennv.info/

--------------------------------------------------------------------------------

Geen zelfstandig vervoerbedrijf in Amsterdam

AMSTERDAM - Amsterdam heeft massaal tegen een zelfstandig gemeentevervoerbedrijf gestemd. Tegelijkertijd met de Tweede-Kamerverkiezingen vond hierover in de hoofdstad een referendum plaats.

Kort na middernacht bleek 66,1 procent tegen de verzelfstandiging van het GVB te hebben gestemd. Voor stemde 33,9 procent. In totaal namen bijna 348.052 kiezers deel aan het referendum. Daarmee was de kiesdrempel van bijna 136.000 stemmen ruim gehaald.
Burgemeester Cohen feliciteerde het comité Ons GVB geen NV al na het tellen van 40 procent van de stemmen. ,,Deze uitslag is zo duidelijk, die zal echt niet meer veranderen en er zijn ruim voldoende stemmen uitgebracht'', constateerde de burgemeester nuchter.
In de zomer van vorig jaar besloot een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad voor verzelfstandiging van het GVB. De gemeente zou met 100 procent van de aandelen van de te vormen NV, enig eigenaar blijven van het vervoerbedrijf.
Voordeel van de verzelfstandiging noemde de gemeente dat zij niet langer uitvoerder, maar voortaan enkel opdrachtgever van het openbaar vervoer in de hoofdstad zou zijn. Daardoor zou de gemeente alleen nog de belangen van de reizigers hoeven te behartigen en niet langer de belangen van het GVB en zijn werknemers in de gaten moeten houden.
Verantwoordelijk wethouder H. Maij vindt het jammer dat de gemeente de kiezer niet heeft kunnen overtuigen, maar zal de uitspraak van het referendum respecteren. Zij komt volgende week met een plan om het openbaar vervoer in de hoofdstad binnen de gemeentelijke constructie te verbeteren.
Initiatiefneemster van het referendum, S. Boerlage, is blij met de uitkomst. Sinds 6 maart zit ze niet meer in de Amsterdamse gemeenteraad, maar ze blijft de politiek nauwlettend volgen.
(ANP)


© Het Parool, 16-5-2002